Obrácená strana mince

dexter
Na první pohled můžeme vidět jednoho z nejlepších analytiků krevních stop v oboru, ale na ten druhý se nám před očima objeví něco, co se nám nebude moc líbit.

Dexter Morgen pracuje pro Miamskou policii. Má na starosti krev. Vše, co se z ní dá vyčíst, pak pomáhá vyšetřovatelům k dopadení vraha. Na své okolí působí Dexter jen tím nejlepším dojmem. V práci je důsledný, má krásnou manželku, tři roztomilé děti a celkem spokojený život. Za tím vším se ale skrývá hrůzostrašné tajemství. Dexter má totiž netradiční koníček. S nejhoršími padouchy se vypořádává po svém. A to není úplně nejlepší způsob, jak nebezpečné jedince potrestat. O tom ale do nedávné doby neměl nikdo ani potuchy. Až do té osudné noci, kdy Dextera někdo zahlédl u toho, jak porcuje svou oběť. Lovec se stává lovnou. Kdo nakonec vyhraje?

Knihu Dvojí Dexter napsal Jeff Lindsay a v České republice ji vydalo nakladatelství BB/art v lednu roku 2013.

Jeff Lindsay se narodil v roce 1952. V současné době žije na Floridě se svou manželkou a třemi dcerami. Kromě psaní vystupuje v jedné televizní show. Stal se také mistrem světa v karate. O Dexterovi napsal již šest knih. Na motivy těchto příběhů byl natočen seriál, který mohou znát i diváci u nás.

Dexter má v tuto chvíli napilno. Snaží se se svými spolupracovníky a v čele se svou sestrou dopadnout vraha policistů, pokouší se o něj chřipka, jeho manželka Rita se rozhodla přestěhovat, a tak společně hledají dům, jenž by uspokojil její touhy, jeho nevlastní pubertální dcera začala nosit rovnátka a myslí si, že jí tím rodiče zničili celou její existenci, takže ho ze srdce nenávidí a někdo chce prozradit jeho dobře utajené druhé já. Na jednoho člověka trochu moc starostí. Dexter samozřejmě chce svou skrytou identitu za každou cenu ubránit. Nedovede si totiž svůj život bez „spravedlivých“ čistek představit. A tak se musí svého Svědka zbavit dřív, než bude pozdě. Kdo tedy nakonec uloví koho?

Příběh je psán velice barvitě. Autor popisuje každou maličkost prostředí, ve kterém se postavy zrovna v tu chvíli pohybují. Čtenář si tak snadno představí dané místo. Svým způsobem se mi líbí i postava Dextera. Vymyslet totiž takovou postavu je opravdu těžké a myslím si, že si autor zaslouží za tento čin pochvalu.

Dexter je zajímavý člověk, který sám sebe dělí na dvě odlišné osobnosti. Nemyslím si ale, že by byl úplně zlý. Zabíjí sice své oběti dost zvráceným způsobem, ale dělá to pro dobro společnosti. Jsou to totiž vždy lidé, kterým se úspěšně daří opakovaně unikat spravedlnosti a to se Dexterovi nelíbí. Na druhou stranu by si asi neměl hrát „na boha“. Každý si zaslouží soud a pak si za svůj čin odnést spravedlivý trest. Kromě svých skrytých choutek je ale úplně normální chlap. Nade vše miluje svou rodinu a pro spravedlnost by udělal cokoliv. Nakonec se ale musí už každý čtenář rozhodnou sám, jestli Dextera odsoudí, nebo mu bude fandit.

Knihu doporučuji všem milovníkům dobré detektivky. Samozřejmě i těm, kteří četli předchozí díly, anebo někdy viděli seriál. Určitě ale všichni ocení brilantní příběh, ve kterém o dobře načasované zápletky není nouze.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDvojí Dexter

Lindsay, Jeff

BB/art, 2012

Napsat komentář