Vyhrajte netradiční cestopis nejen o jídle

Cafe-Museum-perex
Neobvyklý průvodce vás neprovede po pamětihodnostech zemí bývalého Rakouska-Uherska, ale po restauracích. O souboru reportáží zaměřených na stravovací zvyky si pojďte přečíst v knize polského publicisty Roberta Makłowicze.

Café Museum – nejen vídeňská kavárna

Kniha polského publicisty, kulinárního „teoretika i praktika“, cestovatele a spisovatele Roberta Makłowicze Café Museum je osobitě pojatým humorným cestopisem, subjektivně laděným kulturním, historickým, sociologickým a především kulinárním průvodcem po té části Evropy, jejímž společným jmenovatelem je někdejší Rakousko–Uhersko. Autor během svého putování představuje nejrozmanitější tváře tohoto rozlehlého, přece však historicky a zeměpisně vymezeného „prostoru“, jehož klenbu tvoří oblouk mezi „c. k. severem“ a „c. k. jihem“.

 

Café Museum

Autor: Robert Makłowicz

Vydalo: nakladatelství Dokořán
Překlad: Pavel Weigel
Počet stran: 176
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 4/2014
ISBN: 978-80-7363-598-5

Přečtěte si více o knize Café Museum, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Dokořán. Můžete si prohlédnout i několik stran z knihy: ukázka 1 a ukázka 2.

Nakladatelství Dokořán vydalo již přes 500 knižních titulů a je zaměřeno zejména na populárně naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie.

 

O autorovi

Robert Makłowicz (* 1963) je polský publicista, gurmán a spisovatel. Vystudoval práva a historii na Jagellonské univerzitě v Krakově, ale brzy se prosadil jako publicista Gazety Wyborczej, spolupracoval s týdeníky Wprost a Newsweek Polska. Od srpna 1998 vede populární televizní pořad Podróże kulinarne Roberta Makłowicza (Kulinární cesty Roberta Makłowicze), v němž představuje regionální kuchyni jednotlivých světových oblastí. Napsal přes tucet knih, mj. C. k. kuchyně, Sníst Krakov. Subjektivní průvodce (společně se Stanisławem Mancewiczem), s Piotrem Bikontem Dialogy jazyka s chuťovými pohárky, Stůl s nepolámatelnými nohami a Fúze chutí. Kulinární cesty Roberta Makłowicze. Za knihu Café Museum získal v roce 2010 literární cenu Srebrny Kałamarz.
(Zdroj informací: nakladatelství Dokořán)

 

Ukázka z knihy

Telefonicky přivolaná hlídka přišla brzy. Čekal jsem na ni netrpělivě, protože jsem si představoval, že vypisování pokuty bude chvílí mého triumfu – policista bude dlouho vypisovat slovanské znění mého jména a adresy, nedokáže je napsat a bude bezradný jako gestapák hraný Emilem Karewiczem, kterému se Marian Kociniak představil jako Grzegorz Brzęczyszczykiewicz, a dokonce jsem poprvé litoval, že se nejmenuji Mściwój, Krzesimir nebo alespoň Przemysław.
Jméno samozřejmě prošlo hladce, mám je dostatečně kosmopolitní, ale když policista vypisující pokutu řekl: „Příjmení, prosím,“ odpověděl jsem „Makłowicz“ pomalu a zřetelně, abych ho ještě víc pokořil. Pohlédl na mě a potom je zapsal, ani nepožádal o opakování. Pořád jsem doufal, že uklouzne na jménu ulice, ve které jsem tehdy v Krakově bydlel, ale spolkl Jabłonkowskou ihned a bez chyby. Při pokutování k nám přistoupil jeden muž, který právě procházel ulicí, a zeptal se mě – samozřejmě německy – jestli ve Varšavě také zanechávám špatně zaparkované auto, na což jsem rychle odpověděl, že jsem z Krakova. Chvíli přemýšlel a pak řekl:
„V Krakově tedy také zanecháváte špatně zaparkované auto?“
Zaplatil jsem pokutu, a přišel tak o většinu peněz vyhrazených na výjezd, odšroubovali mi botičku a odjeli. Mají tedy nejen mnohajazyčné lístky, ale i lingvisticky vyškolené policisty. Ovšem, vždyť to neobyčejně usnadňuje policejní práci a zavádění pořádku, který je zde ze všeho nejdůležitější. (str. 41)

 

Vyhrajte knihu Café Museum

Průvodce historií, sociologií a hlavně zvyky strávníků a kuchařů v zemích, které kdysi tvořily jeden celek – to je Café Museum. Nejen vybrané pokrmy v drahých luxusních restauracích, ale i obyčejná jídla ve vesnických staveních, si autor dokáže vychutnat a užít. Sami se o tom můžete přesvědčit.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Dokořán vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou právě knihu Café Museum vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Café Museum
probíhá od 21. května do 3. června 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 humorné cestopisy Café Museum

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCafé Museum

Makłowicz, Robert

Dokořán, 2014

Napsat komentář