V moři jsou nestvůry

Eliza_a_jeji_nestvury
Osmnáctileté Elize Mirkové se povedlo něco neskutečného. Aniž by prozradila svou pravou identitu, vytvořila online komiks, který zbožňují milióny fanoušků. Jenže teď se karta obrací a introvertní Eliza bude muset čelit mnoha nečekaným změnám.

Pro většinu lidí je téměř neviditelná. Na první pohled by nikoho za žádných okolností nenapadlo, že ta plachá, samotářská Eliza, jež má nos věčně zabořený do skicáku a téměř nemluví, může být autorkou populárního online komiksu Nestvůrné moře.

Zatímco v běžném životě se Eliza snaží splynout s davem a lidskému kontaktu se vyhýbá obloukem, v online prostředí se cítí jako ryba ve vodě. Mezi fanoušky Nestvůrného moře je známa pod přezdívkou LadySouhvězdí, ale pouze dva její nejlepší přátele, Emmy a Max, s nimiž se dosud ještě osobně nesetkala, znají její skutečnou identitu.

Každodenní rutinu skládající se z usilovné práce na komiksu rozbije až příchod nového spolužáka Wallace, který patří mezi skalní fanoušky její tvorby a brzy se s ní právě díky Nestvůrnému moři spřátelí. Po jeho boku Eliza zjišťuje, že i offline život má své výhody, a postupně se s Wallacem sbližují. Jenže pak se náhle provalí, kdo se pod přezdívkou LadySouhvězdí celou dobu skrývá, a vše, na čem Elize záleželo, je v ohrožení.

Ilustrovaný román Eliza a její nestvůry, který u nás vydalo nakladatelství CooBoo, je v pořadí druhá česky vydaná kniha mladé americké spisovatelky Francescy Zappie. Podobně jako v případě její prvotiny Uvnitř mé hlavy je hlavní hrdinkou dospívající introvertní dívka, jež se potýká s nepochopením ve svém okolí a prožívá první lásku.

Ačkoliv je dějová linka od začátku snadno předvídatelná, jak u podobně zaměřeným young adult románů bývá, díky autorčině velmi čtivému rukopisu se knížka čte téměř sama, a tak se výtečně hodí jako oddechovka pro nadcházející zimní večery.

Co se týče hlavních hrdinů příběhu, autorka se drží osvědčených, trochu stereotypních modelů (uzavřená outsiderka, atraktivní sportovec, pár empatických přátel a rodiče, kteří vůbec nerozumí dnešnímu světu a zájmům svých dětí), ale i tak se jí daří vytvořit dostatečně sympatické postavy.

Samotný příběh ani jeho hrdinové se od standardních young adult románů ničím neliší, takže čtenáři poskytnou spíše příjemně strávenou chvilku nad nenáročnou knihou. V jedné věci se přece jen titul Eliza a její nestvůry vymyká, na jeho stránkách najdete také ukázku Eliziných výtvorů.

Autorka své vyprávění protkala pár úryvky a nákresy z Elizina komiksu a rovněž ho obohatila o několik záznamů online konverzací mezi postavami. Všechny tyto prvky knihu příjemně osvěžují a prohlubují uvěřitelnost příběhu.

Pokud nemáte přílišná očekávání a hledáte milou knížku z prostředí střední školy a fandomu (tedy sdružení fanoušků se stejným zájmem, v tomto případě o komiks Nestvůrné moře), Eliza a její nestvůry vás bude bavit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEliza a její nestvůry

Zappia, Francesca

CooBoo

Napsat komentář