Vstříc čertovskému dobrodružství

Vylet_do_pekla11-300x257
Zuzana Pospíšilová je známá svými půvabnými příběhy, které děti přenesou do kouzelného světa fantazie. S její novou knížkou ale zamíří přímo do pekla!

nakladatelství Grada vyšlo této píšící psycholožce již několik knih. Některé z nich jsou zařazené do kategorie Čtení pro prvňáčky. Ani ta nejnovější, s názvem Výlet do pekla, není v tomto směru výjimkou.

Hned na začátku musím říct, že mě v první řadě nadchnul obal a po zběžném prolistování i celé zpracování knihy. Velká barevnost uchvátí snad každé dítě a nepochybně ho bude výrazně motivovat k přečtení. Každá kapitola je provedena v jinak laděném pastelovém odstínu, navíc doplněna celou řadou skutečně povedených ilustrací Jany Valentovičové. Knihy Zuzany Pospíšilové mám přečteny téměř všechny, a i když mi k této autorce doposud nejvíce „seděly“ obrázky Markéty Vydrové, musím říci, že volba ilustrátorky pro tuto knihu byla velmi dobrým výběrem. Samotné téma knihy, pro děti strašidelné, vyžaduje nejen zajímavost kreseb, ale i velkou dávku fantazie a v neposlední řadě i takové ztvárnění, které by děti spíš přilákalo ke čtení příběhu, z jehož tématu mohou mít ty nejmenší i strach. A to se Janě Valentovičové výborně povedlo!

A pokud k tomu připočtu i výchovný podtext – učení či opakování barev, které se dá v knize právě díky široké barevnosti skvěle využít, pak snad ani není možné mít nějaké výhrady vůči tomuto zpracování.

A co že děti vlastně čeká za příběh?

S kamarády Markem, Vojtou, Lukášem a Alicí a jejich spolužáky se děti vydají na několikadenní výlet do městečka s tajemným názvem Peklo. A i přesto, že paní učitelka své žáky uklidňuje, že pan hostinský v penzionu, kde jsou ubytovaní, rozhodně není čert, i když má chlupatou zástěru a umělé rohy, děti se přirozeně malinko bojí. Když nastane večer, vydají se všichni čtyři prozkoumat záhadný dým, který stoupá z nedalekého lesa. Cestou ale spadnou do hluboké díry. Tunel, který tady naleznou, končí u brány do samotného pekla…

Celý příběh mě bez výjimky nadchnul. Je psán velice čtivou a poutavou formou, dětem se bude bezpochyby líbit. Nechybí mu rychlý spád a napětí. Autorka opět, jako i v jiných svých knihách, propojila realitu našeho světa se světem fantazie, který děti tak milují.

A stejně jako i v dalších svých dílech, pod kterými je podepsána, nechybí samozřejmě poučení pro čtenáře. Například v této knize je to fakt, že bychom neměli každého soudit podle toho, v jakém prostředí žije. Protože všichni jsme jedinečné osobnosti a každý z nás má mít šanci na takový život, po kterém touží. Stejně jako by každý měl dostat možnost si toto přání splnit.

Knížka je určena pro první čtení, ale z vlastní zkušenosti musím říci, že zaujme určitě i děti menší. Já jí četla se svým synem v předškolním věku. Nejenže byl nadšený z již zmiňovaného barevného zpracování, unesen byl i celým příběhem. I když si chvílemi přikládal ze strachu ruku na pusu a „kulil“ očima, pohádka o zvědavých dětech a hodném čertíkovi se mu líbil.

Příběh je samozřejmě vhodný i pro děti, které se učí číst. Kapitolky jsou přiměřeně krátké, tak, aby dítě udrželo dostatečnou pozornost, nechybí větší písmenka a naopak se tu nevyskytují žádná cizí slova či dlouhá a složitá souvětí. Navíc svižný děj plný napětí je bude podporovat k dalšímu čtení.

Výlet do pekla rozhodně patří k velice podařeným knihám Zuzany Pospíšilové a já ho mohu jen vřele doporučit. Je milým zpestřením mezi nabídkou tzv. moderních pohádek se svým tématem vracejícím se ke „staré osvědčené klasice“.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýlet do Pekla

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2012

Vstříc čertovskému dobrodružství - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Petra Vymětalová Petra Vymětalová napsal:

    Dnes můžete knihu získat v aukci – http://www.klubknihomolu.cz/aukce/aukce/?aukce=94

    (Konec aukce je jako obvykle naplánován na 20:00.)

Napsat komentář