Zasoutěžte si o červencový příběh předcházející válce

Cervenec-1914-perex
Kniha popisující události, které předcházely krvavé první světové válce, vás možná překvapí svým pohledem na to, jak několik dní dokázalo změnit celou historii. Víte, že k válce nemuselo vůbec dojít? Pojďte se o tom přesvědčit.

Co dokázal změnit jeden měsíc

Když na konci června roku 1914 atentátník s vazbami na Srbsko zastřelil arcivévodu Františka Ferdinanda, nezdálo se, že by to ve světě způsobilo vážnější rozruch. Dokonce i Ferdinandův strýc, císař František Josef I., na zprávu o smrti následníka trůnu zareagoval se stoickým klidem – prohlásil: „Je to vůle Boží.“ Zcela určitě tehdy nic nenaznačovalo, že by tato událost mohla vyústit v ozbrojený konflikt – a už vůbec ne v rozpoutání světové války děsivých rozměrů, která zásadním způsobem změní běh lidských dějin.
Renomovaný historik Sean McMeekin nám ve své knize Červenec 1914 dokazuje, že první světové válce bylo možné zabránit – nebýt nepočetné skupiny státníků, kteří se v průběhu měsíce následujícího po Ferdinandově smrti rozhodli, že atentát využijí jako rozbušku k rozpoutání dlouho očekávané konfrontace evropských mocností.
Kniha Červenec 1914 názorně popisuje, jak jediný měsíc – spolu s aktivitou skupiny odhodlaných politiků – dokázal změnit podobu dvacátého století.

 

Červenec 1914

Poslední dny před válkou

Autor: Sean McMeekin

Vydalo: nakladatelství CPress
Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Vydáno: 6/2014
ISBN: 978-80-264-0438-5

Přečtěte si více o knize Červenec 1914 – Poslední dny před válkou, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství CPress patřící pod společnost Albatros Media.

Nezapomeňte se také podívat na ukázku nebo si stáhnout vzorovou kapitolu.

Společnost Albatros Media a.s. je mediální společnost sdružující devět samostatných nakladatelství – Albatros, BizBooks, CooBoo, CPress, Computer Press, Edika, Motto, Plus, XYZ a produkující široké spektrum mediálních produktů.

 

Ukázka z knihy

František Josef, kterému bylo třiaosmdesát, vládl Rakousku a pak Rakousko-Uhersku od roku 1848. V té době byla Svatá říše římská národa německého ještě v paměti lidí, a tak se habsburský císař mohl, a také to dělal, odvolávat na „vůli Boží sahající až k jeho předchůdci Karlu Velikému“. Císař vyžadoval od všech u dvora přísné dodržování „upjatých burgundských ceremonií“.
Hovořil všemi patnácti jazyky své říše (nebo, jak tvrdili vídeňští šprýmaři, v nich dokázal použít fráze) a navzdory šovinismu své doby kladl důraz na to, aby nepreferoval žádnou národnostní skupinu. V pozdních letech své vlády ztělesňoval prastarou říši jako živoucí symbol jejího majestátu a mravů, tvrdošíjně odmítal modernizaci (s výjimkou rakousko-uherského vyrovnání, které neochotně akceptoval), a tak byl symbolem jejího stáří a křehkosti. Zrovna se zotavil z bronchitidy, která byla natolik vážná, že v dubnu František Ferdinand několik dnů „udržoval lokomotivu pod parou“, aby mohl odjet do Vídně, kdyby císař zemřel. Mnozí se obávali, ještě před zavražděním jeho následníka, že po jeho smrti zahyne i říše, jelikož stárnoucí panovník je posledním pojítkem jejích národů. (str. 46–47)

 

Vyhrajte knihu Červenec 1914

Atentát na arcivévodu Františka Ferdinanda dost možná první světovou válku vůbec nevyvolal. Stačil ale pouhý měsíc a píle několika odhodlaných politiků a svět se změnil v jedno bojiště. Jak se to mohlo stát? Teorii známého historika Seana McMeekina si můžete přečíst v jeho knize a možná budete překvapeni, jak zdatní manipulátoři byli v politice v roce 1914.

Ve spolupráci se společností Albatros Media vám právě nyní přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Červenec 1914 – Poslední dny před válkou vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Červenec 1914 – Poslední dny před válkou
probíhá od 3. července do 16. července 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Červenec 1914

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČervenec 1914
Poslední dny před válkou

McMeekin, Sean

CPress, 2014

Zasoutěžte si o červencový příběh předcházející válce - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Anicka59 Anicka59 napsal:

    Velmi moc děkuji za zaslání této knihy, kterou jsem zde vyhrála. Došla zcela v pořádku

Napsat komentář