Nahoru dolů Toboganem

CibulkaOb
Tobogan známe jako typ skluzavky, který je k vidění nejčastěji na koupalištích. Zakroucená roura, v níž na vodním filmu sjedeme rovnou do vody, slouží jako zábava pro děti i dospělé. A zrovna tak se dá užívat Tobogan rozhlasový. Nevěříte?

Pořad tohoto jména vznikl na Českém rozhlase 2, dříve Praze, již v roce 1990. Sobotní předpolední hodinku se zajímavými hosty moderoval Tomáš Sláma a posluchači si tento kontaktní pořad rychle oblíbili. Živé vysílání s diváky v divadle a možností zatelefonovat do něj svůj vlastní dotaz bylo v tu dobu průkopnickým počinem.

Časy se mění, Tomáš Sláma zemřel v červnu 2004, ale Tobogan zůstává. Moderování se ujal mladý, posluchači oblíbený milovník pamětnických filmů a Nataši Gollové Aleš Cibulka (*1977). Jeho hlas slýchají posluchači Toboganu z rozhlasových vln již deset let.

Spolu s režisérkou a dramaturgyní pořadu Yvonou Žertovou (*1956) napsal knihu Cibulka na Toboganu, kterou vydalo u příležitosti dvacátého výročí vysílání pořadu nakladatelství XYZ. A že je Tobogan stále na výsluní posluchačské přízně, připravilo letos její dotisk.

V knize najdeme přepisy úspěšných dílů, jako byly ty s maminkami slavných, díl o partnerských vztazích v předvánočním shonu, se známými hlasy, ale neznámými tvářemi, s řidiči a neřidiči. Na návštěvě v Divadle U Hasičů byli také textaři písní, manželé Havlovi či princové z pohádek. Je pravdou, že přepisem ztrácí audiozáznam trošku na autenticitě, ale pokud jste danou část slyšeli, může být příjemným připomenutím. Pro ty, kteří vůbec nemají představu, jak pořad v reálu vypadá a zda opravdu stojí za poslouchání, je ke knize připojeno i CD s úryvky toho nejlepšího.

Velkou část knihy tvoří fejetony Aleše Cibulky, v nichž prozrazuje perličky z natáčení jak přímých přenosů, tak „Toboganů v pyžamu“, které jsou předtáčeny. A tak se dozvíme, co má která populární osobnost ráda k jídlu či jaký má vztah ke kočkám. Nechybí ani fotografie všech hostů jak těch v divadle, tak těch soukromých „v pyžamu“.

Aleše Cibulku doplňuje svými kurzívou zvýrazněnými úvody a vysvětlujícími glosami Yvona Žertová. Čtenář tak má mimořádnou šanci nejen si připomenout oblíbené herce a zpěváky, z nichž někteří už nejsou mezi námi, ale i nahlédnout do zákulisí pořadu samotného. Pochopí, co přesně má na starosti dramaturg a co „jde na triko“ moderátora. Ale i to, že někteří hosté jsou jako neřízená střela a do éteru se tak dostalo i to, co nemělo. Prostě pro toho, kdo si nechává každou sobotu po jedenácté zapnutý Český rozhlas 2, jde o skvělou možnost proniknout do skrytých koutů zakrouceného Toboganu.

Musím říct, že jediné, co mě moc nenadchlo, byla obálka knihy. Aleš Cibulka sjíždějící po červeném toboganu do vody mi připomněl spíše rozverné infantilní tablo maturantů, než aby navnadil ke čtení knihy. Možná, kdyby autoři nechali tobogan prázdný, působila by obálka lépe. Ale to je můj osobní názor.

Kniha Cibulka na Toboganu s podtitulem Dvacet let úspěšného pořadu Českého rozhlasu 2 – Praha slovem i obrazem je tím pravým letním osvěžením do prázdninového batohu. Krátké texty i přepisy jednotlivých dílů zábavného pořadu potěší za každého počasí. A zároveň nemusíte mít strach, že zapomenete děj, necháte-li knihu nějaký den zavřenou. Můžete si z ní kapitoly vybírat klidně i na přeskáčku a přiložené CD pustit v autě při dlouhé cestě na dovolenou. Pobaví a rozesměje, a určitě vás nenechá usnout za volantem.

Pokud jste si již Cibulku na Toboganu nepořídili, teď máte novou šanci. Nenechte si ji utéct!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCibulka na Toboganu
Dvacet let úspěšného pořadu Českého rozhlasu 2 – Praha slovem i obrazem

Cibulka, Aleš - Žertová, Yvona

XYZ, 2014

Napsat komentář