Detektivka nebo román pro ženy?

SatyProNevestu
Různých kriminálních románů, z nichž vás mrazí v zádech a žaludek metá kotrmelce, je na pultech našich knihkupectví nadbytek. Ovšem knih, v nichž se dokonale prolíná červená knihovna, detektivka a ještě k tomu humor typu Betty MacDonaldové, těch asi mnoho nenajdete…

Pokud byste si ale rádi (nebo spíše rády) u podobně zaměřeného čtiva odpočinuli(y), pak určitě sáhněte po novince z pera oblíbené Meg Cabotové z cyklu Velikost L s názvem Šaty pro nevěstu. A vůbec nevadí, jestliže její hlavní hrdinku, bývalou populární zpěvačku Heather Wellsovou, ještě neznáte.

Heather Wellsové je kolem třiceti, má těsně před svatbou s úchvatným soukromým detektivem Cooperem Cartwrightem, a na vysokoškolské koleji přezdívané „Kolej smrti“ v New Yorku, kde pracuje, právě probíhá startovací týden pro nastupující prváky. Heather by nejraději všechny studenty obalila do bublinkové fólie, aby nemohli přijít k úrazu. Její touha po klidném školním roce však dostane první trhliny s nástupem VIP studenta, korunního prince Rašída z diktátorského Kalifu. Někdo mu očividně vyhrožuje smrtí a jeho osobní strážci rozhodně nevypadají, že by se výhrůžek báli.

Zájem o krásného prince však mají všechny půvabné dívky z koleje, kterým imponuje především jeho bohatství. Heather však spíš leze na nervy a tuší problémy. Když za záhadných okolností zemře interní asistentka třináctého patra Jasmina právě po tajném mejdanu u střeženého šviháka, roztočí se kolotoč, který málem Heather nedovolí ani přemýšlet o připravované svatbě.

Kdo jde ve skutečnosti komu po krku a proč musela Jasmina umřít, se dozvíte, když knihu Šaty pro nevěstu dočtete až do konce. A pokud ji jednou otevřete, určitě už s dočtením mít problém nebudete. Zkušená autorka Meg Cabotová si vás totiž hned na začátku zaháčkuje a nepustí. Jejími nástroji jsou vtipná sebeironie hlavní hrdinky, zajímavé prostředí studentské ubytovny, humorné dialogy všech postav a hlavně  napínavá zápletka. Sice máte od začátku pocit, že je vám vše jasné, ale stejně vás rozuzlení překvapí.

Američanka Meg Cabotová (*1967) je velmi zkušenou a hlavně oblíbenou autorkou – knihy z cyklu Holčičí pravidla hltají náctileté čtenářky po celém světě a Deníky princezny se dokonce dočkaly i filmového zpracování. Miliony čtenářek si získala svým humorným nadhledem i tím, že jim život zpříjemňuje sladkými konci a představou, že „žili spolu šťastně až do smrti“ se může týkat každé z nás. Pravda, není to zadarmo, musíme se o své štěstí naučit i prát.

Zrovna tak, jako Heather Wellsová – něžná, citlivá mladá žena, která však za pokoj na „svojí koleji“ bude bojovat třeba i se zbraní v ruce. Její kurážnost, ale zároveň i empatie, chytí za srdce. Ještěže její peripetie můžeme sledovat v celé sérii, neb stejně jako s jídlem roste chuť, tak i při čtení knihy Meg Cabotové dostává čtenář chuť na přídavek.

Ano, mužům a milovnicím tzv. hodnotné literatury se možná budou při čtení knih Meg Cabotové ježit vlasy hrůzou, cože je to za přeslazené slátaniny, ale já si myslím, že pro duševní odpočinek od všeho těžkého a smutného jsou to knihy ideální. Nevěříte? Pak mám jedinou radu – vyzkoušejte to sami. Kniha Šaty pro nevěstu vydaná v nakladatelství BB/art je k tomu ideální.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelikost L: šaty pro nevěstu

Cabotová, Meg

BB/art, 2014

Napsat komentář