Získejte biografii legendy černobílého filmu

jindrich-plachta-perex
Jindřich Plachta, vlastním jménem Jindřich Šolle, začal působit už v éře němého filmu, ale teprve když se začalo natáčet se zvukem, projevily se jeho herecké schopnosti naplno. Připomeňte si tuto velkou postavu filmového plátna a jeho role.

Herec s velkým H

Když se objevila v úplně první, ještě němé filmové verzi Dobrého vojáka Švejka (1926), vojenská patrola s eskortovaným Švejkem, hlediště tehdejších biografů rozezvučel smích publika. Jeden z vojáků byl menší a silnější, druhý zase hubený čahoun, kterému sražené rukávy a nohavice jen spoře zakrývaly ruce a nohy. Na filmové plátno prvně vstoupil, vlastně rázným vojenským krokem vpochodoval, Jindřich Šolle, v té době už oblíbený kabaretní a divadelní komik, známý divákům pod jménem Jindřich Plachta.

Zvláštní vnitřní neklid a nedůvěra ve vlastní schopnosti ho po celý život hnaly do nových angažmá. Nicméně patřil k nejobsazovanějším hercům své doby. Známe ho hlavně z komedií, jeho vytáhlé tělo bylo samo o sobě gagem. Jaká však byla komikova skrytá tvář? Pavel Taussig přináší hercův životní příběh, včetně nových či opomíjených skutečností. Rovněž odhaluje jeho vznikající pochybnosti o komunistickém režimu, jehož ideologii dlouho upřímně věřil a na jehož podporu byl ochoten natáčet i filmové agitky.

 

Jindřich Plachta

Cesta do hlubin hercovy duše

Autor: Pavel Taussig

Vydalo: nakladatelství Plus
Počet stran: 152
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 8/2018
ISBN: 978-80-259-0942-3

Přečtěte si více o knize Jindřich Plachta, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Plus patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte si stáhnout také ukázku.

Plus_Albatros-Media

Nakladatelství Plus se zaměřuje na kvalitní literaturu různých žánrů od humoristických románů po krimi. Přináší významná díla světové literatury i českou prózu, klasická díla z žánru strašidelné povídky a také se věnuje objevné literatuře non-fiction a komiksům.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, Egmont, Kniha Zlín, Vyšehrad, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading a Palmknihy.

 

Ukázka z knihy

Když začal režisér Martin Frič natáčet podle prozaické a divadelní předlohy Jaroslava Žáka stejnojmenný film Škola základ života, usilovalo všemožně ministerstvo školství spolu se školskou správou realizaci zakázat. Naštěstí bezvýsledně, a tak se 11. listopadu 1938 konala slavnostní premiéra. Komedii zcela nového stylu si diváci okamžitě oblíbili (vždyť jen ve dvou premiérových kinech byla promítána čtyři měsíce!) a bavili se pásmem žertů, vtípků, rošťáren a studentské recese, které jako svorník spojuje příběh svobodomyslného studenta Jindry Benetky, s jehož postavou je do volného sledu komických situací infiltrován i sociální motiv. Děj filmu se odehrává převážně v dekoraci třídy a sborovny, kde proti sobě stojí dva znepřátelené a bojovně naladěné šiky, neboť podle Jaroslava Žáka vztah študáků a kantorů vyjadřuje jediné slůvko: boj. (str. 10)

 

Vyhrajte knihu Jindřich Plachta

Jindřich Plachta působil u filmu již nějakou dobu, ale vždy spíše v malých rolích, než dostal svoji první větší šanci. Bylo mu tehdy sedmadvacet let, objevil se ve filmové verzi Dobrého vojáka Švejka a od té doby šla jeho sláva strmě vzhůru. Ve 30. letech byl dokonce počítán mezi šest nejslavnějších filmových hvězd spolu s Hugem Haasem a Adinou Mandlovou. Mnohé jeho role jsou dodnes nezapomenutelné a vy si nejen je můžete připomenout v biografii od Pavla Taussiga.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Plus patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Jindřich Plachta vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jindřich Plachta
probíhá od 25. září do 8. října 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 biografické knihy Jindřich Plachta

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJindřich Plachta
Cesta do hlubin hercovy duše

Taussig, Pavel

Plus, 2018

Napsat komentář