Židé – hromosvod všech problémů

BZidovkyNahled
Není žádný jiný národ na světě, který by tolik trpěl jako Židé. Přišel mor, válka, hlad, finanční krize – vším byli v očích světa vinni právě oni, v roce 1350 stejně jako v roce 1938. Jakoby svět zapomněl, že onen Ježíš Kristus, kterého zabili, byl také Žid…

Knihy mutěnické spisovatelky a učitelky češtiny a dějepisu Nadi Horákové (*1962), kterou jste mohli poznat v našem rozhovoru, vedou své čtenáře buď do hluboké historie, nebo mezi současné kriminální živly. Její série Mocní a ubozí Markrabství moravského patří již dle názvu do první kategorie. V jednotlivých dílech trilogie se autorka vypravila prozkoumat osudy různých vrstev tehdejšího obyvatelstva města Brna. V Ženách na pranýři vylíčila život kata i měšťanských žen, v Brněnských nevěstkách živoření a bídu opovrhovaných prostitutek. V poslední části cyklu s názvem Brněnské Židovky, kterou vydalo letos v červenci nakladatelství MOBA, se věnuje postavení Židů za doby vlády Karla IV.

Jelikož knihy Nadi Horákové nejsou odbornou historickou studií, ale romány inspirovanými skutečnými událostmi, máme opět šanci nahlédnout do města Brna v roce 1350 a prožívat s jeho obyvateli všednodenní starosti i radosti. Protože se přes kraj přehnala morová rána, v mnohých srdcích je plno smutku. Ani nový moravský markrabě Jan Jindřich, bratr Karla IV., nemá vstup do úřadu veselý – je nucen se odloučit od své novomanželky, neb sňatek papež uvrhl do klatby pro blízký příbuzenský vztah, a musí čekat na tzv. dispenz.

Městem se potloukají různé existence, na něž si však rychtář Jakub z Rohru dává pozor. Obzvlášť nebezpečný je horlivý minorita František, který svým kázáním v ulicích bouří vášně proti Židům. Ti jsou však služebníky krále a město si tak žádné útoky vůči nim bez vidiny trestající ruky královy nemůže dovolit. Ovšem pověry a nenávist jsou v lidech silně zakořeněny.

Když zoufalá křesťanka prodá své dítě židovskému obchodníkovi, Žid společně s křesťanem vykrade váženou zlatnici Maruši Anderlinovou a dva potulní studenti se pokusí prodat Židům pozlacenou pyxidu se čtyřmi posvěcenými hostiemi, je město na pokraji povstání. Podaří se Jakubovi z Rohru násilnostem zabránit, nebo všichni, kdo přežili pogromy v jiných městech a utekli se schovat za hradby Brna, zemřou? Jak to jen dopadne?

Nechte se vtáhnout do děje, zavřete oči a procházejte se s hrdiny románu uličkami středověkého města. Potkáte falešného hráče kostek Jiskru, krásnou dceru zlatnice Barboru, její přítelkyni Židovku Hester, patnáctiletou rabínovu dceru Zlatu, ale i další měšťany a šlechtice, lidi chudé i bohaté. Za temných nocí se budete bát přepadení, za bílých dní slova, které může strhnout rozběsněný dav k nepředloženostem. Pochopíte, jakou moc měla pomluva ruku v ruce s pověrou, ale i to, že vždycky žili lidé dobří i zlí, lhostejno jaké národnosti.

Jen ten, kdo zná svoji minulost, si ji nemusí zopakovat, říká známé rčení. Ve vztahu k Židům však platí dvojnásob. Ale zatím to vypadá, že se svět z historie nepoučil. Stále v hlavách lidí vládnou předsudky a nenávist.

Pokud máte chuť poznávat lid i dobu poloviny čtrnáctého století, pak si nenechte ujít celou sérii Mocných a ubohých Markrabství moravského. Její autorka vás vtáhne do onoho času, ani nebudete vědět jak. Špetka historických faktů promísená s uvěřitelnými dialogy tehdejších skutečných obyvatel města, spolu s doložitelnými zápletkami i fantazii podporujícími popisy míst, v nichž se děj odehrává, to vše vás dostane a nepustí. Možná pak i vy, stejně jako já, budete mít pocit, že jste se ocitli uprostřed středověku jako legendární Matěj Brouček. Na rozdíl od něj se však nebudete chtít probudit.

Knihy Nadi Horákové jsou čtivé a uvěřitelné. Alespoň pro mne jsou jak cenným zdrojem historických faktů, tak i četbou, u níž si odpočinu. Můžete se o tom přesvědčit také – stačí sáhnout po kterékoli knize z cyklu Mocní a ubozí Markrabství moravského.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBrněnské Židovky
Mocní a ubozí Markrabství moravského

Horáková, Naďa

Moravská Bastei MOBA, 2014

Židé – hromosvod všech problémů - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Eva Šemberová napsal:

    Brněnské židovky – román odehrávající se ve středověku ,
    14. století – předhusitská doba – za vlády Lucemburků :

    Umístit beletrii , román do doby tak vzdálené jakou je vrcholící středověk je geniální . Lidé jsou ve své podstatě vždy stejní , a historická doba nenutí spisovatele „být přizpůsobován“ potřebám mocných a bohatých své doby .
    K tomu je ovšem velmi velmi zapotřebí znát člověka , jeho vztahy , city ,touhy , vlastnosti , společnost a život jako takový , a zároveň reálie té doby , ve které se román odehrává .
    V obojím je Naďa Horáková vynikajícím tvůrcem , skvělou spisovatelkou .
    Neváhám ji srovnat s takovými literárními velikány své doby jako byli Stendhal , Hugo , Diderot , Tolstoj .

Napsat komentář