Na sklonku roku vychází další sbírka českých básní

nejlepsi_ceske_basne_2016
Česká poezie, stejně jako punk, stále žije. Rok co rok vycházející svazky Nejlepší české básně jsou toho hmatatelným důkazem. Tak nebojte se a čtěte básně – psané česky – psané krásně!

Milovaný i nenáviděný výběr z české poezie, letos po osmé.
Výběr „nejlepších“ básní nemá sugerovat iluzi objektivity, ale je výsledkem setkání dvou editorů, dvou subjektivních pohledů na poezii daného roku i na poezii jako takovou.
Svazek opět představí přibližně čtyři desítky básní, jež byly uveřejněny v uplynulém roce jako básnické novinky česky píšících autorů; pozornost je věnovaná publikování knižnímu, časopiseckému, ale i na internetu.
S nápadem vydávat tyto výbory přišel v roce 1988 americký básník a kritik David Lehman. Podobné ročenky dnes vycházejí v řadě zemí světa. V českém prostředí se na editorství podílely ty nejvýznamnější osobnosti české poezie, mj. Karel Šiktanc, Miloslav Topinka, Petr Král, Ivan Wernisch či Petr Hruška.

Nejlepší české básně 2016

Editoři: Vít Slíva, Jakub Chrobák

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 162×200 mm
ISBN: 978-80-7491-795-0
Doporučená cena: 239 Kč

 

Knihu Nejlepší české básně 2016 vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

ukazka_z_knihy_nejlepsi_ceske_basne_2016

 

Pár slov od editorů…

Jisto je: pojem „nejlepší“ nemá v umění místo. Je tu však básnická edice, v jejímž názvu se slovo „nejlepší“ vyskytuje, po americku, sportovnicky. Jisto je i to, že mnoho dobrých českých básní roku 2016 v tomto svazku chybí; a jak by mohlo nechybět, když není v silách člověka zvaného „editor“ všechny české básně jednoho roku vyhledat? Zbývá naděje, že všechny básně zde přítomné jsou dobré.

– Vít Slíva

Byl jsem u toho lopocení, obav, běsů i radostí, kterými se poezie odedávna pokouší stále o totéž: být tady jako svědek i jako maják, jako poslední varta, k níž se může člověk obrátit ve chvílích, když mu „stříhají na kabát“ a snaží se jej ostrakizovat. Všude tam jsem poezii viděl a našel. Takže žádná krize. Dobrý rok.

– Jakub Chrobák

Svazky z minulých let

     


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejlepší české básně 2016

Slíva, Vít – Chrobák, Jakub

Host, 2016

Napsat komentář