Seznamte se s autorem Čtvera ročních dob

PerexAntonioVivaldi
Barokní skladatel Antonio Vivaldi přezdívaný Červený kněz je autorem mnoha koncertů a oper. Seznamte se blíže s touto osobností v právě vydané knize Michaela Talbota.

Svazek věnovaný slavnému italskému skladateli a geniálnímu houslistovi Antoniu Vivaldimu (1678 Benátky – 1741 Vídeň) má několik ohnisek. Jeho autor, význačný muzikolog Michael Talbot, se soustředí na skladatelův život, vzdělání, postupné rozvíjení jeho mimořádného nadání i na rozbor jeho hudebních skladeb a operních děl. Na třech stovkách stran se tak před čtenářem odvíjí živý příběh umělecky nesmírně plodného a vlivného komponisty a mimořádného hudebního virtuosa, který svým dílem učaroval nejen své době, ale stejně tak silně promlouvá i k sluchu dnešních posluchačů.

„Když v roce 1741 zemřel, uváděli jeho jméno dále bibliografové, lexikografové i pisatelé memoárů, ale jeho hudba upadla téměř okamžitě v ­zapomnění. Pověst fenomenálního houslisty a vý­střed­ního duchovního daleko překonala jeho slávu skladatele, a to i z dnešního pohledu.“ Těmito větami začíná svou monografii o Antoniu Vivaldim britský muzikolog Michael Talbot. Talbotova kniha, jež vyšla v angličtině poprvé v roce 1978 a od té doby se dočkala řady dalších vydání i překladů, platí dodnes za klasickou monografii o tomto nesmírně plodném hudebním skladateli pozdního baroka. Vivaldiho dílo by pro nás možná zůstalo bílým místem na mapě, nebýt téměř náhodného odhalení během bachovské renesance, které ukázalo, zač vděčí Vivaldimu velký Johann Sebastian Bach. I proto se bádání o tomto skladateli rozvíjí zvláště intenzivně v poslední době a nové objevy ukazují na mnohem všestranněj­šího skladatele než skladby vydané za jeho života. Zatímco dříve byl Vivaldi považován především za skladatele koncertů (kdo by neznal Čtvero ročních dob), dnes víme, že byl významným tvůrcem v mnoha oblastech, komponoval hudbu vokální i instrumentální, církevní i světskou. Nechme se tedy provést životem a dílem velkého Benát­čana, zvaného též „Zrzavý páter“. Michael Talbot nám přitom otevře řadu zajímavých průhledů do života Benátek Vival­diho doby, hudebního provozu a vydávání hudby před i za Alpami. Celou kapitolu věnuje jeho cestám po Itálii i Evropě, během nichž zavítal i do Čech, a nabídne i pronikavou analýzu Vivaldiho hudebního stylu a přehled jeho instrumentální a vokální tvorby.

Antonio Vivaldi

Autor: Michael Talbot
Přeložila: Kateřina Novotná

Počet stran: 272
Formát: 165 x 240 mm
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7429-389-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Antonio Vivaldi vydalo nakladatelství Vyšehrad.


Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou. 
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAntonio Vivaldi

Talbot, Michael

Vyšehrad, 2014

Napsat komentář