Píše se rok 1953 a malé Elsie se takřka zhroutí svět

lizinka2
Před šedesáti lety byl život trochu jiný než dnes. V recenzi knihy, kterou vám představím, se můžete přesunout do dob korunovace královny Alžběty. Za těch časů bylo hodně dětí nakažených tuberkulózou. Dojemný příběh jedné nemocné dívenky vám navíc umožní poznat atmosféru tehdejších zdravotnických zařízení.

Jacqueline Wilsonová zahájila svou spisovatelskou kariéru již v dětství. Nyní je jednou z nejčtenějších autorek, jen ve Velké Británii se prodalo přes třicet milionů jejích knih. Píše především dívčí romány, detektivky a rozhlasové hry. U nás vydává publikace této populární britské autorky nakladatelství BB/art. Knižní novinkou z tohoto roku je titul Lízinka. Chcete-li si přečíst články o některých dalších knihách Jacquline Wilsonové, pak vám můžeme na našich stránkách nabídnout recenze publikací Čtyři děti a skřítek a Sama doma.

Do nejnovější autorčiny knihy Lízinka jsem se začetla takřka okamžitě. Autorka píše stylem dítěte, čímž se přibližuje myšlení mladých čtenářů tvořících její cílovou skupinu. Vypravěčkou je malá školačka Elsie, žijící s babičkou v pronajatém suterénním bytě. Má sice nikdy neprovdanou matku, živící se jako tanečnice a platící jim nájem, ta ale navštěvuje dceru s babičkou jen sporadicky. Veškerou výchovu a péči o malou Elsie má na starosti babička. Ze skromného živobytí šetří sobě a vnučce na cestu do Londýna, aby se mohly zúčastnit korunovačního dne královny. Osud ale tvrdě zasáhne do jejich života – babička onemocní plicní tuberkulózou a musí být hospitalizována v sanatoriu. O Elsie se tak musí postarat její matka, jež je naprostým protikladem babičky. Nerozumí dětským hrám, nevnímá Elsiiny potřeby a bagatelizuje její problémy. Nedlouho po hospitalizaci babičky lékaři zjišťují, že Elsiino kulhání není dětským prostředkem, jak přimět matku ke koupi nových bot, ale má mnohem závažnější důvod – dívka trpí tuberkulózou kolene a musí být neprodleně upoutána na lůžko. Zdrojem Elsiiny nákazy je pravděpodobně, podobně jako v mnoha jiných případech té doby, patřičně neošetřené (nepasterizované) mléko. Elsie se dostává na ortopedickou kliniku v Miltree, kde je spolu s ostatními dětmi upoutána na mnoho měsíců na lůžko a takřka znehybněna. Teprve zde se čtenáři setkávají s nádhernou bílou kočičkou Lízinkou, která dala knížce jméno. Ta zpříjemňuje malým pacientům jejich pobyt a Elsie se s ní může denně pomazlit. Situace dívenky není vůbec příjemná. Její milovaná babička je ve velmi špatném stavu v dalekém sanatoriu a ona ani neví, jak se její zdravotní stav vyvíjí. Personál je velmi přísný, Elsie má jen minimální soukromí a víkendové návštěvy její matky se odehrávají v nepravidelných intervalech, až nakonec zcela vymizí. Elsie však nakonec korunovaci královny uvidí a posléze se s Veličenstvem dokonce i setká. Jak je tohle možné? A co se s malou Elsie stane, když nemá po propuštění vůbec nikoho, kdo by se o ni chtěl nebo mohl starat a sama žít nemůže?

Samotný děj je protkán výplody dívčiny fantazie. Je plný pohádkových příběhů, které si Elsie vymýšlí pro sebe nebo pro ostatní děti na nemocničním pokoji. Tyto pohádky jsou opravdu kouzelné a dokazují, jak bohatou má autorka fantazii. Kniha má přes tři sta stránek, ty se však doslova čtou samy. Rozhodně se při ní nebudou nudit starší dětští čtenáři, kterým je určena, ale ani dospělí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLízinka

Wilsonová, Jacqueline

BB/art, 2014

Napsat komentář