Ukázka z knihy Proč nikdy nestíhám

Proc-nikdy-nestiham
Proč nikdy nestíhám se ptá většina z nás dennodenně. Jak mít soukromí i pracovní život pod kontrolou a rozložit si rovnoměrně čas? Právě na to vám odpoví nová kniha Tonyho Crabba. Pokud tedy patříte mezi chronické „nestíhače“, neváhejte a čtěte.

Na jedné ze svých akcí jsem měl jako řečníka, který chtěl promluvit o vůdcovství, viceprezidenta Microsoftu. Očekával jsem užitečnou přednášku o obvyklých problémech vedení, kterým musel čelit, a jak se z toho poučil. Všechny nás překvapil. Zaujal posluchače hned úvodními slovy: Nikdy jsem nevynechal jediné narozeniny své ženy nebo svých tří dětí. Nikdy jsem nevynechal první a závěrečný den školního roku. Nikdy jsem nezapomněl na naše výročí svatby. Nikdy jsem nepropásl premiéru školního představení.“

To je jen malá část seznamu, který odříkal. V místnosti byli samí lídři ve vysokých funkcích, každý z nich tento typ rodinných událostí někdy zameškal. Všichni se divili, jak je možné, že tento člověk, který řídí miliardový obchod v globálním měřítku, mohl být přítomen všem těmto rodinným okamžikům. Tak jsme se ho zeptali. Jeho odpověď byla prostá: „Protože jsem dobrý.“ Zasmáli jsme se. Vysvětlil nám, že si zasloužil právo dělat taková rozhodnutí, protože byl úspěšný na vysoké úrovni. Pak pokračoval a přiblížil nám dohodu, kterou on a jeho rodina udělali – na jedné straně akceptovali, že se budou požadavky na něj kladené s postupující kariérou směrem vzhůru určitě zvyšovat, ale zároveň označili jisté rodinné události za posvátné a nenahraditelné. Přijal, že bude hodně cestovat; přijal, že bude tvrdě pracovat; ale nepřijal by, aby zameškal tyto chvíle. Tímto způsobem dostával do souladu svůj pracovní a rodinný život. Tím, že byl v těchto momentech vždy přítomen, ukazoval svým dětem, ženě (a sobě), jaké jsou jeho priority. Nakonec vysvětlil, že tyto hodnoty jsou součástí jeho pracovního řádu s kterýmkoliv ředitelem. Nepřijal by místo, kdyby budoucí nový ředitel nebyl ochoten s těmito pravidly souhlasit. Tento příběh dokresluje tři hlavní aspekty, jak stanovit hranice, jimž říkám quid pro quo (něco za něco), jak udělat výběr a připravit preventivní úder.

Máte na vybranou

Je to, že jste přepracovaní – že se štvete od jednoho úkolu k druhému –, vaše vlastní rozhodnutí? Je to život, jaký jste si plánovali a o němž jste snili? Když nemáme možnost volby, cítíme se bezmocní a přetížení. Můžeme se také cítit jako hrdinské oběti, které stoicky čelí požadavkům vesmíru. Avšak z psychologického hlediska lze přepracovanost považovat za lenost, intelektuální apatii nebo bojácnost. Není nic hrdinského na tom, když jdete se stádem. Opravdu existuje spousta práce, ale to není důvod, proč jste přepracovaní vy. Vy jste přepracovaní jen proto, že jste neudělali obtížná rozhodnutí a jen jste přizpůsobili vlastní vůli svému okolí.

K zvládnutí světa nadbytku potřebujete schopnost činit vědomá, úmyslná rozhodnutí; vybrat si jednu cestu a odmítnout druhou. Výběr je často snadný, ale odmítání je mnohem obtížnější. Tato schopnost nebyla v minulosti rozhodující, ale v dnešní době nemůžeme prospívat, pokud se nepřestaneme snažit dělat a mít všechno; to znamená učinit volbu. Tato kapitola má za cíl vložit do vaší pracovní rutiny, do vašeho životního stylu, velký otazník. Chci vám ukázat tři věci: jak dojde k tomu, že spadnete do přepracovanosti, jak si uvědomit, že přepracovanost vzniká z nezdaru při rozhodování, a jak tento neúspěch ve vašem životě rozpoznat. Potom navrhnu praktické způsoby, které vám pomohou rozhodnout se, když se potýkáte s nadměrnými požadavky.

Jak už jsem řekl, tato kniha není manifestem snadného života; být přepracovaný je jistým způsobem snadná volba. Nebýt přepracovaný znamená na sobě tvrdě pracovat; ale je to po všech stránkách lepší. Krátce řečeno, chci vám nastínit, jak se vám podaří vylepšit siamskou bojovou rybu: tím, že rozpoznáte, kdy máte dost. Když budete vědět, co je pro vás dobré, budete si schopni pomoci sami.

Knihu Proč nikdy nestíhám vydalo nakladatelství Noxi.


Vydavatelství Noxi působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je Jana Mišíková. Zatím vydalo téměř 200 knih a nabídku stále rozšiřuje. Čtenářům nabízí úspěšné tituly, které se v zahraničí staly bestsellery, především pak knihy o zdravém životním stylu ale i kvalitní beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProč nikdy nestíhám
Jak najít rovnováhu mezi prací a soukromím

Crabbe, Tony

Noxi, 2015

Napsat komentář