Nechte se strašit a napínat v hororových povídkách

ID-10061531
Napětí, strach, vzrušení a mráz po celém těle – dobře napsané hororové příběhy s námi občas dokáží pořádně zamávat. Začtěte se do některé z představených knih plných děsivých povídek a vkročte do nového týdne s pořádnou dávkou adrenalinu v těle!

Kdo říká, že nejstrašidelnější příběhy píší muži, určitě ještě nečetl novou sbírku Mikea Ashleyho, který se rozhodl seskupit povídky často opomíjených anglosaských spisovatelek. Antologii u nás vydalo nakladatelství Plus a těšit se můžete na vyprávění Emily Brontëové, George Eliotové, Elizabeth Gaskellové a mnoha dalších!

Svědkyně temnot

Autor: Mike Ashley

Přeložily: Milena Poláčková, Stanislava Menšíková
Počet stran: 288
Vazba: vázaná

Přečtěte si víc o knize Svědkyně temnot a prolistujte si ukázku z ní 

Ženy jako „svědkyně“ temných hnutí mysli, drobných každodenních „zločinů“, ženy jako chladnokrevné pozorovatelky triumfů i zkázy mužů, jsou v mnoha ohledech skvělými vypravěčkami. Druhým důvodem, proč povídky viktoriánských autorek dodnes fascinují čtenáře, je potlačovaná síla vášně, erotické touhy, ale i rozhodnosti, s níž se ženy staví na roveň mužům a soupeří s nimi.

Emily Brontëová – Palác smrti

Za dávných časů, kdy bylo na zemi méně lidí, žila Smrt skromně a pokojně si hospodařila. Měla jediného ministra, Stáří. Ten střežil bránu jejího paláce a čas od času vpustil dovnitř osamocenou oběť, aby utišil hlad své paní. Tento asketický život však netrval dlouho. Její Výsost měla stále víc obětí a Stáří začalo mít plné ruce práce.
Tehdy se Smrt rozhodla, že udělá změnu; jmenuje více nových ministrů a jednoho z nich učiní premiérem.

––––––––––––––––––––––––

Následující soubor fantasy povídek napsala rovněž žena, tentokrát oceňovaná polská spisovatelka Maja Lidia Kossakowska. Její první do češtiny přeložené dílo Pouta krve vydalo nakladatelství Zoner Press a obsahuje řadu dramatických vyprávění, která jsou plná pekelných bytostí a hrůzných postav z podsvětí!

Pouta krve

Autorka: Maja Lidia Kossakowska

Přeložili: Pavel Weigel, Hana Nevrlá, Ester Niemczyková
Počet stran: 304
Vazba: brožovaná

Přečtěte si víc o knize Pouta krve a prolistujte si ukázku z ní. Nebo ji zkuste vyhrát v naší soutěži!

Věříte v paralelní dimenze? Dokážete si představit, že se jednoho dne podíváte do zrcadla, a tam nebude vaše tvář, ale démon lákající vás k sobě? Maja Lidia Kossakowska si pohrává s myšlenkou společnosti založené na nekonečném mamonu a nakupování, posmrtného života skýtajícího lidem nové možnosti bytí i s představou Boha spravedlivého a zároveň krutého.

Odpolední slunce cákalo na alej v parku světlé skvrny. Matky a chůvy tlačily kočárky s nemluvňaty nebo odborně vedly na praktických, barevných šlích mrňousky dělající první krůčky. Stařenky různých velikostí a tvarů, sedící na lavičkách, úporně drbaly o rodinách, přítelkyních a absolvovaných nemocech, nebo se zvolna procházely a vyhřívaly v teple pozdního jara. Hlasy dětí hrajících fotbal promísené se štěkáním nadšených psů způsobily, že obrázek byl ještě hezčí a bezstarostnější, jako ilustrace z leporela.

––––––––––––––––––––––––

Na konec jsme si nechali knihu autora, jenž by v dnešních hororových tipech rozhodně neměl chybět. Král současného hororu Stephen King totiž do našich knihkupectví přichází s druhým vydáním sbírky krátkých povídek, básní a novely pod souhrnným názvem  Mlha! Publikace vychází v nakladatelství Beta – Dobrovský.

Mlha

Autor: Stephen King

Přeložil: David Petrů
Počet stran: 632
Formát: 120×185

Přečtěte si víc o knize Mlha 

Je na čtenářích, do kterého z temných příběhů se ponoří nejsnáze a nejochotněji… Budete svědkem toho, jak se supermarket stává posledním útočištěm lidstva v boji s mimozemskými vetřelci, jak se výlet na půdu proměňuje v cestu do pekla, jak může být idylické jezero domovem bezbřehého zla nebo jak na opuštěném ostrově probíhá krutý boj o přežití…

Bydleli jsme u Long Lake a těsně před setměním jsme viděli, jak se první mračna ženou nad vodou přímo k nám. Celou hodinu už se přitom vzduch vůbec nepohnul. Americká vlajka, kterou můj táta v roce 1936 vyvěsil na loděnici, visela zplihle podél stožáru. Ani lem se nezatřepotal. Vedro by se téměř dalo krájet a vzduch působil jako nehybná voda v zatopeném lomu. Odpoledne jsme se šli všichni tři vykoupat, ale pokud člověk neplaval dál na hloubku, stejně se moc neosvěžil. A Steffy ani já jsme na hloubku nechtěli, protože Billy by nemohl s námi. Billymu je pět.


Čtete rádi strašidelné příběhy? Kteří spisovatelé patří mezi vaše nejoblíbenější? Napište nám!

Tyto knihy a mnohé další si můžete vydražit v našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvědkyně temnot

Ashley, Mike

Plus, 2014

zobrazit info o knizePouta krve

Kossakowska, Maja Lidia

Zoner Press, 2014

zobrazit info o knizeMlha

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2014

Nechte se strašit a napínat v hororových povídkách - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Karel Petráň napsal:

    S uvedeným dílem se mohou srovnávat některé povídky vydané v 1., 2., 3., 4. i 5. antologii českého hororu. Díla souvisí s projektem Hledáme 100 českých Kingů. Tvrdím, že někteří čeští autoři si mohou tykat i s těmi světovými. Bližší info se dá najít na: http://www.artthriller.wz.cz, nebo http://www.kocka08.wz.cz

Napsat komentář