Co doopravdy jíme?

omnivoresdilemma_náhled
Jakkoliv vypadá nabídka supermarketů lákavě a pestře, zdání může klamat. Jakou pravdu skrývají obaly a etikety?

Člověk nemusí být velký nadšenec do zdravé výživy, aby se občas nezamyslel, co všechno obsahují průmyslově zpracované potraviny. Michael Pollan šel ještě dál a původ surovin se pokusil vypátrat.

Autor se ve své mimořádně čtivé práci zaměřuje na velkovýrobu potravin v USA, ovšem jeho poznatky jsou stejně platné pro všechny vyspělé země západního světa. Krom alarmujícího reportážního popisu samotné produkce uvažuje i o tom, jaký má dopad na krajinu, hospodářské plodiny a zvířata, ale i na skladbu našeho jídelníčku, stravovací návyky, kulturu stolování i zdraví člověka. Jeho popis průmyslového zpracování potravin, do kterého vstupuje chemie či genetické inženýrství, je varovný, autor nicméně v této i dalších svých knihách nabízí i východisko. Prostá doporučení typu „nejezte nic, co by vaše babička nepovažovala za potravinu“ či „nekupujte nic, co je složeno víc než z pěti ingrediencí“, apelování na návrat tradičním receptům a místním dodavatelům jsou stejně platná i pro českého čtenáře. Michael Pollan se této tematice věnuje soustavně a s mimořádným čtenářským ohlasem. Mezi jeho knihami najdeme tituly jako Obrana jídla: Jedlíkův manifest či Pravidla pro stravu: Jedlíkův manuál.

Dilema všežravce

Přírodopis čtyř jídel

Vydalo nakladatelství Dokořán

Autor: Michael Pollan
Počet stran: 498
Vazba: vázaná s přebalem
Překlad:  Jitka Fialová
ISBN: 978-80-257-0896-5
Vydání: první

Zjistěte více o knize Dilema všežravce

Nezapomeňte si přečíst ukázku z knihy, kterou vám přineseme již zítra!

 

O Michaelu Pollanovi:

Michael Pollan je autorem řady knih, zatím největšího ohlasu se dostalo Dilematu všežravce – vznikla dokonce verze pro mladé čtenáře, a dva související tituly In Defense of Food: An Eater’s Manifesto (Obrana jídla: Manifest jedlíka) a Food Rules: An Eater’s Manual (Jak jíst: Příručka jedlíka). S jídlem souvisí i jeho starší titul Botany of Desire (Botanika touhy), věnovaná historii čtyř rostlin, z nichž každá symbolizuje nějakou základní lidskou touhu či potřebu: jablka (touha po sladkosti), tulipánu (potřeba krásy), marihuany (touha po radosti) a brambor (potřeba potravy). Jeho nejnovější titul také souvisí s kulturními i historickými vazbami jídla: kniha Cooked: A Natural History of Tranformations (Vařené: Přírodopis proměny) vychází z antropologického poznatku, že právě úprava plodin a masa vařením odlišila člověka od zvířat. Zkoumá základní pochody, které slouží k přípravě pokrmů, a každý z nich spojuje s nějakým živlem: grilování a rožnění s ohněm, vaření s vodou, pečení chleba se vzduchem a fermentaci se zemí.

—————————————————–—–

Nakladatelství Dokořán oslavilo v minulém roce 10. výročí svého založení! Vydali jsme již přes 500 knižních titulů a náš původní záměr – vybudovat nové nakladatelství se zaměřením zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie se nám snad podařilo naplnit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDilema všežravce
Přírodopis čtyř jídel

Pollan, Michael

Dokořán, 2013

Napsat komentář