Pojetí bytí přibližuje Karel Kostka v publikaci nakladatelství Alpress

kdo jsme
Jak funguje gigantický kosmos, jehož součástí jsme i my? Jaké souvislosti panují mezi lidským bytím a časem? Co je Platonova jeskyně? Všechny zmíněné otázky pokládá a následně zodpovídá muž mnoha talentů Karel Kostka ve své nové publikaci.

Karel Kostka alias Karel Cubeca, proděkan Fakulty společenských studií ve Vsetíně, je mimo jiné autorem dvanácti románů a nezanedbatelného množství odborných skript a publikací. Věnuje se také přednáškám u nás i v zahraničí, ve kterých se v poslední době zabývá tajemstvím obestírajícím život a svět. Samozřejmě se i na toto téma rozhodl vydávat knihy. Jedna taková se objevila na pultech knihkupectví pod názvem Kdo jsme – obecná teorie vědomí, času, prostoru a bytí. Autor v ní polemizuje nejen sám se sebou, ale také s velikány vědeckého světa, jakými jsou Albert Einstein či Stephen W. Hawking. V rámci svého diskurzu zpochybňuje tradiční myšlenky a povědomí a snaží se čtenářům předložit argumenty, jež dopomáhají k vysvětlení kosmického řádu či pojetí bytí.

 

Odkud se vzal svět a život? Jaký je vztah mezi lidským vědomím a bytím, prostorem a časem? Přesahuje globální inteligence chápání našeho smrtelného mozku? Kde se skrývá věčnost a jak souvisí s relativitou času? V knize plné ohromujících tvrzení a argumentů autor uvádí čtenáře do tajemství existence, dotýkajícího se samé hranice lidské představivosti.

Představme si svět jako mořský záliv s písčitou pláží, na které stojí dřevěná chata s uzavřenými a zatemněnými okny a dveřmi. Uvnitř se nenachází žádný nástroj nebo prostředek schopný zprostředkovat nám jakoukoli informaci zvenčí. My se nacházíme v té chatě a celý náš svět je dán prostorem uvnitř a časem, který zde probíhá. Nemáme potuchy, co se děje vně za zdmi chaty, a čím jsme v ní uzavřeni déle, tím pevněji dospíváme k přesvědčení, že celý svět je pouze ona chata. Všechno dál je mimo naši mysl, a tedy zdánlivě neexistuje (vzpomeňme na Platonovu jeskyni). Jenomže jsme zvídavými tvory a jednou se nám podaří odškrábnout kousek zatemnění na okně a vyhlédneme ven – v tu chvíli pro nás začne existovat i svět za zdmi chaty, a jakmile poznáme záliv, začneme se pídit po dalších územích, a naše poznání se bude posunovat dál a dál a dál. Takový je proces poznání, jehož fungování platí v obecném měřítku. (str. 3)

Zajímáte se o teorii prostoru a polemiku bytí, či vás úryvek zaujal svou snahou zjednodušit komplexní problematiku? Přečtěte si ukázku až do konce.

 

Kdo jsme

Obecná teorie vědomí, času, prostoru a bytí

Autor: Karel Cubeca

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7466-986-6
Doporučená cena: 319 Kč

 

Knihu Kdo jsme vydalo nakladatelství Alpress.

Karel Kostka Cubeca

Karel CubecaMuž mnoha talentů Karel Cubeca – vlastním jménem Karel Kostka, se narodil v roce 1960 ve Vsetíně. Vystudoval pedagogiku a práce se studenty patří mezi jeho největší koníčky. Je ředitelem střední školy a prezidentem vzdělávací společnosti se sídlem v Londýně. Vyučuje rekreologii a se svými žáky vyjíždí na stáže do New Yorku, Barcelony, Athén a dalších zajímavých míst na světě, jejichž atmosféra jej inspiruje k románové tvorbě. Karel Cubeca patří do malé skupiny lidí ve světě, jimž byla při oficiálních testech naměřena hodnota IQ vyšší než 200.

(Informace a fotografie převzaty ze stránek nakladatelství Alpress)


alpressKnižní nakladatelství Alpress zaujímá na trhu s knihami jedno z předních míst a pro své čtenáře vydává knihy nejznámějších světových i českých autorů ve všech žánrech. Především to jsou romány pro ženy, romány pro muže, světová literatura, thrillery, dobrodružné a historické romány, příběhy ze života, knihy pro děti a mládež, komiksy, a také populárně naučná literatura z oblasti esoteriky, hobby, sportu. Nechybí knihy o zdraví, zdravé výživě a také velmi žádané knihy záhad.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdo jsme
Obecná teorie vědomí, času, prostoru a bytí

Cubeca, Karel Kostka

Alpress, 2015

Napsat komentář