Den, kdy zemřel Saturnin

DSC01681
Saturnin, hlavní postava stejnojmenné knihy, zemřel přesně před devíti lety. Skonal totiž jeho tvůrce Zdeněk Jirotka. Ačkoliv žádné z pozdějších děl nedosáhlo takového úspěchu jako jeho první s kosmickým názvem Saturnin, právem můžeme Jirotku řadit mezi nejpopulárnější a nejvíce ceněné autory české literární scény.

Nejdřív zedníkem, pak novinářem

Zdeněk Jirotka se narodil 7. ledna 1911 a zemřel 12. dubna 2003 v krásných devadesáti dvou letech. Kdo by byl řekl, že vyučený zedník a absolvent stavební průmyslové školy napíše nestárnoucí dílo, které mají v oblibě všechny generace až do dnešních dob? Tomu však předcházelo ještě mnoho událostí.

Předtím, než se stal spisovatelem, působil za německé okupace jako armádní důstojník. Následně pracoval na Ministerstvu veřejných prací, ale ještě než skončila válka, zastával práci, která mu byla souzena. Stal se novinářem a spisovatelem. Byl redaktorem Lidových novin, Svobodných novin a Dikobrazu. Později se jeho profilace rozšířila i na rozhlasové vysílání, kdy po roce 1953 odešel do Československého rozhlasu. Netrvalo však dlouho a vrátil se zpátky do Dikobrazu, kde pracoval až do 70. let.

Saturnin

Saturnin je humoristický román plný rezervovaného anglického humoru, o to však vytříbenějšího, který přináší opravdu třeskutou zábavu. Kdo tvrdí, že anglický humor nemůže pochopit nikdo jiný než právě Angličan, je na omylu. Zdeněk Jirotka nám dokazuje, že v české adaptaci dokáže pobavit muže i ženy všech věkových kategorií. Představíme-li si, že sluha Saturnin může být stejně tak dobře sluhou anglického sira a Praha Londýnem, máme tu nefalšovaný anglický humoristický román, který by mohl hrdě stát po boku komediálního seriálu BBC Jistě, pane ministře.

Nezapomínejme však i na to, že sám Zdeněk Jirotka je srovnáván s takovými anglickými velikány, jako je například Jerome Klapka Jerome, jehož významná díla Tři muži ve člunu a Tři muži na toulkách jsou také prodchnuta suchým humorem, který však nikomu „suchý“ nepřipadá.

Dílo Zdeňka Jirotky

Jeho prvním, již zmiňovaným dílem se stal Saturnin, který ho dostal v roce 1942 na výsluní. Dokonce se dle tohoto románu zinscenovala i mnohá profesionální, ale i amatérská divadelní představení. O dva roky později, tedy v roce 1944, napsal svůj druhý román s názvem Muž se psem, který ani po svém rozšíření v roce 1968 už takové popularity nedosáhl. V roce 1946 vydal knihu rozhlasových hříček Hvězdy nad starým Vavrouchem a v roce 1956 napsal sbírku satirických a anekdotických povídek s názvem Profesor biologie na žebříku. Další povídkové soubory vyšly pod názvy Sedmilháři z roku 1970 a Velká kniha Sedmilhářů z roku 1994, které vycházejí z rozhlasového a televizního vypravěčského pořadu Sedmilháři. Poslední sbírka povídek z roku 2000 nese název Pravidla se změnila.

Máte-li tedy rádi nevtíravý humor, který je vždy použit na správném místě bez jakýchkoliv hrubostí nebo pokleslosti, stane se Saturnin (ale i další Jirotkova díla) tím pravým čtením právě pro vás. Ať je vám dvacet nebo padesát.

Zdroj:  Saturnin (2009); spisovatele.cz; rozhlas.cz

Foto:

Doporučení:
Share

Napsat komentář