Ženy na východní frontě

ve_stinu_muzu
Občas se na to zapomíná, ale ve druhé světové válce měly své místo i ženy. Bojů se účastnilo jen málo z nich, ale zastávaly jiné důležité funkce. Jaký byl jejich život mezi muži? Jaké problémy řešily a s čím se každý den musely potýkat? O tom se více dozvíte v knize Ve stínu mužů.

Publikace se zabývá problematikou žen v československých vojenských jednotkách v SSSR (1942–1945), které působily především ve zdravotní službě, u spojařů, jako administrativní pracovnice a jako protiletadlové dělostřelkyně. Až na čtyři výjimky (dvě odstřelovačky a dvě ženy se samopalem v ruce) nenesly bojovou činnost. Vojákyně působily nejen v týlových jednotkách, ale i ve frontovém pásmu, kde byly také ony ohrožovány na životě – více než padesát jich v bojích utrpělo zranění a pět žen (tři spojařky a dvě protiletadlové dělostřelkyně) padlo na podzim 1944 na Dukle. Celkem v československých vojenských jednotkách působilo bezmála tisíc žen, nejvíce se jednalo o mladé ženy na prahu dospělosti. Převládaly mezi nimi Češky, Podkarpatské Rusínky/Ukrajinky, Slovenky, Židovky a Rusky.

Ve stínu mužů

Ženy v československých vojenských jednotkách na východní frontě v letech 1942–1945
Autoři: Alena Flimelová a Roman Štér

Počet stran: 492
Vazba: brožovaná
Formát: 157×231 mm
ISBN: 978-80-200-3231-7
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Ve stínu mužů vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Podle vzpomínek veteránů se ženy vždy a za každých okolností snažily maximálně dbát o svou čistotu. Jejich touha po čistotě se ale nesetkala vždy s pochopením u mužů a velitelů, kteří byli ke zhoršeným hygienickým podmínkám méně citliví. Dokonce jim jejich snaha udržet se čistými mohla přinést i trest: „Když jsme došly na pozice k Sokolovu, tak jsme se hned začaly svlékat a umývat. Velitel Janko nás strašně seřval, co že se v první linii svlékáme. […] Za trest nás pak poslal na hlídku, každá jsme byla dvě hodiny sama.“ Soukromí představovalo zásadní problém a v armádním kolosu plném mužů bylo dosti těžko zajistitelné. Mnohdy děvčata tolik toužila po koupeli, že je neodradilo ani hrozící nebezpečí, ani okukující vojáci: „Dukelské boje se vlekly. Špína, déšť, bláto, žádná možnost trochu se umýt […] Tísnila jsem se tenkrát v nějaké zemljance spolu se spojařkami pluku. Nedaleko bublal potok. Stále přes nás s typickým ,oůůů‘ létaly miny, a přece jsem se k němu vydala s mýdlem a ručníkem. Riskla jsem to, svlékla se do roucha Evina a za neustálého ,oůůů‘ jsem vlezla do ledového horského potoka a celá se umyla,“ píše v memoárech Věra Tichá. Emilie Pecová, roz. Bečková, vzpomíná, že když si vyhlédla nějaký rybníček, odhodila stud a nic ji nemohlo zastavit, ani okukující ruští vojáci. (str. 171)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Mgr. Alena Flimelová, Ph.D. (1983) vystudovala historii a novořecký jazyk a literaturu na FF MU, kde také absolvovala doktorské studium.

Zdroj informací: Kosmas

Mgr. Roman Štér (1986) vystudoval Archivnictví a pomocné vědy historické na FF UK, kde nyní studuje v navazujícím magisterském programu. Od roku 2014 pracuje jako archivář v Národním archivu.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVe stínu mužů
Ženy v československých vojenských jednotkách na východní frontě v letech 1942–1945

Flimelová, Alena – Štér, Roman

Academia, 2021

Napsat komentář