Průvodce světem ptáků

ptaci
Stává se vám, že jdete na procházku a vaši pozornost upoutá zajímavě zbarvený pták? Nebo zaslechnete výrazný popěvek a při hledání zdroje uvidíte drobného ptáčka, kterého jste si nikdy předtím nevšimli? Jsou i jiné cesty poznání než zběsilé googlení barev a podobnost. Jaké?

Tento průvodce nabízí srozumitelný a vizuálně atraktivní vhled do světa ptáků. Kniha obsahuje 100 profilů středoevropských ptáků. Informace jsou velmi přehledně uspořádané – každému druhu je věnována samostatná stránka s přehledným popisem a krásnými ilustracemi. Všechny důležité vlastnosti jednotlivých druhů jsou vysvětleny stručnými a srozumitelnými popisky přímo u barevných ilustrací. Doplňkové texty nabízejí další užitečné odborné informace, s nimiž budete skvěle vybaveni pro pozorování ptactva.
Při procházce upoutá vaši pozornost neznámý pták – co to jen může být za druh? S tímto bohatě ilustrovaným atlasem ho dokážete snadno a rychle určit, a to díky jednoznačně popsaným znakům a realistickým vyobrazením s propracovanými detaily. Téměř okamžitě zjistíte, který opeřenec si v parku tak prozpěvuje, kdo přiletěl na krmítko nebo se pohupuje na hladině. Portréty jednotlivých druhů doplňují pozoruhodná fakta a zajímavosti ze života ptáku. Čím víc se o nich dozvíte, tím víc vás budou fascinovat.
Jakmile ptáka pojmenujeme a určíme jeho druh, stává se pro nás srozumitelnějším. Můžeme se o jeho životě dozvědět víc a stejný druh pozorovat dlouhodoběji. Pták se stane naším známým, kterého při dalším setkání rozeznáme rychleji. Jednou ho poznáme do takové míry, že ho dokážeme identifikovat i při letmém pohledu a budeme toho o jeho životě hodně vědět. Při prvním setkání ovšem stojíme ještě zamyšleně před neznámým opeřencem. Jelikož jsou ptáci neustále v pohybu, mohou létat a většinou si od člověka udržují odstup, bývá pro nás velkou výzvou rozlišit drobné rozdíly, jež jsou někdy pro rozeznávání druhů podstatné.
V této knize najdete 100 druhů ptáků střední Evropy, převážně časté a rozšířené druhy, které můžete pozorovat všude. Díky tomuto výběru se začátečníci mezi pozorovateli naučí určovat ptáky. Může se stát, že narazíte na ptáka, kterého ani po pečlivém porovnání s ilustracemi v knize nenajdete. Nejspíš ho však zvládnete přiřadit alespoň do určité skupiny ptáků. V tom případě zkuste hledat v obšírnějším atlasu ptáků a se znaky, jež jste si zaznamenali, můžete pokračovat s určováním přímo ve správné skupině.
Druhy ptáků v tomto atlasu jsou řazeny podle své příbuznosti. Podobné druhy jsou vyobrazeny na sousedních stranách. Pokud jste schopni neznámého ptáka přiřadit přibližně do správné skupiny, je nejrychlejší tuto skupinu nalistovat a identifikovat ty druhy, které přicházejí v úvahu.
V atlasu autor popisuje důležité znaky pro určení druhu pomocí krátkých vysvětlivek u vyobrazených ptáků. Odborným termínům se přitom záměrně vyhýbá, aby počátky vašeho pozorování nebyly příliš komplikované. Poznávání ptačích druhů napomáhají věrné kresby Paschalise Dougalise.

Ptáci

Rozpoznejte snadno 100 druhů ptáků
Autor: Felix Weiß
Ilustrace: Paschalis Dougalis

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 130×192 mm
ISBN: 978-80-7670-046-8
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Ptáci vydalo nakladatelství Kazda.

 

Ukázka z knihy

Jakmile ptáka pojmenujeme a určíme jeho druh, stává se pro nás srozumitelnějším. Můžeme se o jeho životě dozvědět víc a stejný druh pozorovat dlouhodoběji. Pták se stane naším známým, kterého při dalším setkání rozeznáme rychleji. Jednou ho poznáme do takové míry, že ho dokážeme identifikovat i při letmém pohledu a budeme toho o jeho životě hodně vědět. Při prvním setkání ovšem stojíme ještě zamyšleně před neznámým opeřencem. Jelikož jsou ptáci neustále v pohybu, mohou létat a většinou si od člověka udržují odstup, bývá pro nás velkou výzvou rozlišit drobné rozdíly, jež jsou někdy po rozeznávání druhů podstatné.

Druhy ptáků v tomto atlasu jsou řazeny podle své příbuznosti. Podobné druhy jsou vyobrazeny na sousedních stranách. Pokud jste schopni neznámého ptáka přiřadit přibližně do správné skupiny, je nejrychlejší tuto skupinu nalistovat a identifikovat ty druhy, které přicházejí v úvahu. (str. 6)

***

Určit druh letícího ptáka je asi tou největší výzvou. Během okamžiku musíme rozpoznat charakteristické znaky, což lze obtížněji než u sedících ptáků. Na pozadí světlé oblohy z ptáka často vidíme jen tmavou siluetu. U letících ptáků nám velmi pomůže odhadnout velikost v porovnání se známými druhy. Také tvar ptáků je pro určení za letu velmi důležitý, především délka a tvar ocasních per bývá charakteristická pro určitý druh. Mohou mít tvar klínu, být jemně zaoblená nebo hluboce vrubovaná jako u luňáka červeného a vlaštovky obecné. Také špičky křídel mohou být rozmanitě uspořádané, špičaté jako u sokolů a rorýse obecného nebo kulaté s viditelnými jednotlivými špičkami per jako u káně lesní a sojky obecné. I když zbarvení nelze někdy detailně rozeznat, měli byste pátrat po barvě krajních ocasních per. U některých druhů jsou nápadně bílá, dalšími důležitými znaky jsou příčné pruhy nebo široký lem. Na křídlech můžeme někdy vidět pruh v kontrastní barvě jako u ústřičníka velkého nebo stehlíka obecného. (str. 8)

Projděte si celou ukázku včetně krásných ilustrací.

 

O autorech

Felix Weiß je vystudovaný biolog – má velmi rád přírodu a je autorem několika atlasů a knih o ptácích a rostlinách.

Paschalis Dougalis je ilustrátor a výtvarník – specializuje se na kresby přírody a divoké zvěře. Žije a pracuje v Mnichově. Zajímá se zejména o euroasijské ptáky a savce. Ilustroval několik přírodopisných knih a jeho díla byla opakovaně oceněna.

Zdroj informací: Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePtáci
Rozpoznejte snadno 100 druhů ptáků

Weiß, Felix

Kazda, 2021

Napsat komentář