Někdo mluví, jiný koná

McEwen_Neviditelny
Dějiny světa vždy ovlivňovali hlavně silní jedinci. Ne vždy však o nich v učebnicích nalezneme byť jen jedinou zmínku. Mnohem častěji totiž skutečnou moc představují bezejmenní, stateční a hlavně správně motivovaní muži i ženy, dávající přednost tomu zůstat nepoznaní.

Začátkem druhé poloviny června 2017 přišlo nakladatelství CPress, člen skupiny Albatros Media, s vydáním zatím posledního příběhu ze série Elitní sniper: Neviditelný (Ghost Sniper: A Sniper Elite Novel, 2016). Autorsky se na této knize podíleli Scott McEwen a Thomas Koloniar. Překlad pochází z dílny Vlastislava Valdy.

Scott McEwen (*1961) je americký právník, jehož spisovatelská kariéra odstartovala spoluautorstvím na autobiografii Chrise Kylea Americký sniper (American Sniper, originál i česky 2012). Inspirován pravděpodobně právě touto zkušeností se pustil ve spolupráci s bývalým policistou Thomasem Koloniarem do úspěšné série Elitní sniper, jež v současnosti čítá čtyři tituly. První z nich se objevil v roce 2013 pod názvem Sniper Elite: One Way Trip (Elitní sniper, česky 2013). Druhý spatřil světlo světa o rok později již pod nově koncipovaným pojmenováním Target America: A Sniper Elite Novel (Elitní sniper: Cíl Amerika, česky 2015). Třetí příspěvek do sbírky se pak představil v roce 2015 pod názvem The Sniper and the Wolf: A Sniper Elite Novel (Elitní sniper: Vlk, česky 2016).

Zatímco první tři příběhy série Elitní sniper byly plně v režii hlavního hrdiny Gila Shannona, odstřelovače Navy SEAL, ve čtvrté knize Elitní sniper: Neviditelný se Gil objevuje už jen jako jedna z předních postav. Vedle něj tak čtenáři mohou sledovat i bývalého příslušníka Delta Force Daniela Crosswhitea a zcela novou postavu vysloužilého člena zelených baretů Chance Vaughta. Chybět samozřejmě nemůže ani šéf CIA Robert Pope se svou vlastní představou o tom, jak bojovat s nebezpečím hrozícím Spojeným státům americkým. Základem příběhu Neviditelného je honba za „gringovským“ odstřelovačem, jenž působí ve službách jednoho z významných mexických drogových kartelů. Pronásledování v rozporu se svými pravomocemi ještě ve funkci šéfa prominentní americké ochranky zahájí Chance Vaught. Jediný přeživší šíleného masakru diplomatické kolony tak zdánlivě spustí lavinu násilí, jež jako by nemělo nikdy skončit a nikoho vynechat. Mexiko je představeno hlavně ze své temné stránky politických, ale hlavně zločinecký bojů. A pro zkušené čtenáře nejspíš nebude žádným překvapením, že celou hru řídí hned několik vlivných osob, jež většinou ani netuší, že s nimi manipuluje někdo na ještě vyšším postu.

Stejně jako v předchozích knihách, i v Neviditelném má děj až strhující rychlost. Obraz střídá obraz, scéna scénu. Autoři se nakonec neomezují jen na Mexiko, ale hlavně prostřednictvím postavy Gila Shannona zavítají i do několika evropských destinací a nebojí se ani čínské lokace. A všude nabízejí akci, vzrušení a překvapení. V knihách Scotta McEwena a Thomase Koloniara se rozhodně nikdo nudit nebude. Na své si opět přijdou i fanoušci vojenského vybavení. Autorská dvojice u většiny používaných zbraní předkládá jejich přesné specifikace, což kupodivu nepůsobí nijak rušivě, spíše naopak. K jejich znalostem se pak připojuje také samotný překladatel s celou řadou upřesňujících poznámek pod čarou. Ty se pak neomezují jen na bližší specifikace palebné techniky, ale týkají se třeba i zeměpisných dat.

Neviditelný přináší na svých čtyřech stech sedmnácti stranách strhující příběh odvahy i spletitého taktizování a v neposlední řadě i vysoké politiky. Každá z osmdesáti devíti kapitol orámovaných prologem a epilogem je vždy označena místem a časem, v němž se konkrétní úsek děje odehrává, což dodává příběhu další rozměr a spád. I relativní krátkost každé kapitoly a rychlé střídání míst a osob přináší čtenářům vpravdě filmový zážitek.

Projekt Elitního snipera rozšiřuje stále bohatší škálu literatury orientované na aktivní či čerstvě vysloužilé příslušníky ozbrojených sil. Takové knihy navíc nezřídka pocházejí buď z autorské, nebo alespoň spoluautorské dílny některého z veteránů. Stylově i obsahově se Elitní sniper blíží asi nejvíce sérii SEAL Team Six od Dona Manna a Ralpha Pezzulla. Dva z příběhů tohoto bloku jsme si na stránkách Klubu knihomolů představili v recenzích příběhů Lov vlka a Lov šakala.

Chystají-li se Scott McEwen s Thomasem Koloniarem na nějaký další díl této série, není zatím známo. A tak bych rád trochu netradičně dnešní povídání uzavřel citací z webu Scotta McEwena: „Mým úkolem je psát knihy, jež vdávají čest všem ze stovky bojovníků, ale pamatují si hlavně toho Jednoho“. Toto motto odkazuje na citaci řeckého filozofa Héracleita z Efesu z období zhruba pěti set let před Kristem: „Z každé stovky mužů by tu deset z nich nemělo vůbec být. Osmdesát z nich jsou jen prostými cíli, devět jsou skuteční bojovníci, za něž buďme vděční, protože právě oni drží každou bitvu. Ale jen jeden z nich, pouze on, je ten, kdo přivede ostatní zase zpět.“ Ano, skutečně „jsou některé pravdy nadčasové“.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeElitní sniper: Neviditelný

Koloniar, Thomas – McEwen, Scott

CPress, 2017

Napsat komentář