Další absurdní román Johna Irvinga

posledni noc na klikate rece

Medvědi. Dřevorubci. Kritika války ve Vietnamu. Drsný plavič dřeva, kuchař a spisovatel. Co mají společného? Všechny je najdete v následujícím příběhu.

John Irving se proslavil zejména svými romány Svět podle Garpa a Pravidla moštárny. Nejnovější román tohoto amerického spisovatele Poslední noc na Klikaté řece vydalo v roce 2011 nakladatelství Odeon.

Začátek příběhu se odehrává v 50. letech v New Hampshiru v dřevorubecké osadě městečka Klikatá řeka, kde žije kuchař Dominic Baciagalupo se svým synem Dannym. Dominic žije poklidným životem mezi drsnými dřevorubci, ale zaplete se s milenkou místního šerifa. Po nešťastné události, při které je milenka zabita Dannym, který si ji splete s medvědem, začíná honička před pomstychtivým šerifem. Otci se synem při útěku pomáhá jejich svérázný přítel Ketchum. Přestěhují se do Vermontu, změní si jména a z Dannyho se postupně stává slavný spisovatel. Avšak šerif jim je stále v patách, a tak mění bydliště ještě několikrát. Utečou mu, nebo je nakonec dostane?

Román je obsáhlý a shrnuje v podstatě téměř celý život Dominica. Nelze však jednoznačně říct, že on je tou hlavní postavou knihy. Stejně tak to může být jeho syn Danny či kamarád Ketchum. Ve všech Irvingových knihách pozorný čtenář nalezne spoustu opakujících se motivů. Tento román není výjimkou. Danny vyrůstá bez matky, která jej porodila jen proto, aby Dominic nemusel jako svobodný otec do války s Vietnamem. Hned potom je opouští, aby podobně zachránila další muže. Válka s Vietnamem je v této knize častým terčem kritiky. Opakovaně se také v autorových knihách objevuje zápasení (je to totiž jeho oblíbený sport), který hrdinové jeho románů často provozují. Podobnou paralelu je možné také najít mezi Dannym-spisovatelem a Irvingem. V podstatě jde o částečnou autobiografii a způsob, jakým je popsán tvůrčí proces Dannyho spisovatele, patří v knize k nejzajímavějším.

Zajímavá je kompozice knihy. Autor rád odbočuje od hlavní linie příběhu a komentuje jednotlivé kroky hrdinů. Zdánlivé maličkosti následně osvětlí chování hrdinů a čtenář se s nimi dokáže lépe ztotožnit. Proto bývají také Irvingovy knihy rozsáhlé a sledují hlavního hrdinu od jeho narození až do jeho smrti. Stejně tak se v jeho románech objevují okamžiky, které ovlivňují celý život a budoucí chování hlavního hrdiny (v tomto případě několika hrdinů). A většinou bývají tyto okamžiky tragikomické a až absurdní.

Poslední noc na Klikaté řece sice nepatří k tomu nejlepšímu, co Irving napsal. Zvláště konec knihy je rozvláčný a nedotažený. I přesto bych ji doporučila k přečtení, protože i přes drobné nedostatky vás bude bavit.

Ukázka z knihy

S rukojetí v obou rukou chlapec došel k posteli a zamířil na místo, kde si myslel, že by měl mít medvěd hlavu. Již začal zvedat pánev obouruč – jak mu kdysi ukázal Ketchum se sekerou, dbal na to, aby vedl švih z boků –, když si všiml dvou bílých očividně lidských chodidel. Nohy byly v pozici jako při modlení, těsně vedle tátových holých kolen, a Danny si pomyslel, že hodně připomínají nohy Jane. Indiánská umývačka nádobí bývala celý den na nohou, a bylo jen přirozené, že tak těžkou ženu nohy bolely. Mladému Danovi říkala, že nejraději ze všeho má jemnou masáž chodidel, kterou jí Danny nejednou poskytl. „Jane?“ zeptal se Danny – tichým pochybovačným hláskem –, avšak pohyb litinové pánve už nic nezpomalilo. Jane musela uslyšet, jak chlapec vyslovil její jméno, protože zvedla hlavu a otočila k němu obličej. Proto ji pánev zasáhla plnou silou do pravého spánku. Tupý, avšak silný zvuk jako při úderu gongu vystřídala palčivá bolest, kterou Dan pocítil nejprve v dlaních; rezonující brnění prošlo oběma zápěstími až do předloktí. (str. 103)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední noc na Klikaté řece

Irving, John

Euromedia Group, 2010

Napsat komentář