Smrtelná zvědavost

Goffa_ZenskaNaOdstrel
Tak nějak jsme si zvykli, že muži v policejních uniformách stojí na straně nevinných. Zcela samozřejmě od nich očekáváme, že právě oni se budou zákonem řídit vždy a všude. A pevně věříme, že ve většině případů se tak děje. Ale i nejlepší úroda může mít některé plody lehce nahnilé.

Chvíli to trvalo, ale nakonec jsme se dočkali. Server Audioteka.cz začal zhruba v polovině listopadu nabízet další z titulů Martina Goffy, tentokrát jeho nejnovější román Ženská na odstřel. Interpretaci audioknihy natočené nakladatelstvím Témbr si mezi sebe rozdělili Jitka Ježková a Jan Maxián.

Martina Goffu nejspíš není třeba českým čtenářům představovat. Je-li vám tento pod pseudonymem píšící současný český autor neznámý, pak vězte, že do povědomí čtenářů se poprvé zapsal v roce 2013 svou prvotinou Muž s unavenýma očima, jíž zároveň zahájil celou sérii s Mikulášem Syrovým v hlavní roli. Její zvukovou podobu ostatně hostí server Audioteka.cz už od března 2021 a recenzi si můžete přečíst (i poslechnout ve videorecenzi) na výše uvedeném odkazu. Na stejném místě se také dozvíte více o autorově tvorbě. Pro nás je dnes nejpodstatnější skutečnost, že Ženská na odstřel vyšla jako už páté pokračování série případů novináře Marka Vráze zvaného Terenc. Druhý, třetí i čtvrtý svazek se na trhu objevily v roce 2020 a nesly názvy Muž z chatrče, Děvčátko a Sekta. První případ tehdy nového seriálu vyšel v roce 2019 pod názvem Přiznat vinu. O jejich audioknižních verzích jsme si již také povídali, v prvním případě i ve videorecenzi.

V pořadí pátý titul „terencovek“ se od svých předchůdců liší asi nejvíce tím, že staví vypravěče do spíše vedlejší role. Zápletka stojí na relativně jednoduchém předpokladu: Terencova dávná kamarádka Dana, se kterou se roky neviděl, chystá pro televizi seriál o práci policie (vida, nepřipomíná vám to něco?). Aby takový pořad působil co nejvěrohodněji, vcelku logicky redaktorka cítí potřebu se s každodenní službou motorizovaných hlídek seznámit osobně. Jeden z rutinních zásahů se ale tak trochu vymkne oběma strážcům zákona z rukou. V bytě, kam byli přivoláni, zůstane na zemi ležet zastřelený muž. Podle oficiální verze vytáhl na policisty zbraň jako první. Jenže novinářka se stane svědkem něčeho, co jí nažene hrůzu. Oprávněně. V panice hledá pomoc právě u Terence. A pak se začnou dít věci… Samozřejmě nechybí ani klasické lekce z hudebního světa, tak typické pro (nejen) Vrázova autora.

V roli Marka Vráze čte text osvědčený Jan Maxián. Většinu částí vyprávěných z pohledu třetí osoby, hlavně těch, které se týkají Dany, dostala na starost Jitka Ježková. Asi nemusím zdůrazňovat, že oba herečtí i dabingoví profesionálové odvedli skvělou práci. Jejich příjemných hlasů si tak posluchači mohou užívat po dobu lehce přesahující pět hodin. Zhruba dvě stovky stran tištěné předlohy reprezentuje ve zvukové knize celkem jednačtyřicet stop ve formátu mp3.

U prací Martina Goffy jsme si za těch osm let, kdy se jeho jméno objevuje na pultech knihkupectví i na knižních či audioknižních serverech, zvykli na napínavou zápletku, rychlý spád děje a skvěle uchopený styl. Díky všem těmto atributům nenajdeme mezi oněmi sedmnácti zatím vydanými knihami žádný propadák ani nudu. Na příští rok slibuje společnost EuroMedia pod hlavičkou nakladatelství Kalibr další čtyři Goffovy knihy, z nichž dvě spadají pod sérii Marka Vráze. Co je ale mnohem zajímavější: chystá se návrat autorova prvního seriálového hrdiny, bývalého policisty Mikuláše Syrového. A to je lákadlo, které zcela jistě zrychlí tep nejednomu fanouškovi (a přiznejme si, že hlavně nejedné fanynce) tohoto mimořádně produktivního českého spisovatele.

Na pulty knihkupectví se také v reedici objevila Goffova prvotina Muž s unavenýma očima. Ve světle výše odhaleného návratu k postavě Mika Syrového to dává dvojnásobný smysl. Ostatně, nedávno jsem se procházel po jedné z prodejen sítě knihkupectví Luxor. Tituly autora Ženské na odstřel jsem tam našel hned na čtyřech místech. A nemusím snad zdůrazňovat, že ve všech případech šlo o nové věci. Starší výtisky jsou totiž zjevně beznadějně rozebrány. Jak vidno, máme se na co těšit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽenská na odstřel

Goffa, Martin

Audioknihy Témbr, 2021

Napsat komentář