Co všechno Anička prožije v Praze?

Een weekend Praag in mei
Příběh školačky Aničky je prostě ze života. Ze života malé holky, která je na některé věci ještě malá a na jiné už velká. Přečtěte si, co všechno uskuteční se svými přáteli v našem hlavním městě.

Knihu Anička ve městě napsala Ivana Peroutková. V listopadu roku 2012 ji vydalo nakladatelství Albatros. Hlavní hrdinka je úplně obyčejná osmiletá dívka. Děj začíná na konci velkých prázdnin, těsně před začátkem školního roku. Rodiče se v Praze přestěhovali do většího bytu na Vinohradech a Anička se vrací po ročním vesnickém pobytu u babičky zpět do hlavního města. Je to pro ni velká změna – často vzpomíná na venkov a stýská se jí. Po prázdninách nastupuje do třetí třídy a vše je pro ni nové – nejen byt, okolí bydliště, ale také škola, paní učitelka a spolužáci. Nejprve se seznamuje s Katkou, poté s Ditou, Juljou a chlapcem Tarkem. Všichni chodí do stejné třídy a stanou se z nich kamarádi. Navštěvují se i mimo školu a zažívají nejedno dobrodružství.

Povahy jednotlivých dětí jsou různé, stejně jako se děti v životě setkávají s různými lidmi. Vše, co Anička v knize prožívá, se skutečně může přihodit. Čtenáři mohou mít pocit, že určité situace třeba už důvěrně znají. Mé děti proto příběh malé Aničky doslova hltaly. Putovaly s ní na výlet do neznáma, kdy Anička uskutečnila zakázanou výpravu – nasedla se svou kamarádkou Ditou na tramvaj a tajně se dostaly až na palubu výletního parníku. Z tajného výletu měly obě slzičky na krajíčku a pořádné výčitky svědomí. Po pozdním návratu domů se pochopitelně bály potrestání. Takovéto pocity má každé dítě, které uskuteční něco zakázaného a nakonec se to „provalí“.

Anička má doma dva křečky. Samičce se narodí mláďátka. Jelikož je příroda nesmlouvavá, jedno z nich sežere. Na děti (a nejen na ně) působí tato scéna docela drasticky. Posléze si ale uvědomí, že křečík Meliska za to nemůže, že v přírodě to tak prostě chodí…V knize se najdou také poučné situace, o nichž někteří malí čtenáři třeba nemají ani ponětí.

Publikaci jsem předčítala svým dětem  – předškolačce a prvňákovi. Příběh je srozumitelný, s poutavým a napínavým dějem. Doplňují ho pěkné barevné ilustrace Evy Mastníkové. Mně i mým dětem bylo líto, když jsme knihu dočetly. Stodvacetistránkový příběh je jako stvořený pro čtenáře na prvním stupni základních škol, ale i pro mladší děti, kterým příběh přečtou rodiče. Rádi se budeme setkávat s Aničkou i v dalších titulech, jakými jsou například Anička na horách, Anička u moře nebo Anička a její kamarádky. Všechny vydalo nakladatelství Albatros ve společnosti Albatros Media.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnička ve městě

Peroutková, Ivana

Albatros, 2012

Co všechno Anička prožije v Praze? - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Karolina napsal:

    Anička je skvělá série a díky za fajn recenzi, a jen pro přesnost, tenhle díl vyšel poprvé už v roce 2007, nejnovější je Anička a cirkus :)

Napsat komentář