Chléb na desítky způsobů, stále chutně a netradičně

chleb_uvodni
Obyčejný chléb. Takový, který si ráno koupíme a druhý den si stěžujeme, že už není tak dobrý, jako včera, kdy byl čerstvý. Myslíte si, že se dá pouze namazat máslem s kousky šunky a na nic jiného už dobrý není? Takový chléb se dá vyrobit i použít na desítky způsobů a vždycky to může být lahoda…

Nejsem žádný odborník na pečení chleba a už vůbec ne na to, abych znala nespočet receptů na jeho přípravu. O to víc mě zaujala kniha Mileny Volfové, foodstylistky s jasným názvem Chléb v hlavní roli. Chléb si představuji, asi možná jako většina z nás zabalený do celofánu, krčící se mezi zástupem dalších někde v regálu a čekající na to, až si ho někdo koupí a slupne k večeři, protože hospodyňka nemá dneska chuť vařit něco teplého. Takže bude „chleba s něčím, co lednička skrývá…“

Takže jsem byla hodně překvapená, když jsem se z knihy Mileny Volfové dozvěděla, že i ona, přesto, že je milovnicí dobrého jídla, které i sama připravuje, nedá na chléb dopustit, a nejenže si ho peče sama doma v troubě, ale nezdráhá se ho podávat i rodině k večernímu jídlu. Jenže to ta moje popisovaná podoba večeře rozhodně nebyla…

V dnešní době si můžeme chléb, pokud pominu fakt jednoduchého a rychlého nákupu, upéct doma v pekárně, což je zřejmě nejčastější obliba hospodyněk – alespoň z toho, co nabízí internetové vyhledavače na toto téma, nebo ručně, klasicky v troubě. Jenže to ale zřejmě moc v módě není, takže kuchařinky ve většině nasypou nějaké suroviny do domácí pekárny a šup, chleba je na stole. Mě víc zaujal postoj paní Volfové, autorky této knihy, která je spíše zastáncem skutečného domácího pečení chleba. Připravuje ho v troubě a po pravdě za sebe – když řeknu, že peču chleba, tak tím nemyslím v nějakém elektrickém přístroji, který práci udělá za mě…O to víc jsem se těšila na recepty na přípravu této kuchyňské klasiky.

Kniha je rozdělena do osmi kapitol, kdy se každá z nich věnuje určitému specifickému tématu. První vás zavede do světa chleba a housek, seznámí vás s nejrůznějšími druhy i samotnou přípravou.

V další nahlédnete do světa toastů a sendvičů a ve třetí kapitole dostanete možnost vyzkoušet si, co na všechny předchozí pochoutky můžete namazat. Samozřejmě opět s uvedením podrobných receptů.

V dalších pak dostaneme možnost zkusit chuťovky a rychlovky, autorka nezapomněla ani na milovníky sladkostí a seznámíte se i s tím, jaký chleba se peče ve světě. A protože je spousta specialit, věnovala jednu kapitolu i netradičním chlebům. Poslední kapitola mě zaujala nejvíce. Tématem je vaření z chleba.

A protože jsem byla zvědavá, jak z chleba vařit a co, začala číst knihu v podstatě od konce. Podle slov autorky tu čtenáři, nebo spíš hospodyňky najdou tipy na bleskovky, aby byla teplá večeře a navíc se zpracovalo starší i oschlé pečivo. Najdete tu asi všem známou klasiku, jako jsou šunkové knedlíčky do polévky nebo chlebovou polévku. Ale recepty tvoří i ty netradiční, jako například lososový koláč, chlebový koláč s cuketou či rybí placičky. A pokud znáte jen žemlovku s jablky a vekou, pak zkuste jinou, banánovou. Já jí vyzkoušela a je skutečně výborná!

Ukázka z knihy

Banánová žemlovka
Příprava: 20 minut. Pečení: 30 minut
Pro 4 osoby:
5 rohlíků

5 banánů
100g rozinek, předem namočených v rumu
450ml smetany (30%)
80g cukru
5 vajec
Špetka soli
Lžička vanilkového extraktu
Máslo na vymazání, formy

1) Troubu předehřejte na 170°C. Pokud jste si rozinky nenamočili předem, je nejvyšší čas to udělat. Lepší je ale vzpomenout si včas, aby se namáčely několik hodin.

2) Zapékací mísu vymažte máslem. Prošlehejte čtyři žloutky, jedno celé vajíčko, vanilkový extrakt, sůl, 50g cukru a nakonec přimíchejte smetanu.

3) Nakrájejte rohlíky a banány na plátky promíchejte s rozinkami a vše přendejte do zapékací mísy.

4) Zalijte smetanovou směsí a dejte asi na 20-30 minut péci.

5)Bílky ušlehejte do polotuha  postupně přidávejte zbytek cukru.

6) Ušlehaný tuhý sníh přidejte před koncem pečení na žemlovku a ještě krátce zapečte.

 

Tip:

Jako základ můžete použít jakékoliv bílé pečivo (toastový chléb, veku, klidně i vánočku).

Autorka nezapomněla ani zmínit věci pro domácí pečení chleba nezbytné a nadmíru důležité. Totiž suroviny. Kromě běžných popisů uvádí i své vlastní zkušenosti, jakou mouku či kvásek používá nejraději a proč. Radí, jak pečivo a chléb skladovat, přidává plusy i zápory. Zkrátka se v této obecnější části čtenář dozví vše potřebné k tomu, aby se na pečení této skutečně domácí pochoutky vrhl sám bez výčitek, že se mu to určitě nepodaří, protože tomu nerozumí, neví, jak na to, co koupit apod., tak snad bude lepší jít do obchodu pro ten „vyzkoušený“…

Pravdou je, že jsem si to říkala také, ale jeden chléb jsem hned na začátek vyzkoušela upéct také. A závěr? Není to nic těžkého, je to ještě jednodušší než vytvořit koláč obložený ovocem a posypaný drobenkou a výsledek stojí za to. Ostatním členům rodiny bude totiž najednou „nějak víc chutnat“.

Recepty jsou doplněné rovněž o vlastní tipy autorky či doporučení. Například k jakým příležitostem lze jídlo použít, jak nejlépe vytvořit požadovaný tvar nebo naopak ho úplně změnit a přivést k dokonalosti další nápad, jaké jiné příchutě či náplně lze použít apod. Ostatně, sama Milena Volfová uvádí, že některé recepty vznikly tzv. za běhu, tedy buď při samotné přípravě ke knize, při focení nebo při přípravě rodinné večeře.

Každý recept je samozřejmě uveden s dobou přípravy, podrobným rozpisem potřebných surovin, počtem osob, které si na pochoutce v daném množství slupnou a skutečně podrobným návodem na přípravu.

Navíc je kniha doplněna celou řadou krásných barevných fotografií Aleny Hrbkové, která se focení věnuje profesionálně a můžeme ji znát nejen z časopisů, ale i z fotografií v knihách (nejen) pro kuchařky – Prostřeno bez servítků Zdeňka Polhreicha, Kluci v akci apod.

Knížka je vhodná pro všechny, kteří chtějí vyzkoušet péct chleba sami doma, nebo touží obohatit své znalosti o nové a dobré recepty na toto klasické jídlo. Inspirace tu najdou dost na to, aby překvapily zbytek rodiny. Knihu mohu jen doporučit.

Tip:

Na stránkách nakladatelství SmartPress, které knihu vydalo, najdete i možnost listování touto kuchařkou. Určitě se podívejte, získáte inspiraci!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChléb v hlavní roli

Volfová, Milena

Smart Press, 2010

Napsat komentář