Historické milníky v románové podobě

romany historie uvod
Pokud jste milovníky románů, ideálně obohacených kapkou historie, dnešní tipy se vám jistě budou líbit. Náš výběr začíná koncem 19. století, pokračuje přes události z počátku století dvacátého a končí jeho 70. léty. Vyberte si knihu, která vám učaruje nejvíc.

Pravda nemusí být vždycky příjemná a to ani v případě, že o ni skutečně stojíme. Pravdivý portrét o ženském blázinci se snaží získat mladá Nellie, aby se mohla stát novinářkou. Realita však bude těžší, než si původně myslela…

Píše se rok 1887. Třiadvacetiletá Nellie Blyová se vydává do New Yorku, odhodlaná prosadit se tu za každou cenu jako seriózní novinářka. Život ve městě je však těžší, než si představovala, a v žádných novinách o ženu-reportérku nestojí. Nellie v zoufalství vymyslí pro přední plátek The World neodolatelnou nabídku: pravdivou reportáž z ženského blázince na Blackwellově ostrově, kam se chce dostat tak, že bude předstírat šílenství. Jenom tak může zjistit, nakolik jsou pravdivé řeči o tamních nelidských podmínkách. Majitele deníku Josepha Pulitzera to zaujme a slíbí Nellie, že se postará, aby se po krátké době dostala ven. Když se však za mladou novinářkou v utajení dveře blázince zavřou, ocitne se na místě plném hrůz, kde vládne krutost, jakou si vůbec nedokázala představit. Chladné, izolované a hladové dny strachu a úzkosti v ní znovu probudí traumatické události z dětství. Do blázince přišla dobrovolně – ale dokáže se z něj vůbec někdy dostat ven? Šílená, neobyčejný portrét ženy, která předběhla svou dobu, je příběhem o hledání pravdy, která změnila svět.

Šílená

Autor: Louisa Treger
Přeložila: Veronika Lásková

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7625-275-2
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Šílená vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Mezi ostatními děvčaty, oblečenými do hnědé a šedé, vyčnívá jako naražený palec. Usoudila však, že by asi vyčnívala tak jako tak, vzhledem ke svým klukovským způsobům a nevymáchané puse. Při křtu dostala jméno Elizabeth Jane Cochranová, ale nikdo jí tak neříkal. Všichni na ni volali Růžo. Pohladila Homéra po krku a pošeptala mu: „No tak, kamaráde. Pomoz mi trochu.“ Kůň lehce zafrkal, jako by přisvědčil. Charles jí podržel nohu, aby se mohla vyškrabat koni na široký hřbet a postavila se. Pak ji pustil a Homér vykročil. Nejdřív ji zaplavilo nadšení, že se nachází tak vysoko nad zemí s větrem ve vlasech. Vdechovala pronikavý koňský pach, cítila teplo jeho těla i jak se mu pod jejími chodidly napínají svaly. Jenže po chvíli se dal do klusu – a při tom houpavém, trhaném pohybu dokázala jen taktak udržet rovnováhu. Podkluzovaly jí nohy a žaludek se jí roztočil, ale stále se držela zpříma, přestože neměla tušení, jak zastavit nebo jak se dostat dolů. Koutkem oka zahlédla šklebící se tváře bratrů. Nesmí před nimi dát najevo strach, to v žádném případě – nepřežila by, jak by si ji potom dobírali.

Stáhněte si kompletní ukázku.

O autorce

Louisa Treger působila jako houslistka. Studovala na Royal College of Music a Guildhall School of Music a působila jako orchestrální hráčka a učitelka na volné noze. Následně se začala věnovat literatuře, získala titul First Class a Ph.D. v angličtině na University College London, kde se zaměřila na ženské psaní počátku 20. století a získala West Scholarship a Rosa Morison Scholarship „za vynikající práci ve studiu anglického jazyka a literatury“. Je autorkou knih The Lodger, The Dragon Lady a Madwoman. V současné době pracuje na svém čtvrtém románu.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Co všechno lze popsat slovy? Ve světě malé Esme mají slova svůj zvláštní význam, a některá dokonce mohou být zcela nežádoucí a nevhodná! Hlavně ta, která podle mužů nepřísluší ženskému pohlaví…

Malá Esme vyrůstá ve světě plném slov. Zvědavá holčička bez maminky tráví dětství ve skriptoriu – zahradní kůlně doktora Murrayho, kde její otec spolu s dalšími muži pracují na monumentálním projektu, Oxfordském slovníku angličtiny. Esme má svoje místečko pod stolem, kde o ní nikdo ani neví. A jednoho dne tam k ní spadne papírek s definicí slova. To slovo označuje ženu, jejímž údělem je celoživotní služba, a do Oxfordského slovníku se nedostalo, ale Esme ho zachrání, a zahájí tak sbírku, která obsahuje slova a významy, jež muži-vzdělanci tehdejší doby nepovažují za dostatečně důležitá či „vhodná“. Jak Esme roste a poznává svět, uvědomuje si, že jde často o výrazy, jež popisují svět žen a chudých lidí. V době, kdy sílí hnutí za volební právo žen a na obzoru se stahují mračna první světové války, tak Slovník ztracených slov vypráví příběhy lidí, kteří se do „velkých dějin“ nevešli.

Slovník ztracených slov

Autorka: Pip Williamsová
Přeložila: Ester Žantovská

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-4331-7
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Slovník ztracených slov vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

To slovo bylo bezvolnice. Pod ním se sbíhala dohromady další slova jako zašmodrchaná nit. Nedokázala jsem rozpoznat, jestli jde o citaci zaslanou dobrovolníkem, nebo o definici z pera jednoho z asistentů doktora Murrayho. Táta tvrdil, že hodiny strávené ve Skriptoriu slouží k rozplétání významů slov zasílaných dobrovolníky, aby pak ve Slovníku skončily správné definice. Byla to důležitá práce a pro mě to znamenalo, že dostanu vzdělání a tři teplá jídla denně a že ze mě vyroste slušná mladá dáma. Táta říkal, že ta slova jsou pro mě. „Takže postupně definujete úplně všechna?“ zeptala jsem se jednou. „Některá vynecháme,“ odpověděl táta. „A proč?“ Odmlčel se. „Protože nejsou dost důvěryhodná.“

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorce

Pip Williamsová se narodila v Londýně, vyrostla v Sydney a dnes žije s rodinou a zvířaty v Jižní Austrálii. Napsala memoár Italské léto o cestování s rodinou a hledání dobrého života, který se v Austrálii setkal s velkým čtenářským ohlasem. Po přečtení knihy Profesor a šílenec: příběh vraždy, šílenství o vzniku Oxfordského slovníku angličtiny od Simona Winchestera se vydala do oxfordských archivů a výsledkem je Slovník ztracených slov, fascinující román o nejslavnějším slovníku všech dob a zapomenutých ženách, které se na jeho vzniku podílely.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Jedno setkání může často náš život ovlivnit na několik desítek let. Své o tom ví i protagonisté další knihy, jejichž životní příběhy se splétají do jednoho a ve kterém nic není tak, jak by se mohlo zdát na první pohled.

Strhující příběh lásky, války a vykoupení, odehrávající se na pozadí korejského hnutí za nezávislost, sleduje propletené osudy mladé dívky prodané do školy pro kurtizány a chudého syna venkovského lovce. Píše se rok 1917, když hluboko v zasněžených horách okupované Koreje zachrání chudý a vyhladovělý místní lovec japonského důstojníka před útokem tygra. Jejich osudové setkání je začátkem příběhu trvajícího přes půl století. Brzy nato je desetiletá Jade prodána svou rodinou do školy pro kurtizány. Tento zoufalý čin ji předurčí k životu v nejnižší společenské vrstvě. Když se náhodou setká s osiřelým chlapcem Džung Hoem, postupně se mezi nimi utvoří pevné přátelství. Jak dospívají, Džung Ho se zapojuje do revolučního boje za nezávislost země, zatímco z Jade se stává vyhledávaná umělkyně. Musí se ale rozhodnout, zda je ochotna riskovat vše pro toho, kdo by se pro ni také obětoval. Juhea Kimová vdechla život výjimečným postavám, jež si na pozadí zkoušeného národa splétají své vlastní osudy, od provoněných komnat kurtizánské školy v Pchjongjangu přes oslnivé kavárny stále modernějšího Soulu až po lesy Mandžuska, kde zuří líté boje. Román Jako tygr ve sněhu odhaluje svět, v němž se z přátel stávají rivalové, z nepřátel zachránci, hrdinové jsou pronásledováni a tygr není tou nejhorší bestií, s níž se můžete střetnout.

Jako tygr ve sněhu

Autorka: Juhea Kimová
Přeložila: Tereza Kupková

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7689-281-1
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Jako tygr ve sněhu vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Dorazil na mýtinu uprostřed kruhu mladých borovic odklánějících se od skalnatého hřebenu. Došel až k převisu a rozhlédl se po okolních horách v jejich zimním kabátě barvy a uhlí a popelavě zelené. Vrstvy mraků hnaných větrem se zachytily na hrdlech kopců a dmuly se jako potrhané hedvábí. Pod nohama mu spád ubíhal do divoké bílé propasti. Měl radost, že ho cesta zavedla právě na tohle místo. Levharti milují skalnaté srázy a bylo nanejvýš pravděpodobné, že je jejich doupě ukryto někde poblíž.

Můžete se podívat na celou ukázku.

O autorce

Juhea Kimová se narodila v korejském Inčchonu a v devíti letech se přestěhovala do Portlandu v Oregonu. Na Princetonské univerzitě vystudovala umění a archeologii. Její debutový román Jako tygr ve sněhu byl časopisy Real Simple, Harper’s Bazaar, Ms. a Portland Monthly vyhlášen nejlepší knihou roku 2021. V roce 2022 získal nominaci na Daytonskou literární mírovou cenu v kategorii prózy. Její texty byly publikovány v časopisu Times Literary Supplement a v mnoha dalších. Je zakladatelkou časopisu Peaceful Dumpling, který se zabývá udržitelným životním stylem a literaturou s ekologickou tematikou.

Zdroj informací: Jota

————————————————

V minulosti musely ženy často dokazovat, že mají nejenom jisté schopnosti, ale i notnou dávku odvahy. Přesně to čeká i hlavní hrdinku Cassie, která je přijata u letecké lékařské služby, avšak nic nedostane zadarmo.

Austrálie 1967: Cassie má obrovskou radost, když se jí splní přání a je přijata coby zdravotní sestra a pilotka u letecké lékařské služby. Žena pilotující letadlo však ve své době působí velké pozdvižení a Cassie musí o své místo těžce bojovat. Svým laskavým chováním si ale rychle získá uznání a sympatie okolí. Ještě kdyby se jí tak podařilo přesvědčit o svých schopnostech i lékaře Mikea.

Odvážná žena

Autor: Elizabeth Haran
Přeložila: Lenka Kubešová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-059-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Odvážná žena vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Cassie vešla do malého obývajícího pokoje, ve kterém se tísnila dvě křesla a konferenční stolek. Zatímco se rozhlížela, Kirra roztáhla závěsy a otevřela okna, aby vyvětrala. V kuchyňském koutě byly dvě plotýnky, ale bez trouby, dále dřez, kuchyňská linka a malá lednička. „Vana tady asi není, že?“ zeptala se, když nakoukla do koupelny. „Ne, jenom sprcha,“ odvětila Kirra. „Zato je tu silný tlak vody, a to oceníte při umývání vlasů.“ „V pořádku. Stejně se sem budu chodit asi jen vyspat.“ Cassie vešla do ložnice a položila kufr na postel. S potěšením si všimla malé skříně. „V tomhle bytě nějakou dobu nikdo nebydlel, takže se tu musí trochu poklidit. Ale jsem si jistá, že se tu brzy zabydlíte,“ řekla Kirra. „Já bydlím hned vedle. O víkendech jezdím za mamkou. Táta loni zemřel, a protože i moji sourozenci už odešli z domova, cítí se někdy osamělá.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorce

Elizabeth Haran pochází ze Zimbabwe, rodina později přesídlila do Velké Británie a odtud do Austrálie. Dnes žije autorka poblíž Barossa Valley v jižní Austrálii. Je vdaná a má dva syny. Literární tvorbě se začala věnovat až po třicítce, předtím prošla profesí modelky, byla rovněž majitelkou zahradnictví a starala se o výchovu dětí. V románech vykreslila milovanou Austrálii a její obyvatele v nejrůznějších podobách. Čtenáři mohou znát už předchozí úspěšné romány Místo na slunci, Planoucí eukalypty, Sluncem spálená země, Květy v poušti, Za rudým obzorem, Za jasné noci, Údolí naděje nebo Divoké vody.

Zdroj informací: Alpress

————————————————

Přehled knižních novinek dnes uzavírá originální příběh plný humoru, korektní i méně korektní politiky, intrik a vztahů. Zkrátka a dobře všeho, co se do dobrého příběhu hodí, ale je třeba s tím také umět dobře naložit.

Čína, jaro 1968. Z měst už kulturní revoluce vymetá vše staré, teď musí Kao přenést plamen nového myšlení na rodnou hroudu. Než stačí ve jménu revoluce vše vyhodit do vzduchu, potká na nádraží záhadnou krásnou ženu. Má hned jasno: revoluci bude dělat s touto soudružkou! Revoluce sice není žádná školní besídka, ale oni dva jsou si souzeni, a tak za ní z náspu ještě volá: „Pokud dnes zasadíme sémě přátelství, naše revoluční láska nikdy neuvadne!“ Otevíráte román sršící humorem, politickými kotrmelci, intrikami a úklady, lidovými soudy i lynči, vzácnými rukopisy, dynamitem, budováním, bystami předsedy Maa, odkazy na starou, pokrokovou i zakázanou literaturu, výmyky politických kariér, láskou a taky chtíčem. Navrch k tomu všemu i vlastnoručně vykopaným tunelem. Tvrdý jak voda je dílo jednoho z největších čínských spisovatelů současnosti, román s pokladem humoru i s prudkou emocionální náloží, univerzální lidské drama o povaze moci, nebezpečí pýchy a síle touhy, jež se valí navzdory všemu a všem, jen směr nikdo neznáme.

Tvrdý jak voda

Autor: Jen Lien-kche
Přeložil: Denis Molčanov

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 145×225 mm
ISBN: 978-80-7335-813-6
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Tvrdý jak voda vydalo nakladatelství Leda v edici ASPER.

Ukázka z knihy

Začal jsem se svlékat. Zatažením za spodní lem kabátu jsem dokázal odepnout všech pět knoflíků najednou, skoro jako zip. Tomu se potřeboval naučit každý nováček, neboť v případě nečekaného vpádu amerických imperialistů či sovětských revizionistů musel každý obránce vlasti umět okamžitě usnout i vstát. Nahý jsem byl cobydup. V okamžiku, kdy jsem se chystal skočit pod deku, Kasie se opět posadila, aby zhasla světlo. Prsy jí v tom pohybu opět vyskočily jak ovčí hlavy z trávy a já po nich okamžitě natáhl ruce.

O autorovi

Jen Lien-kche (*1958) je autorem mnoha povídkových sbírek, novel, mj. Služ lidu!, a románů Polibky od Lenina, O čem sní ve vesnici Tingů, Čtyři knihy, Rozpukov, Když vyhasne slunce, či memoárů Tři bratři. Za své dílo obdržel Lu Sünovu literární cenu, Cenu Lao Še, Literární ocenění Snu v červeném domě, Cenu Franze Kafky nebo Hua-zong World Chinese Literature Prize a je pravidelně nominován na prestižní literární ocenění v zahraničí.

Zdroj informací: Leda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který román dnes  zaujal vás?
Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠílená

Treger, Louisa

Metafora, 2024

zobrazit info o knizeSlovník ztracených slov

Williamsová, Pip

Argo, 2024

zobrazit info o knizeJako tygr ve sněhu

Kimová, Juhea

Jota, 2024

zobrazit info o knizeOdvážná žena

Haran, Elizabeth

Alpress, 2024

zobrazit info o knizeTvrdý jak voda

Lien-kche, Jen

Leda, 2023

Napsat komentář