Zasoutěžte si o román z blízké budoucnosti

Kosticas
Mladá autorka Samantha Shannonová se svým novým románem strhla miliony čtenářů a podle její knihy už se dokonce chystá i film. Pojďte se vydat na výlet do roku 2059 do drsného podsvětí nového totalitního světa.

První díl z plánované sedmidílné série již stihl vyvolat davové nadšení a o jeho autorce se mluví jako o „nové Rowlingové“. Ta však říká, že by raději byla první Samanthou Shannonovou, a to se jí pravděpodobně podaří. Její prvotina vás zavede do futuristického světa, ve kterém vládne represivní režim. Vše se však změní, když je hrdinka Paige unesena a vydána na pospas Strážci. Jak její příběh dopadne? To si pojďte přečíst právě nyní. Ve spolupráci s nakladatelstvím Host jsme pro dva z vás připravili možnost knihu Kostičas vyhrát.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

 

 

 

O autorce

Samantha Shannonová (1991) se narodila a vyrostla v Západním Londýně. Vystudovala anglický jazyk a literaturu na Oxfordské univerzitě. Psát začala v patnácti letech a Kostičas je jejím prvním publikovaným románem. Zároveň jde o první knihu z plánované sedmidílné série, již vydává britské nakladatelství Bloomsbury. Mladé autorce se záhy začalo přezdívat „nová Rowlingová“. Kniha ihned po vydání obsadila přední příčky žebříčku bestsellerů deníku The New York Times, překládá se do pětadvaceti jazyků. Filmová práva na adaptaci románu vlastní společnost 20th Century Fox. V říjnu 2014 vyjde druhý díl série nazvaný The Mime Order.

(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Kostičas

Příběh začíná v roce 2059. Devatenáctiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí, kde působí jako jakási „spojka“ či „posel“ – je krajinochodec, zvláštní typ jasnovidce, a díky svým schopnostem se dokáže vnořit do mysli druhých lidí. Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…

Autorka: Samantha Shannonová

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Lenka Kapsová
Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Vydáno: 4/2014
ISBN: 978-80-7294-902-1

Přečtěte si více o knize Kostičas, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Nezapomeňte ani na ukázku a náš článek o této knize.

 

Ukázka z knihy

Scion byl poslední kapkou v amaurotickém bezpečnostním systému. Veškeré zmínky o posmrtném životě nebo mimosmyslových jevech tu byly zapovězeny. Frank Weaver zastával názor, že naše existence odporuje přirozenosti, a stejně jako mnoha jiným Nejvyšším inkvizitorům se mu o tom podařilo přesvědčit celý Londýn. Když nepočítám výjimečné případy, ven jsme mohli chodit jen v bezpečném čase. Ten nastával tehdy, když Divize nočních hlídek neboli DNH spala a do ulic nastoupila DDH, Divize denních hlídek, která střežila město za denního světla. Členové DDH nebyli vidoucí a nesměli používat tak brutální metody jako jejich noční protějšky. Alespoň ne na veřejnosti.
Se členy DNH to bylo jinak. Byli to jasnovidci v uniformě. Museli si odsloužit třicet let a po uplynutí téhle doby se dočkali eutanazie. Řada lidí to označovala za pakt s ďáblem, ale zaručovalo to třicet let pohodlného života. Většina vidoucích takové štěstí neměla.
V historii Londýna došlo k tolika úmrtím, že bylo prakticky nemožné najít místo, kde nebyli žádní duchové. Tvořili jakousi bezpečnostní síť. Přesto člověk musel doufat, že dostane na ochranu duchy dobré. Pokud jste použili nějakého slabého, ochromil útočníka jen na několik vteřin. Nejlepší byli duchové, kteří za sebou měli divoký život, proto byl o některé z nich takový zájem na černém trhu. Kdyby se někomu podařilo najít Jacka Rozparovače, prodal by se za miliony. Někteří lidé byli přesvědčení, že Rozparovač je ve skutečnosti Edward VII., padlý princ, krvavý král. Scion tvrdil, že to byl historicky první jasnovidec, ale já jsem tomu nikdy nevěřila. Spíš se mi zamlouvá představa, že jsme tu odjakživa. (str. 17–18)

 

Vyhrajte knihu Kostičas

Samantha Shannonová ve své knize vytvořila svět plný tajemna, moci a nadpřirozených schopností. Právě kvůli těm spáchá hlavní hrdinka velezradu – a takoví lidé jsou v represivním režimu nežádoucí. V příběhu tedy najdete mnoho částí, kde jde Paige doslova o život, a to je přesně to, co vás ke knize připoutá a nepustí. Pokud si knihu pořídíte, nebudete litovat.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Kostičas vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností a kniha může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihy Kostičas
probíhá od 7. května do 20. května 2014.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Kostičas

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKostičas

Shannonová, Samantha

Host, 2014

Napsat komentář