Měl štěstí nejen na lidi

kriz
Důvěra a láska, víra a naděje. Životní postoje, křesťanství a jeho vývoj. To jsou klíčová témata životopisu Měl jsem štěstí na lidi kněze Václava Vacka.

Kniha ve formě životopisu v rozhovorech vznikla spoluprací Josefa Beránka a již zmíněného Václava Vacka. Nejen, že přibližuje jeden zajímavý lidský osud, který byl plný hledání sama sebe a svého životního poslání, úspěchů i těžkostí, ale zároveň také nabízí mnoho úvah o mezilidských vztazích, vzájemném porozumění a zejména o víře a náboženství.

Václav Vacek (*1946), katolický kněz, je překvapivě vyučen nástrojařem, studoval i na ČVUT. Jeho otec byl politickým vězněm nacistického i komunistického režimu. Václav nalezl svou cestu k živému křesťanství v Praze a byl vysvěcen knězem roku 1975. Působil v řadě farností po celé republice. Z blízkých lidí ho velmi ovlivnil kardinál František Tomášek – několik let byl členem jeho sboru poradců. Za komunistického režimu se podílel na vydávání církevního samizdatu. V nakladatelství Vyšehrad také vyšla jeho kniha Pozvání k Večeři Páně (2008).

Josef Beránek (*1968) studoval v Praze a v Bruselu. Pracoval jako redaktor, v nakladatelství Portál, v poslední době zaujímá zejména manažerské a publicistické pozice. Mimo jiné stvořil několik scénářů televizních dokumentů a knižních rozhovorů.

Václav Vacek

Křesťanství nabízí cestu, jak se stát svobodným a dospělým člověkem, říká nonkonformní kněz Václav Vacek. Životopisný rozhovor sleduje jeho životní cestu od dětství v podhůří Orlických hor, postupné hledání životního povolání v nesnadných letech nesvobody a především jeho kněžské působení a objevování nových cest, jak přiblížit lidem krásu toho nejcennějšího – hlubokých mezilidských vztahů a dospělé svobody. Inspiraci přitom nachází v pozorném naslouchání lidským radostem i bolestem a v podobně citlivém čtení Bible. Jeho pohled je díky tomu prost složitých teologických obratů a povzbuzuje mnohé lidi k důvěře, že Bůh i dnes s námi počítá, že chce spolu s námi pečovat o svět, abychom v něm mohli žít my i další generace.

„Potkal jsem mnoho krásných lidí, o kterých v této knize není řeč, ale nosím je v srdci,“ zaznívá v doslovu z úst Václava Vacka. „Jsou bohatstvím mého života. Co bych bez nich byl?“ 

Měl jsem štěstí na lidi

Autoři: Josef Beránek, Václav Vacek
Vydáno: 9. 6. 2014
Počet stran: 288
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7429-393-1
Vydalo: nakladatelství Vyšehrad

 

Přečtěte si více o knize Měl jsem štěstí na lidi a prohlédněte si ukázku z knihy.


Nakladatelství Vyšehrad

Nakladatelství Vyšehrad se od svého založení v roce 1934 se svými zhruba 80 tituly ročně řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou. Reaguje na to, co vás zajímá, sleduje také trendy významných zahraničních nakladatelů a jejich čtenářů.
Kromě tradičních edic, jako je Historica, Studium, Reflexe, Teologie vytvořili edice nové: Velké postavy českých dějin, Dějiny idejí, Dějiny Evropy, Kulturní historii, Krystal, Světová náboženství, Čtení u krbu, Harmonii a Světovou prózu.

(Zdroj informací a obrázku: ivysehrad.cz)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMěl jsem štěstí na lidi

Beránek, Josef - Vacek, Václav

Vyšehrad, 2014

Napsat komentář