Kniha splněných přání

skritek2
Každý máme nějaká přání. Víte, které z nich byste si nechali splnit? Zkuste se začíst do pohádkového příběhu čtyř dětí, kterým se podařilo uskutečnit i ty nejbláznivější sny.

Knižní novinkou, vydanou v tomto roce nakladatelstvím BB/art, je titul s názvem Čtyři děti a skřítek. Možná znáte kouzelnou publikaci Pět dětí a skřítek autorky Edith Nesbitové. Právě ta se stala inspirací pro britskou spisovatelku Jacqueline Wilsonovou. Knihou Čtyři děti a skřítek chce vzdát hold fantastickému příběhu, který v dětství četla stále dokola. Jacqueline Wilsonová patří k nejčtenějším autorům, svou spisovatelskou kariéru zahájila již v devíti letech. Napsala spoustu knih pro děti a mládež a za dětskou literaturu byla mnohokrát oceněna. Některé z jejích titulů byly i zfilmovány. Jako malou ochutnávku vám můžeme na našich stránkách nabídnout recenzi na knihu Sama doma. Ve Velké Británii se prodalo třicet milionů knih této populární autorky.

Co můžete očekávat od prázdninového dobrodružství čtyř dětí? Především pohádkový příběh zasazený nejen do současnosti, trochu napětí a svěží humor. Rosalind a Robbie jsou sourozenci. Jejich rodiče se rozešli a každý žije svým vlastním životem. V tomto vyprávění sourozenci prožívají neuvěřitelné prázdniny v tátově domě. Tatínek má již novou ženu, s níž vychovává dvě děti – Smash a Maudie. Smash má svého vlastního otce, který právě prožívá líbánky, a dcera tudíž není v popředí jeho zájmu, což nese s velkou nelibostí. Malá Maudie je miláčkem rodiny, zato problematická Smash vystupuje jako drzá, závistivá, zlá a nevychovaná dívka. Nejstarší Rosalind má obavy, jak uchrání svého mladšího brášku Robbieho před jejími výpady. Naštěstí táta naplánuje piknik v nedalekém Oxhottském lese. Kromě výborného občerstvení na děti čeká překvapení. V místním pískovišti je schovaná pohádková bytost podobná opičce, kouzelný skřítek Psamiades. Od této chvíle plní dětem každý den jedno přání. Na své si přijde sečtělá Rosalind, milovník zvířat Robbie, energická Smash i roztomilá Maudie. Spolu s nimi můžete zažívat dobrodružství, o nichž asi sní nejeden z nás.

Na závěr knihy autorka zařadila kvíz pro osvěžení čtenářské paměti. Milovnici knih Rosalind věnuje stranu, v níž uděluje začínajícím spisovatelům rady (Rosalind touží po vlastním díle), na předposlední straně najdete recept na Robbieho čokoládové koláčky a úplně poslední stránku tvoří speciální vzkaz samotné autorky Jacqueline Wilsonové.

Kromě obálky knihy, orámování nadpisů u kapitol a několika závěrečných stran nejsou v knize žádné obrázky. Ilustrace často děti motivují. U této publikace je obsah dostatečnou motivací k četbě a knihu stoprocentně doporučuji všem čtenářům od deseti do sta let.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČtyři děti a skřítek

Wilsonová, Jacqueline

BB/art, 2013

Napsat komentář