Vyhrajte paměti generála Františka Moravce

Spion_jemuz_neverili-perex
Jako jeden z mála válečných generálů sepsal František Moravec svoje paměti, ve kterých se vrátil na začátek svého působení v armádě. Svůj životní příběh popsal až do roku 1948, kdy odešel do exilu. Pojďte si jej přečíst.

Vzpomínky nejen na agenta A-54

Kniha pamětí generála Františka Moravce zachycuje fascinující životní příběh československého důstojníka, jehož válečné osudy začaly v roce 1915 odvodem do rakousko-uherské armády, pokračovaly ruským zajetím, činností v legiích a poté kariérou v armádě Československé republiky ve zpravodajské sekci generálního štábu. Moravcovo působení vyvrcholilo v anglickém exilu, kde v letech 1940–45 řídil československou zpravodajskou službu, která dodávala Spojencům cenné poznatky, mj. i díky spojení s agentem A-54 Paulem Thümmelem, vysokým důstojníkem Abwehru. Legendární špion poskytoval československým zpravodajcům mimořádně závažné informace – např. o chystaném napadení Francie, o přípravě útoku na Sovětský svaz či o vývoji nových německých zbraní –, ovšem Spojenci jim ke své škodě ne vždy přikládali dostatečnou důležitost. Právě toto období Moravcova života, které se definitivně uzavřelo jeho odchodem do exilu v roce 1948, je těžištěm knihy nabité informacemi ze zákulisí zpravodajských služeb a vysoké politiky.

 

Špion, jemuž nevěřili

Autor: František Moravec

Vydalo: nakladatelství Leda
Počet stran: 424
Vazba: pevná
Vydáno: 05/2014
ISBN: 978-80-7335-363-6

Přečtěte si více o knize Špion, jemuž nevěřili, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Leda. Můžete si také prohlédnout ukázku.

Nakladatelství Leda vzniklo v roce 1992 a je jediným českým vydavatelstvím specializovaným na jazykové slovníky, učebnice a příručky a na naučné slovníky. Usiluje o vysokou odbornou úroveň své produkce, o její kvalitu, serióznost a uživatelskou přitažlivost.

 

Ukázka z knihy

Řekl jsem, že plán krytu bude muset být prostudován, aby se ohodnotila jeho pravost, a požádal jsem dva ze svých odborníků, aby mi o tom udělali posudek. Karl ochotně souhlasil. Pak se zasmál, poprvé za celý večer. Sáhl do náprsní kapsy, podal mi několik složených listů papíru a řekl: „A teď, když víte všechno o našem krytu, tady máte důkaz, že my víme všechno o vašem.“
Ohromen jsem zíral na dokument. I jen zběžné prohlédnutí stránek, které mi podal, mě přesvědčilo, že jde patrně o autentické a konkrétní údaje, obsažené v asi dvanáctistránkovém výtahu a prozrazující data československého krytu a ostrahy v severním pohraničí Čech. To znamenalo, že životně důležitá data našeho krytu jsou v německých rukách. V případném konfliktu s Německem mělo Československo jako bránící se a neútočící země na utajení svého plánu krytu přímo životní zájem, mnohem větší než útočník. Jeho prozrazení bylo pro nás velmi těžkou ranou. (Když jsem ráno předal tento dokument náčelníku generálního štábu, úplně se z toho zhroutil.)
Na moje otázky Karl vysvětlil, že držím v rukou kopii originálu poslaného minulého léta z Chebu do centrály Abwehru v Berlíně anonymním dopisovatelem. Karl řekl, že Abwehr se od té doby snaží ze všech sil, aby vypátral totožnost svého anonymního dobrodince. „Doposud se jim to nepodařilo,“ dodal Karl. „Možná že se to podaří vám.“ (str. 149)

 

Vyhrajte knihu Špion, jemuž nevěřili

Pokud máte rádi knihy s válečnou tématikou a špiony a zajímá vás, jak vypadá zákulisí zpravodajských služeb, knihu Františka Moravce patřičně oceníte. Paměti generála začínají jeho odvodem do rakousko-uherské armády a provedou vás zákulisím nejen zpravodajských služeb, ale i vysoké politiky.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Leda vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Špion, jemuž nevěřili vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Špion, jemuž nevěřili
probíhá od 24. června do 7. července 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Špion, jemuž nevěřili

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠpion, jemuž nevěřili

Moravec, František

Leda, 2014

Napsat komentář