Zpěvák s křídly

JustinNahled
Na začátku každého představení se zpěvák s připevněnými křídly snese dolů na pódium, kde si celých třicet sekund vychutnává řev a potlesk.

Tím zpěvákem je samozřejmě Justin Bieber, oblíbenec náctiletých. Tahle teprve dvacetiletá kanadská hvězda vystoupala ke slávě přímo závratnou rychlostí, láme rekordy v prodeji vstupenek a počtu zhlédnutí videoklipů a dominuje popové scéně. Kniha Justin Bieber – Přísně tajné je sice neoficiální a neautorizovaná, přesto nám podrobně odhaluje Bieberovo dětství, začátek kariéry i současnost.

Narodil se v kanadském městě London a vyrůstal ve Stradfordu v provincii Ontario. Po rozvodu rodičů žil s matkou, která se potýkala s finančními problémy. Justin si však nikdy nemyslel, že by byl skutečně chudý. Měl střechu nad hlavou, prarodiče, kteří ho často navštěvovali, takže mu vlastně nic nechybělo.

„Moje poselství zní – můžeš dokázat úplně všechno, když se pro to rozhodneš. Vyrůstal jsem pod hranicí chudoby, neměl jsem toho tolik, co ostatní.“ (str. 51)

JB vystupuje na vyprodaném koncertě v Madison Square Garden 31. 8. 2010

Od dvou let bubnoval na hrnce a pekáče, a když mu byly čtyři, matka mu koupila bicí. Zpíval v církevní kapele a postupně se naučil hrát na kytaru, piano, varhany a trubku. Hudbu prostě miloval. V roce 2007 se přihlásil do soutěže Stradford Star a dostal se mezi tři nejlepší. I když nevyhrál, soutěž mu zvedla sebevědomí. Tehdy si uvědomil, že opravdu chce zpívat. Matkou zveřejněná videa ze soutěže získávala čím dál víc příznivců na YouTube. Přitáhla i různé zástupce nahrávacích společností, ale maminka Pattie je všechny odmítala. Až přišel ten správný člověk – Scott Braun, známý jako Scooter Braun. Ten odstartoval Bieberovu skutečnou profesionální kariéru. V roce 2009 vydal Justin první singl a celý svět poznal patnáctiletou hvězdu.

 

„Přijdou chvíle, kdy vám budou lidé tvrdit, že přece nemůžete vyprodat Madison Square Garden. A já jim na to odpovím: Nikdy neříkej nikdy.“ (str. 58)

Kniha Justin Bieber – Přísně tajné nám prozradí ještě mnohem více o jeho kariéře, filmech a turné. Její podstatnou část tvoří fotografie z vystoupení, koncertů a předávání různých cen. Najdeme v ní i Justinovy vzkazy fanouškům. Je si dobře vědom, že bez nich by tu nebyl:

„Tohle je jen začátek, ale chtěl jsem vám říct, jak moc jsem vám vděčný, protože bez vás by k tomu nikdy nedošlo.“ (str. 47)

Připraveny jsou i odstavce tzv. „Bieberologie“, v nichž se čtenář dozví opravdové perličky ze soukromí mladé hvězdy:

Justinovým domácím mazlíček je malpa kapucínská. Jmenuje se Mally po producentce Mally Mallové, která mu ji věnovala. (str. 35)

Myslím, že publikaci Justin Bieber – Přísně tajné by si měli přečíst nejen jeho příznivci, ale především ti, kteří jej příliš v lásce nemají. Díky ní mají šanci pochopit, že Justin není jen rozmazlený kluk, co žije v přepychu, ale že i on si prožil své.

Alespoň na mě – ani ne patnáctiletou čtenářku – má kniha kladný vliv. Na rozdíl od svých spolužaček jsem se nikdy o Justina Biebra příliš nezajímala, ale protože nerada odsuzuji někoho, koho neznám, rozhodla jsem se knihu přečíst. Zapůsobila na mne kladným dojmem a zlepšila i můj dojem ze samotného mladého Kanaďana. Dokonce jsem poté zhlédla i některá videa, jež odstartovala jeho kariéru. Písničky mne zaujaly jednak svým obsahem (zpívá o životě mladých lidí), ale i díky propracovaným videoklipům. Asi to nebylo to poslední, co jsem od něj viděla.

Teprve patnáctiletý Justin to rozjíždí v Today Show 12. 10. 2009

Pro české čtenáře biografii Justina Biebra z anglického originálu přeložil Tomáš Burda a vydalo ji nakladatelství CooBoo.

(fotografie: Albatros Media)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJustin Bieber
Přísně tajné

CooBoo, 2014

Zpěvák s křídly - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Markéta napsal:

    Jaaaaaaa tttttuuuuuuu kniiiiiiihuuuuuuu chciiiiiiiii

Napsat komentář