S Klubem záhad do středověku

BranaCasu_uvod
Na Sokolí skále se bude zase cestovat časem. Tentokrát se tři dobrodruzi vydají do středověku, aby odvrátili nebezpečí, jež by jinak neminulo naši dobu…

Rakouský spisovatel Thomas Brezina, známý knihami pro dospívající mládež, vydal další z příběhů Klubu záhad Brána času, tentokrát s podtitulem Boj černého rytíře. Knihu u nás vydalo v tomto roce nakladatelství Fragment a je určena pro děti od 11 let.

Vše začíná ve chvíli, kdy profesor Erasmus Katz, mimo jiné také specialista na nadpřirozené věci, dostává do rukou zlaté brnění, které začne zkoumat. Jaké je ale překvapení, když se tato rytířská výzbroj začne ze záhadných důvodů rozpadat.
Jupiter, Vicky a Nick se musí vydat Bránou času do doby, která je známá jako nevlídná a krutá, aby zabránili zatím neznámé události, která by měla neblahý dopad i na současnou dobu. A nebyl by to napínavý příběh, kdyby celé snažení mladičkých hrdinů nekomplikovalo zlo. To zde má podobu gangstera Lungattiho, se kterým se všichni tři setkali již v předchozím dobrodružství, v cestě do doby před milióny lety, kdy žili dinosauři. Lungatti se ale tenkrát s nimi nevrátil, protože vlastní vinou byl vržen v tunelu času do jiné doby. A nyní přicházejí na hrad Sokolí skála jeho spřízněné duše, aby donutili Vicky, Nicka a Jupitera vrátit se do minulosti a přivést s sebou i jejich šéfa…

Příběh, který má vcelku zajímavou zápletku, i když chvilkami ne zrovna záživnou ve čtení, vyniká nejen popisem míst, která děti navštíví, ale i myšlenkou autora naučit děti něco z doby, která je v knize popisována. A to jak textem, tak i s pomocí přiložené lupy, která je součástí knihy, se děti dozví nejrůznější zajímavosti a budou také pátrat po nezvyklostech, které do té doby nepatří. Tento způsob se mi na knížce líbil, myslím, že jí tím dodává trochu atraktivity, neboť příběh samotný není ničím výjimečný. Chvílemi je četba skutečně záživná, bohužel ale zanedlouho je stať, při které se malý čtenář může trochu nudit. Naštěstí těchto pasáží není v knize tolik. Možná je to i způsobeno množstvím knih, které Thomas Brezina píše, protože pak logicky nezbývá čas na doladění textu a děje.
Dětem se ale příběh zřejmě bude líbit. Jednoduchý text s detektivní zápletkou, bez nutnosti nad ním nějak přemýšlet, zaměřený hlavně na pobavení.

Ukázka z knihy

 „Pusťte ji!“ uslyšel sám sebe volat Jupiter. Při hodinách dějepisu se učili, jak strašný konec čekal ženy, které byly považovány za čarodějnice.
„Jupitere!“ Vicky lomcovala mřížemi klece, jejichž řinčení Jupa děsilo. „Jupe! Pomoz mi!“
Lidé, kteří stáli kolem vozu, se ohlédli za Jupovým hlasem.  Protože byl dosud spoutaný, nemohl sám seskočit z koně.
„Upalte tu čarodějnici!“ snažila se nějaká žena vyvolat nové pokřikování davu.
„Není to žádná čarodějnice!“ vykřikl odvážně Jup. Škubal hrubými provazy, kterými měl svázané ruce.
Nějaký muž, víc široký než vysoký, proti němu začal šermovat pěstí.
„Kdo je ten cizinec? Podívejte se, co má na sobě! Jistě je to zlý démon! Nebo čarodějnický spratek! Upalte ho spolu s ní!“
„Na hranici s nimi! Upálit! Upálit! Upálit!“ začal dav znovu skandovat. Nikdo z lidí nedal najevo aspoň trochu soucitu, všichni vypadali, že se na tu podívanou těší.

Brána času Boj temného rytíře

Autor: Thomas Brezina

Vydalo nakladatelství Fragment

OBJEDNAT knihu Brána času – Boj temného rytíře

 

 

Doporučení:
Share

Napsat komentář