Souboj nesmrtelných detektivních legend v souboru Maurice Leblanca

arsene_lupin_kontra_sherlock_holmes
Kultovní vyšetřovatel Sherlock Holmes proti lupiči-džentlmenu  Arsène Lupinovi – souboj dvou legend světové detektivky ze souboru Maurice Leblanca je právě k dostání i jako audiokniha! Napínavý příběh namluvili v hlavních rolích Viktor Preiss a Ivan Trojan.

Maurice Leblanc byl muž velmi vzdělaný, se smyslem pro humor, múzou políbený autor, který vlastně napůl bezděky stvořil ideál i idol francouzského čtenáře (a velice brzy po vydání a překladech do mnoha jazyků už nejen francouzského). Na počátku našeho století se do dějin detektivní literatury zapsal především tím, že uvedl do literatury ve svém seriálu o Arsène Lupinovi zcela nový typ hrdiny: zdvořilého, vždy usměvavého lupiče-džentlmena, nepolapitelného chlapíka, který působí policii – a jmenovitě inspektoru Ganimardovi – největší starosti.

Lupin je charismatickým rošťákem, ale zároveň i kultivovaným znalcem umění, vždy galantním k ženám, také však až nesnesitelně sebevědomým. K této nezapomenutelné figuře podsvětí Leblanca inspiroval zločinec Alexandre Jacob (1879-1954) pocházející z Marseille.

Střet a souboj dvou osobností je už sám o sobě pozoruhodný, ale příběh je navíc plný napětí. Jako červená nit se jím táhne vzácný modrý diamant. Neméně mnoho je v něm mužské cti i ctižádosti, dámského půvabu, intrik a překvapivých a nápaditých zvratů, prostě pravé a nefalšované napětí a dobrodružství. Nezanedbatelným faktorem je i lakonický a noblesní humor, který je pro postavu Arsène Lupina příznačný, což je přitažlivé v kontrastu s metodickým Holmesem a jeho železnou logikou a téměř zázračnou intuicí… Samotný děj audioknihy má dramatický spád a udržuje napětí od počátku do konce.

Arsène Lupin kontra Sherlock Holmes

Autor: Maurice Leblanc

Interpreti: Viktor Preiss, Ivan Trojan, Josef Somr, Stanislav Zindulka, Andrea Elsnerová, Antonín Hardt, Jaroslav Kepka, Ivan Řezáč
Režie: Dimitrij Dudík
Stopáž: 1 audio CD, 58 minut 45 vteřin

Zjistěte víc o audioknize Arsène Lupin kontra Sherlock Holmes, poslechněte si ukázku z ní nebo si přečtěte recenzi knihy Dutá jehla, kterou napsal rovněž Maurice Leblanc!

V hlavních rolích posluchače potěší celá plejáda slavných jmen. Role lupiče gentlemana se s patřičným šarmem zhostil Ivan Trojan. Jeho protivníkem na literárním kolbišti pak bude Viktor Preiss jako Sherlock Holmes. Příběhu dále dodávají na dynamice policejní inspektor Ganimard Pavel Rímský, doktor Watson Jaromír Meduna a elegantní a protřelá Blondýnka Andrea Elsnerová. S osobitými hereckými výkony se ale setkáme i ve vedlejších rolích – mezi jinými zde zazáří Josef Somr, Ivan Řezáč, Miroslav Táborský, Arnošt Goldflam, Stanislav Zindulka a řada dalších.

Dmitrij Dudík, Ivan Trojan, Viktor Preiss, Pavel Rímský

 

Rozhovor s hlavními protagonisty

 

VIKTOR PREISS (Sherlock Holmes)

1. Pane Preissi, jaký je Váš vztah k audioknihám a mluvenému slovu?

Audioknihy jsou samozřejmě specifická disciplína a rádio jako takové je, stejně samozřejmě, herecká láska. V tom slova smyslu, že se tam léta letoucí člověk učí práci s mikrofonem a práci neviditelného herce. Audiokniha vám vlastně nějakým způsobem na svých záznamech prodlužuje herecký život.

2. A co tato konkrétní dramatizace a Vaše role v ní? Jaký je Váš Sherlock Holmes?
To nemohu posoudit, to musí posoudit posluchač. Já mám určitou představu mírně arogantního intelektuála, který ví všechno deset kroků předem. A je to zvláštní charakter, kterého by kus od kusu každý popsal jinak, jen se společným jmenovatelem.

 

Viktor Preiss

3. Jakým protivníkem je vám pan Trojan, v roli Arsèna Lupina?
Máme spolu osobní vztah. Ivánek je zlobidlo a krásně mě dráždí. Jak? My už to máme z privátního života nacvičeno, nemusíme nic zkoušet…

 

IVAN TROJAN (Arsène Lupin)

1. Jaký je podle Arsèna Lupina jeho soupeř, inspektor Holmes?

Sherlock Homes? Inu talentovaný, má dar. Je si vědom své převahy vůči všem ostatním. Je to sportovní typ a krom toho je chytrý a má smysl pro humor.
(A má rád beaf steak (krvavý) a pistu irského (skotského) piva, je to labužník a umí žit.)

2. Cítíte, že máte navrch jako Lupin?
Maurice Leblanc nám to tak už napsal, a já to s radostí ctím. Je to autorův zájem, aby měl Holmes kvalitního protihráče. Ba možná, chvílemi ještě kvalitnějšího.

Ivan Trojan

3. Jak se Vám letitý vztah s Viktorem Preissem zúročil v této roli? Je pravda, že ho dráždíte a zlobíte?
Bez komentáře, máme takový vztah prošpikovaný jemným lehce černým humorem, děláme si ze sebe legraci a je mi ctí, že si mohu tropit srandu z o pár desítek let staršího než já (o osmnáct).

4. Jaký je váš vztah k audioknihám?
Kladný, já sám to mám rád. Nejčastěji poslouchám mluvené slovo, když jedu autem na delší cestu – pouštím si nahrávky, které mám doma. A navíc mám děti v patřičném věku (dvě pubertální a dvě malé děti). Čteme jim, ale před spaním poslouchají pohádky a ti starší už i povídky. A teď tam máme na poličce vedle kazetového přístroje právě Sherlocka Holmese (s Viktorem Preissem a s Otakarem Brouskem). Tahle látka je velký herecký dějepis.

5. Co byste popřáli nahrávce?
Prodejnost. Dělali jsme to z lásky.

 

Zhlédněte také videoukázku:


Nakladatelství Tympanum se od svých počátků specializuje na výrobu a prodej audioknih. Vydává světovou i českou beletrii, audioknihy pro děti a detektivky. Na jejich vytváření spolupracuje s předními českými herci, režiséry a hudebníky. Ve svém repertoáru nabízí audioknihy všech žánrů, od nezkráceného čtení, přes dramatizace až po rozhlasové hry; nejčastěji však v nezkrácené, jednohlasé podobě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeArsène Lupin kontra Sherlock Holmes

Leblanc, Maurice

Tympanum, 2014

Napsat komentář