Co by budoucí novináři měli znát

OB_Dejiny ceskych medii_3.indd
Posledních pár let zažívá obrovský boom internetová publicistika. Kde jsou však kořeny té klasické, kdy se veškeré zprávy a inzerce sázely ručně a noviny byly luxusním zbožím určeným pouze pro elitu národa? Na tuto otázku a mnohé další odpovídá nová publikace s názvem Dějiny českých médií.

Autoři Petr Bednařík, Jan Jirák a Barbara Köpplová společnými silami sestavili knihu, která podrobně líčí zrod moderních tištěných médií, ale i jejich předchůdců, kterými byly pamflety a letáky. Knihu vydalo nakladatelství Grada v červnu roku 2011.

Dějiny českých médií – Od počátku do současnosti je kniha na našem trhu zcela unikátní, jelikož se doposud nikomu nepodařilo dát dohromady celou historii českých médií od jejich zrodu až téměř po současnost. Dějiny světové žurnalistiky tu sice máme, i když ve velmi staré verzi z roku 1989 také od Barbary Köpplové, ale česká scéna tak dobře zmapována není. Nepočítáme-li knihu Jakuba Končelíka, Pavla Večeři a Petra Orsága Dějiny českých médií 20. století.

Historie médií se začíná psát od poloviny 15. století, kdy byl vynalezen knihtisk. O vzniku novin jako takových však hovoříme až od poloviny devatenáctého století. Tiskoviny však měly zcela jinou podobu, než jak je známe dnes.

Z publikace se dozvíte i o společenské, kulturní i politické situaci především za časů Mladočechů a Staročechů, za první a druhé republiky i za socialismu. Zmíněn je také vývoj jednotlivých politických partají.

Autoři nezapomínají ani mediální situaci, která je v knize nastíněna až do roku 1989 s prognózami, jak budou média vypadat v jednadvacátém století. To my už samozřejmě tušíme.

Kniha se nezabývá pouze tištěnými médii, jako jsou noviny a časopisy, ale i vznikem a vývojem rozhlasového a televizního vysílání. Učebnice je tedy vhodná nejen pro studenty žurnalistiky, ale i pro laickou veřejnost, která se zajímá o historii médií, politických stran a samozřejmě politického vývoje v přelomových letech.

K dobru se dá knize připsat především přehledné řazení jednotlivých kapitol a podkapitol a zvláštní členění medailonů významných novinářů, kteří se podíleli na tvorbě politického, společenského i kulturního prostřední.

Studenti žurnalistiky však neocení běžný text, ve kterém je pouze sem tam označeno nějaké slovo kurzívou (což ale na hustě popsaných stranách stejně zanikne). Nemohou si tak poznamenat, co samotní autoři textu považují za podstatné a co jen za okrajové. Nejspíš považují za důležité vše, což studentům při učení rozhodně nijak nepomůže. Vezmeme-li v úvahu, že autoři svou práci odvedli více než poctivě.

Nezapomínejme i na laického čtenáře, který si také v knize jistě přijde na své. Chce-li si zavzpomínat na revoluční rok 1989 a společenskou situaci „před“ a „po“, bude mu jistě tato kniha k užitku. Je však určená i těm, kteří se v dnešní mediální scéně orientují, ale chtěli by si prohloubit znalosti, například o historii Lidových novin.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny českých médií
Od počátku do současnosti

Bednařík, Petr - Jirák, Jan - Köpplová, Barbara

Grada, 2011

Napsat komentář