Za krimiživly napříč Evropou

Za_krimizivly_napric_Evropou
Detektivní příběhy představují nejen vítaného a napínavého společníka pro volné chvíle, ale mohou sloužit také jako zajímavý průvodce po rozmanitých zemích. Prostřednictvím těch dnešních můžete procestovat jih i sever Evropy.

Začínáme tou nejjižnější částí – Španělskem. Ve sluncem rozpálených uličkách Barcelony na sklonku devatenáctého století číhá strach. Vydejme se po stopě krutého vraha mladých dívek!

Vesaliovo tajemství

Záhady, intriky a nečekané zvraty tkají předivo napínavého příběhu s překvapivým rozuzlením.

Barcelona, jaro 1888. Město žije přípravami na Světovou výstavu. Radostnou atmosféru však kazí strach, neboť v posledních týdnech bylo nalezeno několik bestiálně zavražděných dívek. Jejich zohavená těla připomínají lidem prastaré prokletí, jež visí nad městem. Záhadného vraha se snaží odhalit novinář Bernat Fleixa, který touží napsat skvělou reportáž. Do pátrání se zapojí i mladý vědec Daniel Amat, jenž po sedmi letech přijíždí z Oxfordu na otcův pohřeb, a student medicíny Pau Gilbert. Jejich úkol není jednoduchý, neboť vrah rafinovaně uniká, a navíc každý z trojice cosi tají. Hlavní stopou, která je má k pachateli dovést, je slavný Vesaliův anatomický rukopis, který by mohl změnit dějiny vědy a lidského pokroku. Po knize však touží i vrah, který chce za každou cenu odhalit po staletí skrývané tajemství.

Autor: Jordi Llobregat
Přeložila: Lada Hazaiová

Počet stran: 463
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7491-542-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Vesaliovo tajemství vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Stařec se potřetí pátravě zadíval do tmy a potichu zaklel. Kolem panovalo ticho přerušované jen bubnováním dešťových kapek na palubu. Provazce lijáku posilované větrem bičovaly loď a smáčely plachtu i bedny tabáku schované pod ní. Přístavní molo i celý Port Vell byly tak brzy po ránu zahalené do mlhy a z kotvících lodí a loděnic byly vidět jen siluety. Břeh se dal jen tušit, takže plavit se tak blízko přístavní hráze byl velký risk. On už se ale takhle plavil stokrát a nejspíš to ještě párkrát udělá. Z toho nervózní nebyl. Žaludek jako na vodě měl z neodbytné jistoty, že dnes v noci se určitě něco semele. (str. 13)

Celou ukázku si můžete přečíst po kliknutí na následující odkaz.

Ohlasy na knihu

Tajemství, lži a zakázané vášně v bouřlivé a fascinující Barcelově devatenáctého století, kde nic není takové, jaké se zdá, a nikdo není v bezpečí před svou minulostí.

– Der Spiegel

Přestože Vesaliovo tajemství je románovou prvotinou Jordiho Llobregata, snoubí se v něm všechny potřebné ingredience, aby se stalo bestsellerem. Nepochybně nadchne hlavne ty čtenáře, kterým se líbil román Carlose Ruize Zafóna Stín větru.

– El Correo

————————————————

Naší druhou zastávkou je severněji položená Francie, konkrétně poloostrov Guérande a jeho proslulé solné pánve. I zde, v zemi vína a sýrů, vládne strach. Poradí si s ním komisař Dupin i napotřetí?

Bretaňské zlato

Třetí případ komisaře Dupina

Na rozlehlé solné zahrady na poloostrově Guérande se právě snáší soumrak. Vzduch je prosycen fialkovou vůní fleur de sel, o níž místní obyvatelé tvrdí, že občas vyvolává halucinace. Podobný pocit má i komisař Dupin, když na něj někdo začne nečekaně střílet. Přitom si chtěl v salinách jen prohlédnout několik záhadných sudů, na které ho upozornila Lilou Brevalová, spřátelená novinářka. A pak zmizí beze stopy i Lilou…

Autor: Jean-Luc Bannalec
Přeložil: Jiří Vodvárko

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 132×207 mm
ISBN: 978-80-242-5113-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Bretaňské zlato, třetí díl série Případů komisaře Dupina, vydalo nakladatelství Knižní klub.

Ukázka z knihy

Nezaměnitelné fialkové aroma, jež během prvních dnů po sklizni vychází z fleur de sel, se ve vzduchu mísilo s vůní těžké zeminy, soli a jódu. Tady, uprostřed Bílé země – Gwenn Rann, rozlehlé solné oblasti poloostrova Guérande – byl vzduch cítit silněji a chutnal jinak než na zbytku pobřeží. V tomto ročním období, na sklonku léta, se toto specifické aroma vznáší nad celou oblastí solných zahrad. Lidé, kteří zde pracují, paludieři, dokonce tvrdí, že občas vyvolává halucinace a někdy člověka i připraví o rozum. (str. 7)

Pokračujte ve čtení ukázky přímo na stránkách nakladatelství.

Zaujala vás tato kniha? Přečtěte si více také o prvním a druhém dílu této série.

————————————————

Po návštěvě Francie a Španělska se přesouváme na sever. Vydejme se společně s vyšetřovatelem Tommym Bergmannem po stopách dávno minulých a rozluštěme záhadu norského vraha!

Poslední poutník

Jak souvisí vražda bývalého odbojáře s kosterními pozůstatky z druhé světové války?

Kdo byla Agnes Gernerová, krásná dívka, která přijela do Osla na podzim roku 1939? V květnu 2003 byly v lese severně od města nalezeny lidské kosterní pozůstatky pocházející patrně z druhé světové války. O několik týdnů později je ve svém domě v luxusní osloské čtvrti zavražděn zestárlý podnikatel Carl Oscar Krogh, bývalý člen odboje. Osloská policie nachází mezi oběma případy souvislost. Při vyšetřování se totiž ukáže, že Krogh patřil k nejbližším spolupracovníkům mýty opředeného Kaje Holta, vůdčí osobnosti odboje. Krogh byl jedním z těch, kteří se pokusili odhalit příčinu Holtova nikdy nevyšetřeného úmrtí ve Stockholmu na jaře 1945. Bludiště lží a zamlčování zavede vyšetřovatele Tommyho Bergmanna zpátky do válečných časů. Do doby, kdy se pravda obětovala jako první, láska se považovala za břemeno a jediným cílem bylo přežít.

Autor: Gard Sveen
Přeložila: Daniela Mrázová

Počet stran: 495
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7491-525-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Poslední poutník vydalo nakladatelství Host.

Ukázka z knihy

Mladá pečovatelka zaparkovala před velkým roubeným domem a teprve poté si uvědomila, že vrata nahoře u silnice byla otevřená. Ještě chviličku však zůstala v autě, aby si poslechla až do konce písničku z rádia. Když skladba dozněla, vypnula rádio, vystoupila a pohledem klouzala vzhůru po vjezdu vydlážděném kameny.

Kovaná brána byla dokořán, jenže ona ji dnes neotvírala.

Nikdy přece nebývá otevřená, pomyslela si. (str. 7)

Proč byla brána otevřená? To se možná dozvíte po přečtení celé ukázky.

Ohlasy na knihu

Oba příběhy, protkané mnoha vedlejšími nitkami, vyžadují od čtenáře bedlivou pozornost. Díky poutavosti a spádu děje se s tím však lze snadno popasovat. Autor umí překvapit, a to i tam, kde už se zdá být všechno jasné.

– RB.NO

Napínavý a bohatý děj se dotýká několika různých témat, mimo jiné osvětluje méně známé kapitoly norské válečné historie, zejména likvidování nepohodlných osob prováděné odbojem. Kromě samotného příběhu autor zdařile popisuje mezilidské vztahy. Vykresluje věrohodné portréty svých postav, které se nacházejí v obtížných situacích, stojí před složitými rozhodnutími a takřka nemají možnost volby.

– Porota Rivertonovy ceny

————————————————

Na závěr pro vás máme menší specialitu. Kromě toho, že budeme moci lépe poznat Švédsko, nahlédneme také do tajů sadomasochistických praktik. To vše okořeněno jednou záhadnou vraždou. Jak to asi dopadne?

Trest a smrt

Harry Svensson je úspěšný novinář s dobře utajovanou zálibou v sadomasochistických sexuálních praktikách. Rozhodne se pověsit novinářskou kariéru na hřebík, otevřít si restauraci v jižním Švédsku a užívat si života. Jedné noci náhodou objeví zavražděnou ženu, s odhalením vraha ale policii pomoct nedokáže. Zanedlouho dojde k další vraždě. Tentokrát váže Harryho k mrtvé ženě tajemství, které se rozhodne před policií tajit, aby nebyl podezřelý. Někdo však jeho tajemství zná a on musí jednat rychle, aby zabránil prozrazení i další vraždě.

Autor: Mats Olsson
Přeložila: Olga Džupová

Počet stran: 573
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7473-404-5
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Trest a smrt vydalo nakladatelství Kniha Zlín.

Ukázka z knihy

Chtěla naplácat.
Nebo vlastně ne.
Nebylo to nijak zvláštní nebo neobvyklé, prostě to tak začalo.
Zvláštní bylo, že jsem to hned nepochopil.
Ani ona ne.
Nebo možná ano.
Bylo těžké se rozhodnout.
Chvíli si byla jistá a hned zase ne.
Chtěla.
Asi.
Určitě.
Ne.
Ano.
Opravdu ne!
No. Tak co?
Vždycky jsem to pochopil skoro hned, téměř při prvním pohledu, prvním úsměvu, dřív než ony samy, ale v tomhle případě jsem nerozuměl ničemu. A jak se vozík na téhle horské dráze pomalu šplhal vzhůru, seděl jsem klidně a tiše, plný očekávání, jen abych se ho pak v zoufalství pevně držel, když se zběsilou rychlostí řítil dolů. (str. 11)

Přečtěte si celý úryvek z knihy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVesaliovo tajemství

Llobregat, Jordi

Host, 2016

zobrazit info o knizeBretaňské zlato
Třetí případ pro komisaře Dupina

Bannalec, Jean-Luc

Knižní klub, 2016

zobrazit info o knizePoslední poutník

Sveen, Gard

Host, 2016

zobrazit info o knizeTrest a smrt
Harry Svensson 1

Olsson, Mats

Kniha Zlín, 2016

Napsat komentář