Fenomén Putin

Vladimir Putin - obraz
Vladimír Vladimirovič Putin. To jméno k nám doléhá ze všech stran: ať už média píši o válce na Ukrajině, v Sýrii nebo o uprchlické krizi, vždy se někde objeví jméno ruského prezidenta. Dnes představované knihy nám pomohou pochopit jeho myšlení i poznat politický kontext jeho vlády.

Prvá kniha pochází z pera amerického historika Walter Laqueura a nese název Putin a putinismus. Toto dílo vám představí vládu ruského despoty v širším politicko-historickém kontextu. Jakou roli má Vladimír Putin v ruské společnosti, z čeho vychází jeho obrovská popularita a jak je svázán s nechvalně známými ruskými oligarchy? Na to vše odpoví následující kniha.

Putin a putinismus

Autor: Walter Laqueur
Přeložila: Petruška Šustrová

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-329-9
Doporučená cena: 347 Kč

 

Knihu Putin a putinismus vydalo nakladatelství Prostor.

Putin a putinismus, nová kniha zkušeného historika Waltera Laqueura, který se ruským tématem zabývá už několik desetiletí, hledá odpovědi na otázku, jak lze vnímat prezidenta Putina a fenomén putinismu, který nabývá na čím dál větší síle. Věnuje se především myšlenkovým a politickým zdrojům z posledních dvou století i z doby středověku, které současný ruský vůdce a lidé u moci vybírají a akcentují. Laqueur velmi přesvědčivě ukazuje, že jde o státní kapitalismus s prvky liberální hospodářské politiky, do níž však neustále zasahuje stát. Jde o takzvanou „řízenou demokracii“, která západní model liberalismu a občanských svobod považuje za nepřátelský a plný ohrožujícího chaosu.

Autor v několika kapitolách názorně ukazuje, jaké politické síly jsou v současném Rusku na vzestupu, jaký vztah má země k dalším rozhodujícím politickým silám ve světě (USA, Čína, Evropská unie) i jak se daří, či nedaří naplňovat představu o euroasijské koncepci. Stranou nezůstávají ani témata o ruském mesianismu, nacionalismu, pravoslavné církvi, roli oligarchů, pozici „petrostátu“ či částečné restalinizaci. Fakta i autorovy závěry jsou podpořeny podrobnými odkazy na bibliografii a dávají čtenáři mimořádnou inspiraci k tomuto živému tématu.

Ukázka z knihy

V dějinách ruské ideje vždy hrálo ústřední roli pravoslavné náboženství. Platí to i dnes a se vší pravděpodobností to bude platit i zítra. Křesťanství do Ruska přišlo z Konstantinopole, i když líčení týkající se původu se liší. Podle jednoho poslal kyjevský kníže do Byzance delegaci, aby hledala příhodné náboženství. Na členy delegace mocně zapůsobila pravoslavná obřadní praxe v Hagii Sofii a doporučili její přijetí. Je však pravděpodobnější, že pravoslavná církev do Ruska přišla s misionáři z Byzance, kteří navštěvovali řecké kolonie v jižním Rusku.

Zpočátku církev v Rusku působila pod vedením a dohledem konstantinopolského patriarchy, a když Byzanc slábla a upadala, nabyla ruská církev nezávislosti. Dějiny ruské církve v následujících staletích jsou dlouhé a spletité, podobně jako tomu je s jinými církvemi. Je to příběh o rozdělení a znovuspojení, o konfliktech a často o spolupráci se státem. Církev byla intenzivně zapojena do politiky. Mnozí předvídali, že to církev poškodí, ale nebyli ve většině. Roli církve jasně stanovil Feofan Prokopovič, kněz a rádce cara Petra Velikého, v knize Duchovnyj reglament (Duchovní pravidla). V té stojí, že králové mají být ctěni a mají se poslouchat. Ti, kdo tomu vzdorují, monarchomachisté, jsou hříšníci.

Přečtěte si i delší verzi této ukázky.

————————————————

Po přečtení první knihy už známe politicko-historický kontext Putinovy vlády, ale abychom si o něm mohli utvořit ucelený obraz, musíme také pochopit jeho osobnost. Kniha Nový car: Vzestup a pád Vladimira Putina vychází z detailní novinářské práce a provede nás celým Putinovým životem. Od jeho dětství až k posledním létům, kdy stojí v čele rozlohou největšího státu našeho světa.

Nový car: Vzestup a vláda Vladimira Putina

Autor: Steven Myers
Přeložili: Zuzana Krulichová, David Vereš a Daniela Orlando

Počet stran: 497
Vazba: vázaná
Formát: 165×236 mm
ISBN: 978-80-257-1752-3
Doporučená cena: 498 Kč

 

Knihu Nový car: Vzestup a vláda Vladimira Putina vydalo
nakladatelství Argo.

Zlomový okamžik v životě Vladimira Vladimiroviče Putina nastal na podzim roku 1989 v Drážďanech. Před místní rezidenturou KGB, kde mladý Putin sloužil, se shromáždil dav protestujících, kteří chtěli vzít nenáviděnou organizaci útokem. Bez vojenské podpory nemohl Putin budovu dlouho udržet. Rozhodl se tedy blafovat. Vyšel neozbrojen před bránu a prohlásil: „Moji vojáci mají zbraně. Vydal jsem jim rozkazy: pokud někdo vkročí do objektu, mají zahájit palbu.“ Zástup protestujících se rozešel. Ve své knize Nový car: Vzestup a vláda Vladimira Putina předkládá americký investigativní novinář Steven Lee Myers barvitý obraz muže, který se z řadového agenta KGB vyšvihl až na vrchol vládní pyramidy – stal se ruským prezidentem. V důkladně rešeršovaných kapitolách rozebírá Putinovu rodinu a dětství, jeho kariérní růst i kontroverzní rozhodnutí v pozici prezidenta. Výsledkem je přesvědčivý a živý psychologický portrét člověka, jehož prvotní motivací je zachování zdání autority za každou cenu, člověka, který nedává najevo slabost, který improvizuje i chladně kalkuluje a u něhož se cílevědomost váže s výkonností a flexibilitou.

Ukázka z knihy

Vladimir Spiridonovič Putin se plížil vpřed krátery na bojišti poblíž Něvy, zhruba padesát kilometrů od Leningradu. Bylo jasné, že rozkazy pro něj se rovnají bezmála sebevraždě. Měl prozkoumat německé pozice, a pokud možno vzít do zajetí „jazyka“, jak se ve vojenské mluvě říkalo vojákovi předvedenému k výslechu. Bylo 17. listopadu 1941 mrzlo, až praštělo. Ustupující Rudá armáda se zuby nehty bránila, aby nedopustila své úplné zničení z rukou nacistického Německa. Před týdnem přejely Něvu poslední tanky v záloze ve městě. Putinovi velitelé dostali rozkaz prorazit mohutně vyztuženými postaveními, jež hájilo 54 000 německých pěšáků. Ale neměli na vybranou – museli poslechnout. Putin s dalším spolubojovníkem se přiblížili k zákopu pro jednoho muže u zjizvené frontové linie, přerušované zákopy, poseté krátery po výbuších a potřísněné krví. Německý voják, skrytý v zákopu, zčistajasna vstal, čímž všechny překvapil. Jeden mrazivý okamžik se nedělo nic. Němec zareagoval jako první: odjistil ruční granát a mrštil jím. Dopadl Putinovi hned u nohou. Usmrtil jeho druha a střepina mu poranila nohy. Němec unikl. Usoudil, že Putin je mrtvý. „Život, to je ve skutečnosti tak prostá věc,“ prohlásil Putin s charakteristickým fatalismem, když tento příběh po desetiletích vyprávěl.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Myslíte si, že Putin představuje pro západní svět hrozbu? Napište nám do komentářů!

Autorem úvodního obrázku je Nikolay Volnov.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePutin a putinismus
Rusko a perspektivy jeho soužití se Západem

Laqueur, Walter

Prostor, 2016

zobrazit info o knizeNový car: Vzestup a vláda Vladimira Putina

Myers, Steven Lee

Argo, 2016

Napsat komentář