Rozhlasová pohádka, která naštvala komunisty

tiche-slapaci
V šedesátých letech napsal známý český dramatik, scénárista, textař a herec Zdeněk Svěrák rozhlasovou pohádku, jež byla roku 1968 zakázána pro zjevnou paralelu s komunistickým režimem.

Autorem pohádky Tiché šlapací království, původně určené pro rozhlasové vysílání, kterou vydalo roku 2017 nakladatelství Cosmopolis, je známý český autor Zdeněk Svěrák. Zdeněk Svěrák se roku 2005 dostal mezi prvních třicet osobností v divácké soutěži Největší Čech. Společně s Ladislavem Smoljakem a Jiřím Šebánkem vymyslel postavu fiktivního českého génia Járy Cimrmana. Jako filmoví scénáristé se Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak podíleli na řadě celovečerních filmů, jako herec ztvárnil Svěrák kromě mnoha divadelních postav i mnoho postav filmových, mimo jiné i jednu z hlavních rolí ve filmu Kolja, jenž režíroval jeho syn Jan Svěrák. Zdeněk Svěrák se rovněž věnuje psaní písňových textů určených dětem, pod pseudonymem Emil Synek pak textům písní spadajících do žánru pop music.

Tichému šlapacímu království formálně vládne král Tichošlap IV., fakticky pak jeho rádce Špicl. Jelikož král nemá rád hluk, nesmí se nic dělat nahlas. Musí se šeptat, šeptem se zpívá, tiše se pracuje, auta namísto motoru pohání šlapání řidičů a spolujezdců. Kdo křičí, nahlas si zpívá nebo dělá jakýkoli hluk, je okamžitě Špiclem poslán do vězení. Tak dopadne i elektrikář Karel, který je zamilovaný do královské dcery Bohunky. Jejich lásce však překáží princ Ruprecht z Ruprajchu, který stojí o Bohunčinu ruku a nehodlá se nechat předběhnout prostým elektrikářem. Dokáže Karel získat Bohunku a zbavit Tiché šlapací království podlého Špicla?

Pohádka Zdeňka Svěráka je, dalo by se říci, multifunkční. Zatímco mladší děti se pobaví pohádkou, disponující typickým „svěrákovským“ humorem a končící mravním ponaučením, dospělí mohou v textu nalézt paralely k době komunistické. Evidentní je především v pohádce přítomná nutnost mluvit pouze šeptem a všudypřítomné uši a oči rádce Špicla, který kohokoli udává za jakkoli malý prohřešek.

Ačkoli je text krátký (lze ho přečíst za přibližně dvacet minut), jeho poselství, korespondující s dobou, ve které vznikal, je jasné. Pro Zdeňka Svěráka typický humor poněkud pochmurné sdělení činí méně depresivním. Příběh bude bavit hlavně ty, kteří mají rádi svérázné příběhy z pera tohoto svérázného autora.


Nepřehlédněte reportáž ze křtu knihy Tiché šlapací království.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTiché šlapací království
Pohádka pro děti i dospělé

Svěrák, Zdeněk

Cosmopolis, 2017

Napsat komentář