Od Gutenberga ke Gatesovi

dejiny ces.medii
Média jsou součástí dne každého z nás. Ale víte, jaké byly jejich začátky? Co ovlivnilo rozvoj tisku? Jaký měla média vliv na války? To vše a ještě více se dozvíte v jedinečné učebnici, která mapuje dějiny médií od jejich počátku k dnešku.

Tato unikátní učebnice s názvem Dějiny českých médií s podtitulem Od počátku do současnosti vyšla v roce 2011 v nakladatelství Grada. Jejími autory jsou Petr Bednařík, Jan Jirák a Barbara Köpplová, kteří jsou uznávanými kapacitami v oblasti mediálních studií.

Kniha je strukturována do dvanácti kapitol. První kapitola charakterizuje masová média, vymezuje přístupy k jejich zkoumání a stručně definuje přístupy k dějinám masových médií a jejich periodizaci. Čtenáře tak uvádí do „obrazu“. Dalších jedenáct kapitol se již věnuje historii médií. Jako počátek masových médií je uváděn rozvoj tištěných médií, tedy vynález knihtisku v 15. století. Kniha dále jasně a přehledně představuje jednotlivé etapy až do konce 20. století.

Publikace je sice zaměřená na českou mediální historii, ale pro pochopení souvislostí považovali autoři za nezbytné uvést i stručný přehled světových dějin. Součástí každé kapitoly je tedy souhrn politických i hospodářských událostí světového významu, což umožňuje čtenáři lepší orientaci a pochopení dané doby, která je vždy s médii úzce provázána. Každá kapitola také zahrnuje i literární a umělecké směry té doby a jejich představitele a díla. Poté se již autoři věnovali dění v českém prostředí. Poslední kapitola je nazvána Epilog: Vývoj médií po roce 1989 a zabývá se současnou mediální scénou a nabízí možný scénář, kudy se budou média u nás i ve světě ubírat.

Kniha není jen pouhým přehledem dat a názvů, jak se u některých učebnic stává, ale nabízí čtenáři komplexní přehled o dějinných událostech, znacích, které jsou typické pro dané období, a nabízí snazší pochopení vývoje médií. Masová média totiž kopírují historické etapy a odrážejí tak politickou, ekonomickou a kulturní situaci.

Pro zpřehlednění jsou kapitoly doplněny o tabulky a grafy, popřípadě o citace z jednotlivých periodik, které charakterizují mediální situaci ve zkoumaném období. Pro ilustraci jsou v některých případech uváděny i titulní strany zásadních periodik. Významné osoby podílející se na tvorbě médií jsou blíže charakterizovány v boxech, které jsou umístěny v textu jednotlivých kapitol. Také názvy periodik jsou v textu zvýrazněny kurzívou.

Dějiny českých médií jsou obsáhlou učebnicí, která zahrnuje nejen historický vývoj české mediální scény, ale také zásadní události té které doby. Nabízí čtenáři zajímavé informace a uvádí je do kontextu. Proto bych tuto knihu doporučila všem čtenářům, kteří se zajímají nejen o média, ale i historii jako takovou. A studenti žurnalistiky by si ji měli přečíst povinně.

 

Dne 24. října 1948 se konal v Praze první celostátní sjezd československých novinářů, kterého se účastnilo za přítomnosti předsedy vlády Antonína Zápotockého celkem 979 delegátů a jeho hlavním heslem bylo „Učit se od lidu – učit lid“. S hlavním referátem vystoupil ministr informací Václav Kopecký, který vymezil úlohu československého tisku při budování socialistické společnosti. Charakter novinářské organizace se proklamativně změnil ze stavovského a zájmového na ideový, resp. „ideově výchovný“. Na sjezdu se projevilo zřetelné úsilí o naplnění role médií jako nástroje propagandy, konstituování žurnalistiky vycházející ze socialistických zásad a potlačení jakéhokoliv jiného pojetí žurnalismu. (str. 253)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDějiny českých médií
Od počátku do současnosti

Bednařík, Petr - Jirák, Jan - Köpplová, Barbara

Grada, 2011

Napsat komentář