Dilema všežravce

Přírodopis čtyř jídel

zobrazit info o knize
Nakladatelství Dokořán
Vydáno   6/2013
ISBN 978-80-7363-569-5
Ilustrace obálku s využitím malby Igora Strinky navrhl Pavel Růt
Překlad Fialová, Jitka
Editor Heroutová, Alena
Vydání 1.
Počet stran 368
Vazba pevná s přebalem
Formát 165x235
Edice Zip
Doporučená cena 498 Kč

O knize

Autor se ve své mimořádně čtivé práci zaměřuje na velkovýrobu potravin v USA, ovšem jeho poznatky jsou stejně platné pro všechny vyspělé země západního světa. Krom alarmujícího reportážního popisu samotné produkce uvažuje i o tom, jaký má dopad na krajinu, hospodářské plodiny a zvířata, ale i na skladbu našeho jídelníčku, stravovací návyky, kulturu stolování i zdraví člověka. Jeho popis průmyslového zpracování potravin, do kterého vstupuje chemie či genetické inženýrství, je varovný, autor nicméně v této i dalších svých knihách nabízí i východisko. Prostá doporučení typu nejezte nic, co by vaše babička nepovažovala za potravinu či nekupujte nic, co je složeno víc než z pěti ingrediencí, apelování na návrat tradičním receptům a místním dodavatelům jsou stejně platná i pro českého čtenáře. Michael Pollan se této tematice věnuje soustavně a s mimořádným čtenářským ohlasem. Mezi jeho knihami najdeme tituly jako Obrana jídla: Jedlíkův manifest či Pravidla pro stravu: Jedlíkův manuál.

Vychází ve spolupráci s nakladatleství Argo.

Doporučení:
Share

Související články