Bojuje, aby přežil

green
Oliver Queen byl bohatý playboy, kterého nejvíce zajímaly modelky a alkohol. Dokud jej nezradil jeho nejbližší přítel, který jej při plavbě na lodi shodil z paluby. Oliver se však neutopil, moře ho vyplavilo na pobřeží ostrova. Zanedlouho zjišťuje, že žízeň není jediným nepřítelem, se kterým se bude muset potýkat…

Ve srovnání s Batmanem, Supermanem či Spidermanem je Green Arrow v našich končinách relativně neznámým hrdinou. Naštěstí se nakladatelství BB/art poté, co americký seriál Arrow dosáhl velkého úspěchu u nás i v zahraničí, rozhodlo v roce 2014 vydat první díl komiksu pod názvem Green Arrow: Rok jedna. Jeho autory jsou scénárista Andy Diggle a výtvarník Mark Simpson, vystupující pod pseudonymem Jock. Komiks, který poprvé spatřil světlo světa v roce 2007, je jejich verzí postavy mstícího se lučištníka, vytvořeného roku 1941 na podkladě světoznámé legendy o Robinu Hoodovi.

Jak již název Rok jedna napovídá, komiks se věnuje počátkům velké cesty Olivera Queena za pomstou. Zhýralý a velmi bohatý sirotek Oliver Queen zná jen opíjení se drahým šampaňským a náruče krásných modelek. Jeho oblíbenou zábavou jsou kromě toho adrenalinové sporty, jejichž provozování je však rovněž poplatné multimilionovému kontu. Při plavbě se svým přítelem a bodyguardem v jedné osobě však jeho pohodový život utrží krutou ránu. Dotyčný „přítel“ mu vrazí příslovečnou kudlu do zad, když se přizná, že ukradl jeho peníze, aby je investoval do obchodu s drogami. Následně je Oliver svým „přítelem“ svržen přes palubu lodi do moře.

Přestože se ocitá na okraji smrti, přežije. Zjistí, že jej moře vyvrhlo na ostrově. Poprvé se musí postavit na vlastní nohy a převzít zodpovědnost za svůj život. S pomocí vlastnoručně vyrobeného luku se naučí lovit a připadá mu, že po všech těch letech je poprvé opravdu živý. Tato idyla ale nemá dlouhého trvání, skončí ve chvíli, kdy Oliver zjistí, že na ostrově se ve velkém a za pomoci jakýchsi novodobých otroků pěstuje mák, ze kterého se následně vyrábí opium. Lidé stojící za tímto podnikem chtějí za pomoci drogy vytvořit novou generaci závislých. A zastavit je může jen Oliver.

Fanoušci superhrdinů si možná povšimnou nápadné podobnosti Olivera Queena s Brucem Waynem. Zatímco Oliver se mění v lukostřelce Green Arrowa, Bruce Wayne zase žije svůj druhý život jako Batman. Oba nemají žádné nadpřirozené schopnosti, nahrazují je však takřka neomezenými financemi. Tato podobnost je často omílána kritiky seriálu, ale i přes ni si Green Arrow získal mnoho fanoušků, kteří dozajista ocení vydání české verze Diggleova a Jockova komiksu.

Kresba, hlavní tahoun každého komiksového příběhu, je vyvedena velmi dynamicky. Na konci knihy je čtenáři díky několika stranám původních návrhů umožněno podívat se pod pokličku vývoje komiksového příběhu. Samotný příběh je rovněž vyveden velice zdařile a nedá příliš námahy se do něj začíst. To, že je diametrálně odlišný od seriálu, není vůbec ke škodě, ba naopak. Před čtenářem tak vyvstává úplně nový děj, možná ještě zajímavější.

Ačkoli je komiks Green Arrow plný známých klišé (samozřejmostí je zrada nejlepšího přítele, drogoví dealeři snažící se zdrogovat celý svět, utlačovaní chudáci a snaha hlavního hrdiny nezabít zločince ani v těch nejvypjatějších situacích), fanoušci komiksových superhrdinů si dozajista přijdou na své. Kresbě nechybí živost a příběhu čtivost, Oliver Queen si navíc získá mnohé sympatie svou velkou proměnou z hejska v obránce slabých.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGreen Arrow: Rok jedna

Diggle, Andy a Jock

BB/art, 2014

Napsat komentář