Příběh na hranici morálky i citu

Tampa_nahled
Pobuřující a nemorální. Tak většinou hodnotí zákonem nepovolený intimní vztah učitele a jeho žáka veřejnost napříč všemi generacemi. Ostatně, jeho nepřípustnost nám diktuje sama společnost. Otázka je však nasnadě – který čtrnáctiletý mladík by odolal svodům mladé, atraktivní učitelky?

Odpověď na ni se snaží ve své románové prvotině Tampa nalézt americká spisovatelka Alissa Nutting. Román, před nímž autorka napsala jen krátkou sbírku povídek, se po svém vydání v roce 2013 stal okamžitě velmi úspěšným a momentálně vychází v deseti zemích světa včetně České republiky, kde jej v roce 2014 publikovalo nakladatelství Odeon.

Nutting se možná nechala inspirovat slavným literárním počinem Vladimira Nabokova (medailon zde) z padesátých let dvacátého století. Jeho dílo Lolita tehdy – v době značně tabuizující jakékoli sexuální otázky – sklidilo velkou vlnu kontroverze. Té se však pro svou přímočarost pravděpodobně nevyhne ani Tampa. Šokuje totiž od první věty.

Příběh začíná jakýmsi představením života šestadvacetileté Celeste, která hned na úvod přiznává, že jejímu manželovi, bohatému policistovi, by muselo být o celých sedmnáct let méně, aby ji přitahoval. Celeste má totiž velmi zvláštní vkus – miluje výhradně čtrnáctileté mladíky nacházející se v bodě přerodu z chlapců v muže. Proto se také stala učitelkou angličtiny.

Po nástupu na novou školu se zachová velmi strategicky – vybere si třídu ve staré maringotce za školou, čímž výrazně stoupne v očích ředitele školy a zároveň jí to poskytne nerušený hon za svou první kořistí. Přesně takto si Celeste při výběru potenciálního milence počíná: nejprve všechny zpovzdálí pozoruje a poté začne vybírat ty nejvhodnější kandidáty. Kritérií má spoustu: mladík musí být uzavřený a tichý, nepříliš svalnatý, nesmí mít hrubý hlas a nesmí být ani příliš sebevědomý. U příliš extrovertních jedinců je totiž vysoké riziko prozrazení a vysportovaní kluci, u nichž začíná být patrná proměna v muže, Celeste svou počínající tělesnou dospělostí odpuzují.

Po pár dnech už má zvrhlá kráska jasno a začíná svou oběť, stydlivého Jacka, svádět – nejprve nenápadně sleduje jeho reakce na nejrůznější podněty, později využívá jeho studu a nezralosti, aby ho dostala přesně tam, kam potřebuje. A měsíce vzrušujícího dobrodružství mohou začít.

Na rozdíl od většiny prozaických děl, jež se snaží své hlavní postavy vykreslit tak, aby s nimi čtenáři co nejvíce sympatizovali, dokázala Nutting vytvořit hrdinku, kterou budete pravděpodobně milovat i nenávidět zároveň. Její zvrácenost a přímočaré jednání, naprostá absence morálky i citu a přirozenost, s jakou si vybírá svoje oběti, vás donutí občas na ni pohlížet jako na nelítostné monstrum, přesto se pak při bezprostředním riziku prozrazení jejích hrátek přistihnete, jak se zatajeným dechem doufáte, že nikdo na nic nepřijde.

Ačkoli se Tampa může jevit jako klasický erotický román, ve skutečnosti bych jej do této kategorie rozhodně nezařadila. Na rozdíl od například tolik populárních Padesáti odstínů šedi (recenze zde) se totiž můžete těšit na bohatou slovní zásobu, povedené slovní obraty i řadu metafor. Knihu bych však přesto doporučila pouze těm, kteří se nebojí barvitě vylíčených erotických scén a explicitně vyjádřených postojů na ta nejkontroverznější témata. Máte-li tendenci moralizovat, či ještě hůř – jste rodičem čtrnáctiletého syna –, raději se Tampě velkým obloukem vyhněte. Všem ostatním ale zaručuji kvalitní čtení, srovnatelné s předními světovými romány moderní literatury. A nebojím se říci, že o Alise Nutting v budoucnu ještě hodně uslyšíme.

Ukázka z knihy

Dále jsem mluvila polohlasem a zdůrazňovala pohyby rtů. „Jsi ve škole strašně tichounký, Jacku Patricku.“ Široce jsem se na něj usmála, abych ho ujistila, že to není výtka.
Podrbal se za krkem, zazubil se a po obličeji se mu rozlil ještě tmavější ruměnec. Pořád se díval na zem, možná proto, že se styděl za rozpálené tváře. Natáhla jsem ruku, vtiskla jsem mu ukazováček do dolíčku na bradě a zvedla mu hlavu tak, aby se mi díval přímo do očí. Na podpatcích jsem byla vyšší než on – okraj jeho blond vlasů jsem měla na rovině rtů. „Takhle to bude lepší,“ zašeptala jsem neslyšně, skoro jsem ta slova jen vydechla. „A teď mi tedy pověz, Jacku, když se během vyučování neozveš a nutíš mě, abych hádala, co se ti honí hlavou. Z čeho se člověk zblázní spíš? Ze sexu – nebo z jeho nedostatku?“
Vyvalil oči, jako kdyby jeho mozek musel zpracovat, že se ho na něco takového opravdu ptám. Zasmál se, sklonil hlavu a nervózně s ní potřásl.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTampa

Nutting, Alissa

Odeon, 2014

Napsat komentář