Poleťme s Aničkou do Austrálie!

Anicka Australie2
Hledáte-li pro své děti knihu, která by jim co nejvěrohodněji přiblížila život v Austrálii, pak si přečtěte tuto recenzi. Nejvzdálenější kontinent totiž poznají z pohledu malé holčičky. A nebude jim přitom zamlčeno nic podstatného!

S českou Aničkou se malí čtenáři měli možnost setkat již několikrát. Nakladatelství Albatros spadající pod společnost Albatros Media vydalo celou sérii knih o této dívence. Ti, kteří sledují její osudy, už vědí, jaké má Anička kamarádky, s kým chodí do třídy, kdo je její nejlepší přítel, jaké divadlo hraje, i to, že už se jí narodil malý bratříček Štěpánek. Na našich stránkách si můžete přečíst recenze na knihy Anička a cirkus nebo Anička ve městě . Vydány byly také Anička a její kamarádky, Anička na horách, Anička u moře, Anička a Velikonoce a zatím poslední, letos vydaná Anička v Austrálii. A právě jí je věnována tato recenze.

Tentokrát s Aničkou nezůstanete v Praze, ale vypravíte se až do daleké Austrálie. Její tatínek tam odlétá na kongres, Aničku omluví z několika květnových dní ze školy a vezme ji s sebou. Maminka s čerstvě narozeným bratříčkem zůstává doma. Myslíte si, že tatínek bude celý pobyt v práci a Aničku nechá samotnou prozkoumávat město Sydney, nebo ji snad nechá čekat v hotelovém pokoji? Nikoliv! Odlétá s nimi i Aniččina babička, moudrá žena, která Aničce mnoho faktů z historie i současnosti Austrálie během pobytu objasní. Tatínek se tak může věnovat svým pracovním povinnostem a Anička s babičkou zažijí nejedno úžasné dobrodružství a obě si v této daleké zemi najdou i nové přátele.

Kniha seznamuje čtenáře s významnými australskými městy a jejich památkami. A nejen to. Nechybí žádní typičtí zástupci fauny a flóry této země. Velmi srozumitelně se všechny tyto informace děti v knize dočtou během návštěvy australské zoologické zahrady i na společných procházkách Aničky s babičkou. Dozvědí se mnohem více, než je pouhý zeměpisný přehled. V knize jsou zmíněny informace o původních obyvatelích Austrálie. Babička Aničce vypráví o Austrálcích, domorodých obyvatelích, kteří do země přišli z jihovýchodní Asie. Říká se jim také Aboridžinci. Anička obdivuje jejich obrazy z barevných teček a jednu z malůvek zvěční ve svém cestovatelském deníku. Formou příběhů se malí čtenáři dostanou do nitra samotné buše. Jinde zjistí, na jakých typických pokrmech si pochutnávají australští obyvatelé.

Publikace je nejen zábavná, ale hlavně poučná. Doporučila bych ji dětem na prvním stupni základní školy. Utvrdila mě v tom, že knihy o Aničce nezklamou. Jsem zvědavá, zda autorka Ivana Peroutková připraví ještě další díl, v němž budou dobrodružství malé Aničky pokračovat.

Ukázka z knihy:

„Nejvzácnější jsou pradávné skalní kresby,“ řekla babička s jakousi zvláštní zasněnou úctou. „Ale dnes Aboridžinci malují i na kůru stromů nebo na látku, keramiku a plátno. A ty obrazy jsou jejich dalším tajemstvím.“

„Jakým tajemstvím?“

„Krásné barvy, tvary, i tečky odpozorovali z přírody. Sama jsi dneska viděla úžasnou ještěrku,“ připomněla babička.

(str. 30)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnička v Austrálii

Peroutková, Ivana

Albatros, 2014

Napsat komentář