Příběh, který vypráví sama smrt

large
Předválečnou Barcelonou se šíří zkazky o monstru, které unáší děti prostitutek. Policii tento případ nechává relativně chladnou, alespoň do doby, než se ztratí někdo, koho považuje za hodného vyšetřování. Ne každý vyšetřovatel však hází pověstnou flintu do žita tak rychle…


Detektivní thriller Zlá žena, který vydalo roku 2014 nakladatelství Host, je dílem španělského spisovatele jménem Marc Pastor. Marc Pastor se narodil a žije v Barceloně. Poté, co vystudoval kriminalistiku, začal pracovat u katalánské policie. Na svém kontě má již čtyři romány, kromě titulu La mala dona (Zlá žena) jsou to knihy Montecristo, Bioko a L´any de la plaga (Rok pohromy), na který se již prodala filmová práva. Za knihu Zlá žena získal Pastor cenu Premi Crims de Tinta, jež se uděluje kriminálním románům a thrillerům v katalánštině.

Předválečnou Barcelonou obchází hrůza. Chudinskou čtvrtí se šíří zprávy o příšeře, která krade děti prostitutek. Policie se o tento případ příliš nezajímá, jelikož nikdo nepodal oficiální podnět k pátrání a kvůli dětem lehkých žen se žádný policista s vedením do křížku dostat nechce. Až na inspektora jménem Moisès Corvo, rozhodnutým vypravit se společně se svým kolegou Malsanem po stopě tajemného únosce.

Inspektor Corvo není muž dobré pověsti, je znám tím, že rád pije a navštěvuje veřejné domy. Ostatně při jedné takové návštěvě se dozví o mizejících dětech. V rozporu s přáním svých nadřízených, kteří berou zvěsti o příšeře kradoucí děti jako výmysly, započne s vyšetřováním, jež ho svede dohromady mimo jiné s podivínským lékařem, zkoumajícím na kradených mrtvolách vlivy šílenství na lidské tělo.

Kniha Zlá žena je založena na skutečném případu, který otřásl Barcelonou na počátku dvacátého století. Takzvaná Upírka z ulice Ponent byla považována za jednu z nejkrutějších vražednic své doby. Autorovi se podařilo výborně vystihnout atmosféru jejího řádění a způsob, jakým ovlivňovala a ovládala osoby kolem sebe. To, že kniha je podložena realitou, z ní činí ještě znepokojivější a děsivější literární dílo, než jakým by bylo samo o sobě.

Ačkoli samotné téma románu je vážné, autor jej zahalil do hávu černého humoru a sarkasmu, jehož hlavním představitelem je inspektor Corvo. Corvo je velmi netypickým hrdinou, u nějž převažují záporné povahové rysy nad těmi kladnými. Jeho cílevědomost, statečnost a schopnost obětovat se pro svou práci a pro bezpečí druhých však způsobují, že čtenář si jej oblíbí a leckteré neřesti mu snadno odpustí.

Velmi interesantním prvkem románu je to, že vypravěčem autor učinil samotnou Smrt. Ta se v průběhu příběhu vtěluje do různých podob a vyslýchá důležité svědky případu. Potenciál, který příběh bezpochyby má, bohužel poněkud zaniká s tím, jak se vyprávění stává místy chaotickým a nepřehledným. Leckdy jsem měla problém určit, v kterém prostředí se děj zrovna odehrává a kdo je pro tuto chvíli jeho hlavním aktérem.

I přesto román hodnotím kladně, a to především proto, že spisovatel dokázal skvěle vystihnout atmosféru a psychologii jednotlivých postav, které se rozhodně vymykají obvyklým stereotypům známým z jiných detektivních thrillerů.


O knihu Zlá žena si můžete na našich stránkách až do zítřejší půlnoci zasoutěžit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlá žena

Pastor, Marc

Host, 2014

Napsat komentář