Chcete, aby se z vašeho dítěte stal platný člen rodiny a společnosti?

Perex_do_patku_bude_vase_dite_jine
Chcete mít slušně vychované dítě? Takové, kvůli kterému v obchodě nebudete chtít nepozorovaně zmizet a předstírat, že nejste rodič? Chcete mít charakterní dítě, které se stane silnou osobností? Začtěte se do ukázky z knihy, která je pětidenním akčním plánem pro zvládnutí vaší ratolesti.


Pokud si myslíte, že byste jako rodiče měli být pro své děti rozumnou autoritou, pak je tato kniha pro vás. Pokud si nemyslíte, že byste měli být pro své děti autoritou, pak tuto knihu rovnou odložte a kupte si nějakou jinou. Nebude se vám totiž líbit to, co v ní píšu, nebudete se tím řídit a ještě mě pomluvíte u svých přátel.

Nicméně dovolte, abych vám ještě předtím položil jednu otázku: Jak se cítíte, když ráno hodinu křičíte na děti, aby vstaly z postele a nezmeškaly školní autobus? Existuje nějaký lepší způsob?

Co kdybyste to zkusili jinak? Co kdybyste je dnes ráno nevzbudili? Co kdybyste neudělali nic?

Už slyším, jak namítáte: „Pane doktore Lemane, to přece nemohu. Děti by přišly pozdě do školy a já bych přišel pozdě do práce.“

Vidím, že mi začínáte rozumět.

Jak se vám líbí poslouchat neustálé hádky, kdo půjde první do koupelny? Nebo čí je to tričko, které někdo nechal ležet na podlaze?

Jak se cítíte, když vám dítě řekne, že mu bylo špatně z toho, co jste mu připravili k svačině?

Co kdybyste nechali sourozeneckým hádkám volný průběh? Co kdybyste nevyprali to triko, které si dcera chtěla dneska vzít do školy? Co kdybyste dětem nezabalili žádnou svačinu?

Ano, začínáte mi rozumět.

Lepší způsob existuje – a je to jen na vás.

Víte, že vaším úkolem jakožto rodičů není učinit vaše dítě šťastným? Vaše dítě může být na čas nešťastné, a když se pak rozhodne opět nasadit šťastnou tvář, bude život snazší pro všechny zúčastněné.

Když na vás dítě zakřičí: „K tomu mě nedonutíš!“, má pravdu. Nemůžete ho k tomu donutit. Ale pokud se váš potomek rozhodne nespolupracovat, nemusíte s ním jít až na úřad vlády a orodovat za něj, aby mu vrátili odebraný řidičský průkaz.

Vždyť přece víte, že nic v životě není zadarmo. Čím dříve na to vaše děti přijdou, tím lépe. Bez ohledu na věk je každý zodpovědný za to, co vypustí z úst. Vztahy v rodině by měly být založeny na vzájemné úctě, lásce a odpovědnosti. Neexistují žádné nároky. Pokud si doma budete hrát na nároky, vychováte Fracka s velkým F. Budete mít děti, které se domnívají, že v autě života sedí u volantu. Budou si myslet, že nejdůležitější na světě je jejich štěstí a že mají nárok na cokoli, po čem zrovna zatouží.

Mnozí z nás takto nechtěně svým dětem ublížili. Spoustu času jsme strávili tím, že jsme před nimi zametali cestičku – dělali jsme za ně rozhodnutí, které měly udělat ony, jindy jsme jim příliš často dávali na vybranou, nechali jsme bez povšimnutí, když se chovaly nezodpovědně, trpěli jsme jim, když byly drzé. Koneckonců, kdo by netoužil po tom, aby ho jeho dítě mělo rádo, že? Pak ale není divu, že se dítě domnívá, že vládne, a rodičovské hrozby a domluvy na ně neplatí. Zvláště matky mi často říkají, že si připadají jako tažní psi, kteří plní každý pokyn svého pána, v tomto případě dítěte. A každý večer jsou pak naprosto vyčerpané. (Pokud říkáte: „Přesně tak, bratře!“, pak pokračujte ve čtení.)
Existuje spousta expertů, kteří hovoří o tom, jak je třeba zvýšit dětem sebevědomí. Slibují vám, že když své dítě budete chválit za to či za ono a neustále mu umetat cestičku, skončíte nakonec v nádherném světě, v němž budete šťastně žít až do smrti. Mám za sebou čtyři desetiletí poradenské služby rodinám a se svou ženou jsem vychoval pět báječných dětí – říkám vám, že tímto způsobem často dosáhnete pravého opaku. Příliš mnoho rodin skončilo tak, jak si nikdy nepřálo.

Chcete, aby se z vašeho dítěte stal platný člen rodiny a společnosti? Pak je kniha V pátek bude vaše dítě jiné návodem, jak toho dosáhnout. Zaručeným návodem. Pomůže vám vychovat zodpovědného dospělého člověka. Budete hrdí na to, že ho můžete – nyní i kdykoli v budoucnu – nazývat svým synem nebo svou dcerou. Míra stresu ve vaší domácnosti výrazně poklesne a vy budete ve svém rodičovství zakoušet volnost, jakou jste dříve neznali. Dokonce si při tom užijete i dost legrace. (Jen si počkejte na Den radosti! Zanedlouho se o něm dozvíte.)

Možná si říkáte: To zní příliš hezky. Asi je v tom nějaký háček. Máte pravdu. Je v tom háček – jste to vy sami. Vy jste klíčem ke změně myšlení a chování vašeho dítěte. Má-li to fungovat, musíte se stát takovým rodičem, jakým chcete být. Musíte se rozhodnout, že se vzchopíte a budete rodičem, a nikoli otloukánkem. Dejte mi týden na to, abych mohl změnit vaše myšlení a jednání, a budete překvapeni, k jakým výsledkům to povede.

Při čtení této knihy se budete čas od času ošívat, protože se vám mé návrhy nebudou líbit. Nicméně nabízím vám stoprocentní záruku: Budete-li se řídit jednoduchými pokyny této knihy, za pouhých pět dní budete mít hodné dítě. Dítě, které přišlo na to, že svět se netočí kolem něj. Dítě, které zjistilo, že i jiní lidé jsou důležití. Dítě, které vám děkuje za to, co pro ně děláte. Vytvoříte novou atmosféru vzájemné úcty, lásky a zodpovědnosti. A možná zjistíte, že se usmíváte častěji, než jste si kdy představovali.

Jak mohu zaručit, že se vztah mezi vámi a vašimi dětmi takto dramaticky změní během pouhých pěti dní? Protože jsem viděl tuto proměnu u stovek rodin, kdykoli se začaly těmito návody řídit!


Ukázka je z knihy Do pátku bude vaše dítě jiné, kterou vydalo nakladatelství Návrat domů.

Nakladatelství Návrat domů vydává populárně naučnou literaturu zabývající se aplikovanou psychologií, mezilidskými vztahy, výchovou dětí a systémem životních hodnost.

Více o knize se můžete dočíst v článku Do pátku bude vaše dítě jiné!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDo pátku bude vaše dítě jiné

Leman, Kevin

Návrat domů, 2010

Napsat komentář