Škola, základ života

vzdelani
Zajímá vás český jazyk v období baroka, něco z fyziky, nebo si potřebujete před dovolenou oprášit své jazykové znalosti? Pojďte se s námi podívat na učebnice a skripta, budou se vám hodit!

Kniha Enklitika barokní doby, jejímž autorem je Pavel Kosek, je koncipována tak, aby barokní čeština umožnila nahlédnout trendy a změny, které slovosled českých enklitik během historického vývoje ovlivnily. Knihu vydalo nakladatelství Host.

Enklitika barokní doby

Autor publikace Pavel Kosek je odborným asistentem na Ústavu českého jazyka Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, kde vyučuje předměty orientované na dějiny češtiny a její vývoj. Jak napovídá titul knihy, autor se zaměřil na analýzu jednoho z významných aspektů českého slovosledu v jeho starších vývojových fázích. Práce je rozčleněna do kapitol, které se věnují jednotlivým typům tzv. stálých příklonek: starobylým částicím ť (ti/tě) a li, formám auxiliáru préterita a kondicionálu, krátkým zájmenným tvarům, jež mají dlouhou (přízvučnou) variantu, a adverbiu/spojce však. Monografie vychází z materiálové analýzy privátního korpusu tištěných památek rozličných žánrů, které byly vydány v rozmezí let 1620 až 1775.

Předložená práce se hlásí k tradici české závislostní syntaxe. Vychází z předpokladu, že základním předmětem zkoumání syntaxe je věta, jejímž vnitřně organizujícím prvkem je určitý slovesný tvar. Ten ve své okolí vytváří syntaktické pozice obsahované jinými slovními formami (větnými členy). Mezi jednotlivými stavebními prvky věty (větnými členy) lze stanovit 1. vztah syntaktické závislosti: tento vztah existuje mezi dvěma členy, z nichž jeden je syntaktický nadřazený (řídící) a druhý na něm syntakticky závislý; 2. vztah koordinace.

Autor: Pavel Kosek

Počet stran: 360
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Enklitika barokní doby

Prolistujte si také ukázku z knihy a nepřehlédněte náš článek!

———————————————————–

Láká vás Francie a rádi byste se naučili francouzsky? Pokud ano, osvojte si základy tohoto jazyka s knihou Francouzština pro samouky + CD s MP3, kterou vydalo nakladatelství Fragment.

Francouzština pro samouky + CD s MP3

S Christophem, Isabelle a jejich přáteli si osvojíte praktickou slovní zásobu a naučíte se základy francouzské gramatiky. Díky CD ve formátu MP3 si poradíte i s francouzskou výslovností. Jednoduchá struktura této moderní učebnice je ideální nejen pro samouky. Naučte se francouzsky s úsměvem!

Autor: Luděk Bárta

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná

 

Přečtěte si více o knize Francouzština pro samouky + CD s MP3

———————————————————–

Jste na vysoké škole a máte problém s fyzikou? Pokud ano, jistě vám pomůže kniha Fyzika v příkladech: mechanika, kterou vydalo nakladatelství Academia.

Fyzika v příkladech: mechanika

Kniha je určená posluchačům a pedagogickým pracovníkům vysokých škol a čtenářům, kteří si chtějí prohloubit nebo doplnit své znalosti z fyziky. Kromě základních fyzikálních definic, zákonů, vět a rovnic je zde praktická část, která odpovídá náročnosti základního kurzu fyziky na vysoké škole. Některé příklady mohou být i náročnější. Pro samostatnou práci je zde množství neřešených úloh s výsledky. Další příklady obsahují návod na metodický postup a způsob aplikace fyzikálních zákonů a vět při řešení konkrétních úloh. To vše v přehledném členění s příklady původními či převzatými z učebnic.

Autor: Ladislav Samek, František Černý 

Počet stran: 204
Vazba: vázaná

Přečtěte si více o knize Fyzika v příkladech: mechanika

Nepřehlédněte také ukázku z knihy

———————————————————–

Máte o dovolené v plánu navštívit Španělsko, Itálii či Řecko? Prostudujte si před odjezdem některou z knih Španělština, Italština či Řečtina last minute, které vás naučí to nejzákladnější z gramatiky i frází příslušného jazyka! Knihy vydalo nakladatelství Fragment.

Španělština last minute, Italština last minute, Řečtina last minute

Fráze zemí dovolenkových destinací na poslední chvíli snadno a rychle! Dovolená je před vámi a vy si neumíte španělsky, italsky či řecky objednat ani kávu? Tyto přehledné a tematicky uspořádané příručky shrnují slovní zásobu a fráze, které vám dodají jistotu při cestování. Domluvíte se na letišti, objednáte si taxíka, ubytujete se v hotelu, zeptáte se na zajímavosti v okolí a koupíte si opravdu jen to, co chcete. Vaše dovolená může začít!

Autorka: Magdalena Váňová

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Španělština last minute

 

Autorka: Renata Skoupá

Počet stran: 96
Vazba : brožovaná

Přečtěte si více o knize Italština last minute

 

Autor: Zerva Anthi

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná

Přečtěte si více o knize Řečtina last minute


Jaký cizí jazyk máte nejraději? A zaujala vás některá z knih? Napište nám!

Některé z těchto knih a mnohé další můžete vydražit
našich aukcích!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeEnklitika v češtině barokní doby

Kosek, Pavel

Host, 2014

zobrazit info o knizeFyzika v příkladech
Mechanika

Samek, L. - Černý, F.

Academia, 2014

zobrazit info o knizeFrancouzština pro samouky + CD s MP3

Kameníková, Petra - Borovanová, Vlasta

Fragment, 2014

zobrazit info o knizeŠpanělština last minute

Váňová, Magdalena

Fragment, 2014

zobrazit info o knizeItalština last minute
Nejpoužívanější slova a fráze na cesty

Skoupá, Renata

Fragment, 2014

zobrazit info o knizeŘečtina last minute

Anthi, Zerva

Fragment, 2014

Napsat komentář