Erotický román, který dobyl svět

592117_handcuffs_for_love
Co vlastně ženy od mužů chtějí? Odpověď se skrývá hluboko v nitru ženské duše a jedné autorce se dost možná podařilo ji poodhalit…


E. L. James (vlastním jménem Erika Leonard Mitchell) nečekaně pokořila rekordy v prodejnosti svou knižní trilogií pro dospělé, začínající románem Padesát odstínů šedi, v originále Fifty Shades of Grey. Nakladatelství XYZ, které tento titul roku 2012 vydalo, muselo objednat jeho dotisk dokonce ještě dříve, než kniha vůbec dorazila na pulty knihkupectví.

Příběh začíná jako klasická pohádka. Krásný a bohatý princ, mladý businessman Christian Grey, se zahledí do naprosto obyčejné, právě promující studentky a prý i knihomolky Any (jež během příběhu nevzala do rukou knihu s úmyslem ji přečíst), která nevlastní ani připojení k internetu, a je dosud panna. Zde pohádka končí. Christian se možná navenek tváří jako chladný a racionální muž, uvnitř jím však cloumají velmi nezvyklé vášně.

Christian se zprvu snaží Anu před sebou samým varovat, paradoxně je ale všude tam, kde ona. Neváhá za ni utratit tisíce dolarů, vzdát se na pár hodin důležité práce či překonat své meze. Dokonce mu není odporné držet jí vlasy, zatímco opilá Ana důkladně zvrací do květináče. Ani Ana není imunní vůči jeho tajemnému šarmu a hlubokým pohledům. Nezkušená dívka cítí, že se poprvé z celého srdce zamilovala, ač jí její objekt lásky poněkud nahání strach.

Jak brzy zjistí, její obavy nebyly neopodstatněné. Christian, doufající v jejich vzájemné sblížení, ji nechá podepsat dohodu o mlčenlivosti, a ukáže Aně své největší tajemství, o kterém neví ani jeho nejbližší přátelé a rodina. Zavede Anu do pokoje, nesoucího všeříkající název „Červená mučírna“, jenž je vybaven vskutku pozoruhodným arzenálem, čítajícím rákosky, pouta, provazy, bičíky a tak podobně.

Ana je na jednu stranu šokovaná, na druhou stranu vzrušená. Její racionální část mozku jí přikazuje, aby co nejrychleji vzala nohy na ramena a utekla, zatímco pudová část velí, aby zůstala a zažila něco, co jí vnitřně proti její vůli připadá úžasné. Poté, co s Christianem zažije své poprvé, neváhá a rozhodne se vyzkoušet, kam až může v bolesti zajít. Nejdříve ale musí podepsat smlouvu, nad kterou ji mrazí. Doopravdy dokáže dělat otrokyni dominantnímu multimilionáři a překrásnému muži, Christianu Greyovi?

Kniha mne zaujala především proto, že jsem na ni nacházela naprosto protichůdné názory. Zatímco někteří recenzenti ji div nevynášeli do nebes, jiní ji nejspíše měli chuť hodit do kotle a spálit na uhel. Přirozeně mne velmi zajímalo, jak se kniha bude líbit mně, nakonec jsem zjistila, že můj názor se nachází zhruba v polovině mezi oběma extrémy.

Román mi nepřišel zrovna brilantně napsaný, hluboké myšlenky, nekonečně bohatý slovník či jedinečné charakteristiky postav by čtenář asi hledal marně. Myslím si však, že o tom tato kniha ani být nemá. Padesát odstínů šedi má primárně uchvátit ženskou část čtenářstva a zhmotnit její tajná přání, což se titulu daří poměrně dobře. Za nevýraznou postavu Any lze dosadit prakticky kohokoli, proto se s ní čtenářky velmi rychle ztotožní. Vztah Any a Christiana by se dal nazvat jakýmsi „pornem pro ženy“. Kniha tím vlastně ukazuje, jak moc se liší ženské erotické představy od těch mužských.

Zatímco pornografie určené primárně mužům je plný internet a moc fantazie nevyžaduje, žena přeci jen chce něco jiného. Tomu se velmi blíží postava Christiana Greye, jenž by po mnoha stránkách mohl být univerzálním ženským idolem. Je pohádkově bohatý, nadpřirozeně krásný, dokáže pro svou vyvolenou udělat první poslední, nebojí se překvapovat, ale je i tajemný, vzrušující a v jistém smyslu i strach nahánějící.

Zdá se mi, že právě ve stvoření ideálního muže tkví neuvěřitelný úspěch románu, který je po umělecké, jazykové a obsahové stránce naprosto průměrný (někdo by dokonce řekl, že až podprůměrný). Kdo čeká hlubokou psychologii postav a originální zápletku, ten (či spíše ta) se svého zcela jistě nedočká, naopak čtenáři toužící po troše drsnější erotiky jistě zajásají.

Padesát odstínů šedi je exemplář z moderní červené knihovny, který v čtivé formě okořeněné o bičíky a pouta podává romantický příběh jako okopírovaný z ženských snů. Myslím, že nemá smysl kritizovat román za to, že není skvělým a po všech směrech originálním literárním dílem (i o důvěryhodnosti příběhu by se mohly vést spory), když si na něco takového vůbec nehraje a svůj účel, tedy pobavit (pro některé možná i poučit či inspirovat), splnil velmi dobře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFifty Shades of Grey – Padesát odstínů šedi

James, E. L.

XYZ, 2012

Erotický román, který dobyl svět - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Drobcek napsal:

    Tento román mám rada. Ako BDSM+ človek ale môžem povedať, že je to rozprávka pre vanilky :) v reále, vo svete BDSM je to uplne inak a neuznávam to, že mladé baby si to prečítajú a myslia si, že presne to je to čo chcú, že sú subinky a hľadajú „dominantov“ čo je dosť nebezpečné podľa môjho názoru. V našej komunite je veľa fajn ľudí. Ale aj veľa individuí ktoré sem nepatria a strašia na internete. Nevedia do čoho idú, v tej knihe zďaleka nie je podstata nášho sveta. Ak sa nám chcete priblížiť a nahliadnuť do sveta ‚uchylov‘ tak odporúčam radšej sériu Hrana rozkoše. Je to tam lepšie odpisané. :)
    Len môj skromný názor.

Napsat komentář