Píši vám, Karino, a nevím, zda jste živa…

orten
Básník, jehož krátký život byl dramaticky poznamenán druhou světovou válkou, dokázal své útrapy proměnit v dílo, ke kterému se čtenáři vracejí dodnes.

Neustupujícímu zájmu o básníka Jiřího Ortena se můžeme podivovat. Zemřel v pouhých dvaadvaceti letech a v důsledku toho neměl možnost vytvořit příliš obsáhlé dílo, své knihy byl navíc nucen vydávat pod několika různými pseudonymy, protože jakožto autor židovského původu měl zakázáno publikovat. I ostatní okolnosti jeho života omezovaly možnosti jeho tvorby. Otcova smrt, bratrova emigrace a rozchod s milovanou dívkou uvrhly Ortena do osamění, které i vzhledem k protižidovským opatřením tehdejší doby nikdy zcela nepřekonal. I přesto, nebo možná právě proto, však dokázal napsat řadu pozoruhodných básní, které inspirovaly četné autory po jeho smrti a v každé době našly své čtenáře.

Ortenova poezie láká především silnou existenciální výpovědí vyjádřenou skrze kontrastní obrazy bujícího života a tiché, mrazivé smrti, dětské radosti a utrpení neopětované lásky, hojnosti a ztráty. Jeho verše jako by vznikaly na hranici téměř snové, idylické minulosti, dětství plného lásky a čistoty, a neúprosné reality básníkovy současnosti, v níž jej opustili ti, které miloval, a politická moc jej odsoudila k životu plnému omezení. Z této situace hledá Orten východisko ve volání k Bohu. Nezřídka si právě jeho bere za svědka své bolesti a žádá jej o pomoc a odpovědi na tíživé otázky.

Nejnovější knihou, v níž je možné toto napětí Ortenovy tvorby zakusit, je útlý výbor Otevřené nebe Jiřího Ortena, který sestavili Miroslav Hora a Jaroslav Muroň. Knížka, která vyšla v nakladatelství Návrat domů, obsahuje básně z několika Ortenových sbírek a zachycuje právě zmiňovaný kontrast mezi harmonií, něhou a touhou básníkova mládí a úzkostí a pocitem blízkosti smrti. Jak však autoři v doslovu k výboru píší, Orten

„i přes tyto motivy smrti, hrobů, noci je přece jen autorem básní mladistvě radostných, zdravě smyslových, což podtrhuje i melodická, zpěvná intonace jeho veršů.“

Není se proto třeba obávat, že by kniha byla příliš emocionálně náročná či tíživá. Zachycuje pouze život v jeho rozpětí od nejradostnějších chvil k těm nejtesknějším.

Proto lze výbor doporučit každému, kdo má v oblibě citově bohatou a srozumitelnou, i když ne příliš přímočarou poezii, a ještě se neseznámil s dílem Jiřího Ortena. Je totiž velmi pravděpodobné, že takového čtenáře alespoň některé z básní hluboce osloví a nasměrují jej k přečtení některé z Ortenových sbírek nebo jeho deníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOtevřené nebe Jiřího Ortena

Orten, Jiří

Návrat domů, 2013

Napsat komentář