Jak na trauma ze zneužívání

Zneuziti
Zneužívání – ať už je sexuální, či emoční – zanechá na lidské duši po dlouhou dobu znatelnou stopu. Jak se s jeho následky vypořádat a úspěšně je vyléčit, vysvětluje ve své nejnovější publikaci psychoterapeut Heinz-Peter Röhr.

Lidé, kteří byli ve svém dětství vystaveni sexuálnímu nebo emočnímu zneužívání, trpí často ještě po desetiletích následky těchto prožitků. Zneužívání představuje vždy masivní zásah do osobnosti člověka a vede k duševním či tělesným následkům. Dotyční přicházejí do psychoterapie s nejrůznějšími obtížemi – problémy s vlastní identitou, sexuálními obtížemi, psychosomatickými poruchami, depresemi a úzkostmi, závislostí, často též s ohrožením sebevražedným jednáním. Heinz-Peter Röhr opět na pozadí pohádky bratří Grimmů (Allerleirauh) a na četných kazuistikách z vlastní psychoterapeutické praxe fenomén sexuálního a emočního zneužívání popisuje, dává porozumět jeho následkům a ukazuje možnosti léčby a uzdravení.

 

Zneužití – Léčba následků sexuálního či emočního násilí

Autor: Heinz-Peter Röhr

Přeložil: Petr Babka
Počet stran: 152
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205

Titul vydalo nakladatelství Portál

Přečtěte si víc o knize Zneužití, kde najdete také ukázku z ní!

 

Ukázka z knihy
Pocity viny

Ve středověku byli lidé, kteří se z nějakého důvodu provinili nebo byli za provinilé považováni, pomazáni térem a obaleni peřím. V této ponižující úpravě byli hnáni ulicemi a vydáni napospas posměchu a agresivitě lůzy. Šlo o zničení jejich pýchy, jejich odporu, jejich osobnosti, často i jejich života. Dělo se to zcela veřejně. Naproti tomu plášť ze zvířecích kožek je pro okolí nerozeznatelný. Tím trvalejší má účinky. Stává se jakoby druhou kůží, člověk s ní srůstá. Jinými slovy, vnímá ho jako cosi patřící k tělu. Takový plášť se nedá sejmout tak snadno jako tér a peří, které se dotýkají vždy jen povrchu.

 

O autorovi

Heinz-Peter Röhr (nar. 1949) se 25 let zabývá psychoterapií závislostí na odborné klinice v německém Fredeburgu. Původně vystudoval sociální práci a pedagogiku. Je autorem mnoha knih. V nakladatelství Portál vyšly jeho tituly Narcismus – vnitřní žalář, Hraniční porucha osobnosti, Hysterie – strach z odmítnutí, Závislé vztahy, Cesty z úzkosti a deprese Nedostatečný pocit vlastní hodnoty.

(Zdroj informací: nakladatelství Portál)


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly další oblasti jako sociologie, politologie, zdraví, média, antropologie, ekologie, filozofie, ekonomie, sémiotika či kulturologie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZneužití
Léčba následků sexuálního či emočního násilí

Röhr, Heinz-Peter

Portál, 2014

Napsat komentář