Zahrajte si o detektivku plnou paranormálních jevů

Jackaby
Píše se rok 1892 a policie v New Fiddlehamu je na stopě sériovému vrahovi. Všichni jsou přesvědčeni, že hledají obyčejného, byť sadistického, kriminálníka. Ovšem mladý detektiv Charlie Cane má jiný názor, a proto povolává na pomoc Jackabyho.

Nelidský pachatel

Příběh detektiva, který se zabývá paranormálními jevy, překypuje troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese.

Abigail Rooková právě přicestovala do New Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího nevysvětlené jevy, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého – což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí.

Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že za vším stojí nelidská stvůra, jejíž existenci policie – s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea – vytrvale popírá.

 

Jackaby

Autor: William Ritter

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Vratislav Kadlec
Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Vydáno: 11/2015
ISBN: 978-80-7491-484-3

Přečtěte si více o knize Jackaby, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte ani na náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

A pak byl pryč.
Po tom podivném setkání jsem se barmana zeptala, jestli o neznámém cizinci něco neví. Barman se přidušeně zasmál a obrátil oči v sloup. „Slyšel jsem toho spoustu a jedna dvě věci by možná mohly být i pravda. Skoro každý o něm má nějakou historku. Že jo, chlapi?“ Pár místních se zasmálo a někteří začali připomínat útržky příběhů, které mi moc neříkaly.
„Pamatujete na tu věc s kočkou a tuřínama?“
„Nebo na ten šílenej požár u starosty?“
„Bratránek na něj nedá dopustit, ale ten taky nedá dopustit na mořský panny a obludy.“
Dvěma postarším pánům, kteří dosud hráli šachy, můj dotaz patrně připomněl zapomenutý spor a ten se rychle rozhořel do otevřené hádky na téma pověr a naivity. Netrvalo dlouho a oba na svou stranu přitáhli příznivce od okolních stolů, z nichž někteří trvali na tom, že dotyčný je šarlatán, zatímco jiní jej vychvalovali jako dar z nebes. Z celého toho zmateného hašteření jsem nakonec zachytila alespoň mužovo jméno. Byl to pan R. F. Jackaby. (str. 15–16)

 

O autorovi

William_RitterWilliam Ritter je americký spisovatel. Vystudoval angličtinu a učitelství se zaměřením na tvůrčí psaní a folklor na Oregonské univerzitě. V současnosti učí na střední škole ve Springfieldu. Jackaby (2014) je jeho první román. Pokračování s názvem Beastly Bones vyšlo v USA na podzim 2015.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Jackaby

R. F. Jackaby není jen tak obyčejný detektiv, který by pobíhal ulicemi New Fiddlehamu s pistolí a želízky a chytal zloděje a další lidské kriminální živly. Jeho oči si totiž všímají spíše neobvyklých věcí, mezi které patří i nadpřirozené bytosti, kterými se Nová Anglie jen hemží. Někdy ovšem potřebuje přidržet trochu při zemi a zabývat se i obyčejnými detaily, a přesně proto si najme jako asistentku Abigail Rookovou. Právě nyní se totiž ve městě objevil sériový vrah a detektiv Jackaby nepochybuje, že to bude ideální případ přesně pro něj.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Jackaby vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jackaby
probíhá od 10. do 23. prosince 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 historické detektivky Jackaby

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJackaby

Ritter, William

Host, 2015

Napsat komentář