Pojďte si hrát s písničkami!

Bez názvu - 1
Malé děti rády spojují pohybové aktivity s písničkami. Pokud už vám došly nápady, máme pro vás inspiraci. Plno zbrusu nových dětských písniček v notovém záznamu i na CD spolu s návody na jejich využití uvítají určitě nejen rodiče malých dětí, ale i učitelky v mateřské škole.

Knížka a přiložené CD představují soubor písniček doprovázený hrami a inspiracemi na aktivity, kterými můžeme obohatit výchovu dětí předškolního a mladšího školního věku. Písničky na CD zpívají Magda Reifová, Jitka Molavcová, Petra Páchová, Filip Sychra, Zdeněk Hříbal a Petr Vacek.

Motivy úkolů a her vycházejí vždy z tématu písničky, rozvíjejí ho skrze dechová a rytmická cvičení a kreativní hudební úkoly; to vše ve spojení s pohybem, povídáním, případně výtvarným projevem. Knížku ocení pedagogové v MŠ, ZŠ, mimoškolní pedagogové, vychovatelé, aktivní rodiče a všichni, kdo se s dětmi chtějí naučit hezké nové písničky a hry.

Knihu vydalo nakladatelství Portál

 

Písničky na hraní

Písničky a hry rozvíjející hudební tvořivost dětí

Autoři: Robin Král a Jiří Pazour

Ilustrace: Patricie Koubská
Počet stran: 128
Vazba: brožovaná + CD

Přečtěte si více o knize Písničky na hraní a prohlédněte si zde i ukázku z ní a poslechněte si i hudební ukázku

 

Ukázka z knihy – Doba medová

 

 

 

 

 

 

Tahle písnička je o jaru a o včelách, které se spolu s celou přírodou na jaře probouzejí ze zimního spánku. Včelky by v zimě zmrzly, kdyby poletovaly venku. Taky by tam neměly co jíst. Zato ale na jaře, když roztaje led a sníh, začnou rozkvétat stromy a květiny. Včely poznají, že se oteplilo a vylétávají z úlů. Létají pak z květu na květ sbírají z nich výživný pyl a sají nektar. Z nektaru potom vyrábějí med. Tak jako se na jaře probouzí příroda, také lidé mají často lepší náladu než v zimě. Dělají si nové plány a cítí, že s novým kvetoucím rokem opět všechno znova a pěkně začíná.

Včely jsou velice prospěšná malá zvířátka. Čím jsou včely přínosné pro člověka a čím pro přírodu? K čemu včely v úlu používají med? K čemu používají med lidé? Víte, jaký je rozdíl mezi včelou a vosou?

  •  Proč včely v zimě spí?
  •  Z čeho vyrábějí med?
  •  Jak se jmenuje domeček, ve kterém bydlí včely?
  •  V písničce zazní název jednoho měsíce, kterého?
  •  Jak asi tento měsíc získal své jméno?

Pohybová aktivita k písničce

Když se včelky stěhují z úlu do úlu, letí vždy za svou královnou. Pojďme sl to vyzkoušet. Královnou bude ten, kdo drží v ruce míč. Dítě s míčem vyběhne určitým směrem rychlostí, kterou sl samo zvolí. Ostatní ho musejí následovat, aniž by ho předběhli. Na signál, který udá paní učitelka, předá „královna“ míč někomu dalšímu a všichni nyní musejí následovat novou královnu.

 

O autorech

Robin Král vystudoval FF UK a VOŠ při KJJ, kde v současnosti učí na oboru Tvorba textu a scénáře. V Portálu mu vyšly knihy Šimon chce být krotitelem (2011) a Z Kroměříže do Paříže (2012). Je spoluautorem CD Blázinec, píše texty do her Divadla S+H.

Jiří Pazour je skladatel a klavírista. Od roku 1995 vyučuje na pražské konzervatoři. Jeho skladby jsou pravidelně vysílány Českým rozhlasem, vydávány na zvukových nosičích a prováděny špičkovými českými i zahraničními sólisty a soubory.

(Informace: nakladatelství Portál)


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže.

Velkou skupinu čtenářů Portálu tvoří rodiče. Pro ně jsou určeny praktické příručky o výchově a také knihy her a nápadů rozvíjejících dětskou tvořivost, které úspěšně využívají i učitelé a vychovatelé. Pro malé i starší děti Portál vydává pohádky, příběhy, říkadla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePísničky na hraní + CD
Písničky a hry rozvíjející hudební tvořivost dětí

Král, Robin - Pazour, Jiří

Portál, 2014

Napsat komentář