Dějiny okultismu, čarodějnictví a magie s krásnými ilustracemi

Dell_Okultismus_uvodni
Kniha Okultismus, čarodějnictví a magie je vskutku bohatě ilustrovanou historií této oblasti, avšak jen se skromným množstvím poznatků.

Poměrně velká a těžká kniha Christophera Della, kterou u nás v listopadu 2017 vydalo nakladatelství Slovart, přitahuje pozornost už svojí tajemnou obálkou. Zdobný bílý název s krvavě rudým podtitulem na temném pozadí dýchá přesně tou atmosférou, jakou bychom u takového díla očekávali.

Okultismus, čarodějnictví a magie shromažďuje informace o těchto atraktivních oborech ze všech možných zdrojů. Vztah společnosti k magii se v různých obdobích výrazně lišil. Závisel na převažujícím náboženství či filozofii určité kultury. Autor proto pro svůj výklad zvolil chronologický přístup, jenž umožňuje postihnout konkrétní změny. Začínáme tedy kapitolou o starověké magii, postupujeme přes řeckou a římskou magii na sever, posléze se dostáváme ke středověké, renesanční a osvícenské magii, následně do doby obrození a až do současnosti.

O těchto skutečnostech a autorových záměrech nás informuje úvod, vůbec nejdelší část souvislého textu v knize (7 stran bez ilustrací). Již v něm jsou zmíněna nejznámější literární díla související s magií, např. Harry Potter, Odysseia, Tisíc a jedna noc, pověsti o králi Artušovi. Je rovněž zmíněno jméno J. R. R. Tolkiena, s nímž se během další četby ještě setkáme. Čtenář je tedy hned od začátku upoután tím, co zná a co má rád, a těší se na nové zajímavé informace. Dozvídá se ve stručnosti o různých druzích magie, o jejím vztahu k jednotlivým náboženstvím a vědě. Autor si hezky a šikovně připravil půdu pro další vyprávění. Bude ale skutečně tak poutavé, jak doufáme?

Každá větší kapitola je rozdělena do menších částí. Kupříkladu v té, která je věnována řecké a římské magii, najdeme odstavce zaměřené na Hekaté, Kirké, tehdejší kouzla a zaklínadla nebo na magii lásky. Kapitola o magii severu pak zmiňuje mj. věštění, magická místa a předměty, druidy, kouzelníka Merlina, artušovské legendy i Morganu le Fay. Každé z postav a každému atraktivnímu tématu je nicméně věnován jen skromný prostor, na němž se toho vlastně mnoho nedozvíme, protože autor bohužel nezachází příliš do hloubky.

Dell_Okultismus_ukazka1Dell_Okultismus_ukazka2

Jednotlivé kapitoly začínají jakýmsi představením toho, co v nich můžeme očekávat. Jedná se zpravidla o text v rozsahu tří až čtyř stran. Poté už přicházejí ony dílčí části o postavách a zajímavostech, kde je ovšem každé záležitosti věnováno pouze několik vět. Většinu knihy a jejího kouzla tvoří ilustrace, mnohdy celostránkové. Jsou bezpochyby nádherné a působivé. Otázkou však je, co by z celé historie magie zůstalo bez nich.

Nelze navíc opomenout, že dokonce i v tom skromném množství poznatků, jehož se nám dostane, najde pozorný čtenář řadu chyb, a to nejen gramatických. Kupříkladu v kapitole o magii severu, konkrétně v části Magické předměty, píše autor o neviditelném plášti Harryho Pottera. Uvádí, že tento plášť patří k viteálům, jedná se přitom o jednu z relikvií smrti.

Rozšířeno je také magické oblečení. Řecká bohyně Athéna měla čapku neviditelnosti a v příbězích Harryho Pottera od J. K. Rowlingové figuruje neviditelný plášť – jako jeden z kouzelných předmětů zvaných viteály. (str. 128)

Pokud jste si knihu Okultismus, čarodějnictví a magie zakoupili proto, abyste se dozvěděli mnoho nových informací o věcech, jejichž základy jsou vám dávno známé z jiných zdrojů, budete zřejmě zklamáni. Např. o takové severské mytologii, která je plná magie, tu padne jen několik slov. Zmíněn je Ódin, bohyně Idunn s jablky nesmrtelnosti nebo Thorovo kladivo Mjölnir. V tomto směru vám ale spíše doporučuji Severskou mytologii Neila Gaimana, v níž se dozvíte podstatně více, a ještě se při tom královsky pobavíte.

Tyto ilustrované dějiny skutečně přinášejí spíše jen holé základy, ačkoli je pravda, že pár nevšedních postřehů sem tam nabídnou. Je to stručný přehled, jdoucí po povrchu věcí, jenž dobře poslouží jako východisko k dalšímu studiu. Po grafické stránce je kniha vyvedena vskutku výtečně, tomu nelze vytknout opravdu nic. Kdo se rád kochá pěknými obrázky a fotografiemi, bude spokojen.

Jako velké plus hodnotím i fakt, že knížku na konci doplňuje užitečná doporučená literatura a přehled magických míst k návštěvě. Tyto přílohy jistě uvítá každý zájemce o vše magické, který touží své obzory ještě rozšířit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOkultismus, čarodějnictví a magie
Ilustrované dějiny

Dell, Christopher

Slovart, 2017

Napsat komentář